Modernizarea Pieţei Unirii a ajuns pe latura de est. Când se închide la vest

Modernizarea Pieţei Unirii a ajuns pe latura de est. Când se închide la vest
Piaţa Unirii este în plin proces de modernizarea. Asistăm la etapa a doua a proiectului de pietonalizare, prin care se va închide, în cele din urmă, latura vestică.

În această săptămână au început lucrările pe latura estică a Pieței Unirii. Lungimea acestei laturi este de 216 m liniari. În acest moment se lucrează pe primul tronson, cuprins între Bd. Eroilor şi strada Iuliu Maniu, la desfacerea pavajului și a bordurii. Durata lucrărilor va fi de aproximativ o lună.

Latura estică va fi reconfigurată astfel: până la intersecția cu str. Iuliu Maniu vor rămâne trei benzi curente de circulație și se va amplasa o stație de taximetre de 12 locuri; de la str. Iuliu Maniu până la Hotelul Melody vor fi patru benzi de stocaj (două înspre str. Memorandumului și alte două înspre str. Regele Ferdinand); va fi realizată o pistă de bicicliști cu dublu sens, de 160 m liniari, în continuarea celei de pe Bd. Eroilor spre Memorandumului și Bd. 21 Decembrie 1989.

În proiect este prevăzută extinderea zonei pietonale şi pe locul unde se află acum parcările de pe partea stângă a carosabilului, respectiv crearea unei benzi speciale pentru şoferii care vor să intre în parcarea de lângă biserica Sf. Mihail.

În urmă cu o săptămână au fost finalizate lucrările pe latura sudică a pieței, în lungime de 130 m liniari. Până la pietonalizarea totală a Pieţei Unirii, din etapa a treia, se păstrează cele patru benzi de circulaţie. Trotuarul a fost amenajat cu borduri şi plăci din piatră naturală, stâlpi iluminat public pentru continuarea spaţiului venit dinspre Eroilor.

Iluminatul ambiental, festiv decorativ, arhitectural şi public a fost modernizat cu surse led cu componente de comunicaţie wireless şi componente electronice ce permit programarea acestora pentru funcţionarea la nivele diferite de putere pe paliere orare.

Din primăvara anului viitor vor începe lucrările pe latura de vest, cel mai radical pas ce urmează să fie făcut în această fază. Iniţial, pietonalizarea ar fi urmat să se realizeze anul acesta, dar primăria a preferat să nu închidă traficul prin faţa Clubului Diesel până nu se încheie lucrările la Podul Traian.

Lucrările sunt realizate de ARL SA, iar proiectantul pietonalizării Pieţei Unirii este Planwerk SRL. Investiţia din Piaţa Unirii, etapa a doua, este de 7,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Comenteaza