Primăria Cluj-Napoca pierde ultima rezervă de teren de 100 de hectare VIDEO

Primăria Cluj-Napoca pierde ultima rezervă de teren de 100 de hectare VIDEO
Înfrângere devastatoare pentru Primăria Cluj-Napoca. Societatea Cartierul Tineretului a fost dizolvată, printr-o hotărâre a Tribunalului Comercial. Primăria lui Boc poate pierde jumătate din cele peste 200 de hectare angajate în parteneriatul cu omul de afaceri Arpad Paszkany şi pe deasupra va mai plăti şi penalităţi.

E doar o chestiune de zile până când Primăria Cluj-Napoca va pierde jumătate din terenul pe care l-a băgat în pareteneriatul cu omul de afaceri Arpad Paszkany. Tribunalul Comercial a dispus dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului, la cererea societăţii Polus Real Estate, cu care Paskany a fost iniţial asociat, iar acum este în diverse litigii. Prin urmare, dacă această decizie rămâne în picioare, tot demersul primăriei, de a transforma proiectul cartierului de locuinţe într-un proiect de energie verde, e anulat. Altfel spus, Primăria va pierde afacerea cu Paszkany, iar din pricina neglijenţei de care a dat dovada, va pierde şi terenul din dealul Sf. Gheorghe, în favoarea firmei Polus Real Estate. În plus riscă să plătească şi penalităţi usturătoare. Boc a spus că nu se pronunţă asupra problemei, până când nu primeşte motivarea instanţei, în timp ce Arpad Paszkany a anunţat că va face recurs.

Lovitură grea pentru Primăria Cluj-Napoca. Tribunalul Comercial a dat câştig de cauză societăţii Polus Real Estate, dispunând dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului. Omul de afaceri Arpad Paszkany admite că există acest risc, ca foştii lui parteneri de afaceri să obţină jumătate din terenul cu care municipalitatea a intrat în proiectul Cartierul Tineretului. „Dacă se va ajunge la dizolvare - pentru că mai putem face recurs, această decizie nu e definitivă, dar dacă s-ar ajunge aici, atunci, Polus Real Estate, care deţine 49% din acţiunile societăţii Cartierul Tineretului, va lua jumătate din cele 207 hectare de teren", a spus Paszkany.

Acesta a precizat că acţionarii Polus Real Estate n-au nici un interes, în realitate, să facă ceva în beneficiul Clujului: „Acţionarii Polus vor pune mâna pe teren, vor face un proiect fictiv, se duc la bancă iau bani şi pleacă cu ei în altă parte. Nu vă imaginaţi că ar fi interesaţi să facă ceva pentru Cluj. Desigur, eu voi face tot ce se poate pentru a dovedi că proiectul nostru este viabil, că ne dorim ca împreună cu Consiliul Local să realizăm ceva pentru interesul public, aşa cum ne-am angajat de altfel".

Primarul Emil Boc a refuzat să vorbească despre această situaţie, susţinând că se va pronunţa doar după ce va vedea motivarea instanţei. În 2006, pe când Boc era primar, Polus Real Estate s-a asociat cu Consiliul Local în vederea realizării unui cartier de locuinţe. Din firma Polus Real Estate făceau parte Iris Ventures Ltd, cu 77% din acţiuni, Burnett LLC cu 10% şi omul de afaceri Arpad Paszkany, cu 13%. Primăria a pus la bătaie cele 207 hectare de teren din Dealul Sf. Gheroghe (pe care l-a mai şi introdus în intravilan), iar firma Polus Real Estate (în speţă acţionarul majoritar din această firmă, Iris Venture), s-a angajat să suporte o bună parte din costuri, pentru a susţine investiţia. Aşa s-au pus bazele societăţii Cartierul Tineretului, în care, concret, municipalitatea a adus ca aport terenul, iar Polus a vărsat ca şi contribuţie 8 milioane de euro. Trei ani mai târziu, pe vremea când primar era Sorin Apostu, s-a luat decizia ca proiectul cartierului de locuinţe să fie convertit într-un proiect de energie verde.

Omul de afaceri Arpad Paszkany motiva că investiţia în locuinţe nu se mai susţine, având în vedere criza imobiliară care lovise la acel moment Clujul. E drept că până la acel moment nu se demaraseră lucrările la cartierul Tineretului, iar Paszkany intrase într-un real conflict cu partenerii săi din Polus Real Estate, mai exact cu Iris Venture. Primăria, în loc să aştepte ca partenerii privaţi să-şi rezolve diferendele, a ales să meargă pe mâna lui Paszkany. Aşa se face că în ciuda faptului că Iris Venture a susţinut că nu vrea să renunţe la cartierul de locuinţe, primăria a decis să transforme proiectul într-un parc de energie verde. Iar după multe discuţii controversate, Consiliul Local a acceptat această reconversie.

Singurul consilier local care a votat împotriva demersului primăriei, a fost Steluţa Cătăniciu (PNL). Ea este cea care a atras atenţia în repetate rânduri că municipalitatea comite o ilegalitate, distorsionând rezultatele unei licitaţii deja atribuite. Mai mult ea avertiza că Primăria a încheiat din capul locului o înţelegere care nu avantaja Clujul şi că în cazul în care partenerii privaţi s-ar întoarce împotriva Consiliului Local, există riscul ca terenul să fie pierdut.

În schimb, toţi consilierii PSD, PNL şi UDMR au votat pentru reconversia proiectului şi în ciuda reclamaţiilor transmise de Iris Venture, primăria a semnat un nou acord, iar acţionarii majoritari din firma Polus au fost schimbaţi cu o firmă pe care a adus-o Paszkany. Este vorba despre Green Energy, din SUA. Aceasta s-a angajat să facă un parc de energie verde, iar primăria a emis chiar şi o autorizaţie de construire în direcţia aceasta. Acum municipalitatea este solicitată să plătească pentru măsurile pe care le-a luat. Tribunalul Comercial a dispus, în 3 iunie, dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului, la cererea Polus Real Estate (Iris venture). Desigur, primăria şi omul de afaceri Arpad Paszkany mai pot face recurs. Dacă însă decizia rămâne în picioare, ar urma să fie numit un judecător sindic care va împărţi bunurile societăţii, au informat specialişti în drept comercial pentru ZIUA de CLUJ. Grav este că firma mai poate cere şi despăgubiri, pentru că mai are şi alte litigii pe rol, cu privire la acest proiect. De asemenea, unii lideri din administraţia locală ar putea răspunde penal, în privinţa încheierii acestei afaceri

 

Comenteaza