Ce s-a ales de cel mai important proiect al lui Paszkany

Ce s-a ales de cel mai important proiect al lui Paszkany
Cel mai mare proiect imobiliar blocat din România, Esplanada, de 1 miliard de euro, pe un teren de 10 ha, vrea să fie reluat acum, sub altă formă, de două instituţii: Ministerul Justiţiei (MJ) şi Primăria Capitalei.

Ministerul Justiţiei (MJ) vrea să preia terenul - pregătit încă din regimul Nicolae Ceaușescu - vânat anterior de companii imobiliare, inclusiv de miliardarul maghiar Sandor Demjan, și cerut de primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, conform Profit.ro. Dacă proiectul MJ vizează construirea unui cartier al justiţiei, cel al municipalităţii se referă la o sală de concerte și la o pinacotecă.

MJ a obținut acceptul guvernului pentru a prelua terenul peste drum de Tribunalul Bucureşti, de lângă Biblioteca Naţională, și a începe proiectul său. Bugetul alocat proiectului se ridica la 575 milioane de euro, inclusiv cu sprijin de la Banca Mondială. O parte din teren ţine de Ministerul Dezvoltării, alta, de Municipiul București, dar sunt şi suprafețe revendicate. Ceaușescu voia să folosească terenul pentru un amenajarea Centrului Național de Creație Cântarea României. 
 
Lucrările au fost abandonate, iar la începutul anilor 2000 Ministerul Transporturilor a decis folosirea terenului pentru proiectul Esplanada, realizat în parteneriat public-privat de grupul ungar TriGranit, controlat de Demjan. Proiectul prevedea construirea mai multor clădiri de birouri în jurul unui centru comercial, însă a fost blocat din cauza unor probleme apărute în procesul de retrocedare a unor loturi.

Pe lista celor mai mari eşecuri imobiliare
 
Esplanada, promovat de TriGranit în colaborare cu clujeanul Arpad Paszkany, se afla pe lista celor mai importante proiecte imobiliare suspendate în ultimul an în România, întocmită de Daily Business. TriGranit România şi-a suspendat activitatea. Iniţial, lucrările erau prevăzute să înceapă în 2007. Pentru derularea investiţiei, autorităţile au încheiat în 2006 un memorandum de colaborare cu dezvoltatorul. Proiectul urma să aibă o suprafaţă construită de 800.000 mp. 
 
Investiţia ar fi inclus clădiri de birouri, comerciale, hoteliere, rezidenţiale, cu destinaţie socială şi culturală. Statul român, care deţine o parte din teren, ar fi urmat să beneficieze după realizarea primei faze a proiectului de o clădire de 40 milioane de euro destinată activităţilor culturale, cu spaţii de birouri pentru instituţii de 12.000 mp, precum şi de parcări subterane publice.

Criza i-a blocat proiect după proiect
 
În 2006, Paszkany a încasat 21 de milioane de euro din vânzarea centrului comercial Polus Center Cluj (PCC) către fondul austriac Immoeast. Valoarea investiţiei Immoeast în PCC (actualul Vivo), s-a ridicat la 210 milioane de euro. După instalarea crizei, Paszkany a blocat cele patru mari proiecte pe care le avea în derulare la Bucureşti şi la Cluj: Esplanada - 1 miliard de euro, Sigma Towers - 144 de milioane, Riverfront - 70 de milioane, Cartierul Tineretului - 510 de milioane. Ultimul urma să fie înlocuit de un parc fotovoltaic, în care Paszkany să fie acţionar, investiţie de 130 de milioane de euro care nu s-a mai realizat. 
 
În 2009, a cumpărat cu 6 milioane de euro hotelul Rimini - devenit Granata, de la omul de afaceri Gheorghe Fatol, însă clădirea este acum nefuncţională. El a abandonat şi proiectul Riverfront, din 2008, care cuprindea patru clădiri, cu centru comercial şi cinematograf. Terenul de 2 ha i l-a vândut lui Ştefan Gadola, iar parcela pe care funcţiona showroom-ul Ecomax, dealer Opel şi Chevrolet, altor investitori. Paszkany, fost finanţator principal al clubului de fotbal CFR Cluj, deţine complexul Sigma, care înglobează spaţii de birouri, spaţii comerciale şi clubul NOA.

Comenteaza