Încă o încercare pentru o stradă din centrul Clujului. Valoarea contractului: 1.2 milioane lei

Încă o încercare pentru o stradă din centrul Clujului. Valoarea contractului: 1.2 milioane lei

Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația pentru amenajarea și modernizarea străzii Tipografiei (tronsonul doi) din centrul orașului. Contractul este estimat la 1.287.341 lei, fonduri europene. Termenul limită de depunere a ofertelor este 26 septembrie. 

Primăria a mai încercat de două ori să liciteze lucrările pentru această investiție, prima dată în martie și apoi în iunie. Inițial, suma pusă la bătaie a fost de 965.689 lei. Ambele licitații au fost anulate din lipsă de participanți.

3.2 milioane euro pentru pietonalizarea centrului Clujului

Amintim că, în mai 2019, a fost atribuită licitația publică pentru privind "proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii creşterea şi îmbunătăţirea spaţiului pietonal în zona urbană - modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Emil Zona, Sextil Puşcariu, Tipografiei (tronsonul 1, respectiv 3) şi a scuarului CEC din municipiul Cluj-Napoca". 

Oferta câștigătoarea aparține firmei Diferit SRL (cu 7 subcontractanți, un ofertant - NV Construct S.R.L și un terț - Planwerk). Contractul este de 15.382.800 lei (3.237.625 euro), bani europeni. Firma Diferit este un client fidel al municipalității clujene, iar în prezent lucrează la Nodul N și podul Porțelanului și a câștigat licitația pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu. 

Cum se schimbă centrul Clujului 

Un grup de arhitecți reuniți sub denumirea Asiza, coordonați de Vlad Sebastian Rusu, câștigător a două concursuri de soluții organizate de primărie (Parcului Feroviarilor şi Turnul Pompierilor, n. red.), a imaginat felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală. Ideile au fost prezentate în cadrul dezbaterii organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). 

Regele Ferdinand se păstrează cele trei benzi actuale. Modificarea importantă este că pe o bandă, dinspre Bd. 21 Decembrie spre Piața Mihai Viteazul, vor putea circula numai mijloacele de transport în comun. În fața magazinului Central se va realiza o piațetă. Tot acolo se va păstra o stație cu refugiu pentru troleibuze și autobuze.

Taximetrele vor fi mutate de pe Ferdinand pe Tipografiei, de unde vor dispărea locurile de parcare la bordură. Pe ambele laturi ale străzii vor exista benzi pentru biciclete, iar la capetele străzii vor fi, în paralel, treceri pentru pietoni, dar și pentru biciclete. În plus, este prevăzută o a treia trecere pentru pietoni/ biciclete, în zona poștei. Arhitecții au imaginat un aliniament de arbori pe ambele părți ale străzii.

Emile Zola va fi în cea mai mare parte cu "shared space"; aceasta înseamnă că mașinile de aprovizionare și ale riveranilor pot intra, dar nu pot staționa. Aceeași situație a fost prevăzută și pe Sextil Pușcariu. De la intersecția cu S. Pușcariu, strada Emil Zola va deveni complet pietonală. Vor fi prevăzuți stâlpi retractabili, pentru acces în cazuri de forță majoră. Ambele străzi au fost gândite cu arbori.

Pe Tipografiei nu vor fi permise parcările. Mașinile vor putea circula, dar au fost prevăzuți stâlpișori pe marginea carosabilului pentru a nu putea staționa. Doar în dreptul magazinului Central va exista o zonă care va funcționa ca stand de taxi. În capătul dinspre str. Cuza Vodă - S. Brassai e propus un taluz înierbat. 

Un nou punct de belvedere în Cluj-Napoca. Se deschide în 2019

Nu doar străzile din centrul Clujului vor fi modernizare. Și Turnul Pompierilor va fi reabilitat până la finele anului 2019. Va fi transformat în Centrul de Cultură Urbană, iar la ultimul etaj va exista o terasă panoramică deschisă. Investiţia se ridică la 10,2 milioane de lei, bani din fonduri europene. 

Turnul Pompierilor este reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (AOR). Proiectul câştigător a fost anunţat la începutul lunii februarie 2017 şi este semnat de Vlad Sebastian Rusu. 

Comenteaza