Piața Mihai Viteazul sau Cipariu. Unde punem monumentul Marii Uniri

Piața Mihai Viteazul sau Cipariu. Unde punem monumentul Marii Uniri

Clujenii sunt chemați să aleagă amplasamentul unui monument dedicat Centenarului Marii Uniri.

Clujenii sunt invitați joi la o dezbatere publică. Ora 17:00, clădirea Casino. Organizatoare: Fundația Culturală Carpatica (FCC). Tema este alegerea amplasamentului cel mai potrivit pentru monumentul dedicat Centenarului Marii Uniri.

Proiectul apare în bugetul municipiului pe 2018, însă până acum nu s-a mișcat niciun metru. În schimb, în 30 noiembrie vor fi inaugurate alte patru statui: Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania. Despre monumentul dedicat Unirii am vorbit cu arhitectul Ionel Vitoc, de la FCC.

“Trebuie să alegem amplasamentul și sunt șase locuri propuse: Piața Unirii, Piața Mihai Viteazul, Piața Cipariu, Piața Mărăști, strada Universității și parcul Primăverii. Fundația are însă o opinie despre locul unde ar urma să fie așezată statuia: în Piața Cipariu, pe un triunghi de pământ care e vizibil de pe Calea Turzii, din Piața Avram Iancu, ba chiar și de pe strada Cuza Vodă.

Ne dorim un monument de mari dimensiuni, iar în celelalte locuri ar putea fi nepotrivit. Piața Mărăști urmează să se reconfigureze, se va face acolo un pasaj, iar în Piața Mihai Viteazul și în Piața Unirii intră în conflict cu alte monumente. Ar apărea discuții de natură politică”, a spus Ionel Vitoc.

Arhitectul a spus că speră ca primăria să lanseze, imediat după dezbatere, concursul de idei sau chiar de lucrări pentru monumentul Marii Uniri. În bugetul local a fost prevăzută, anul acesta, suma de 250.000 de lei pentru statuie. 

Comenteaza