Lovitură de teatru: Parcul Fotovoltaic plănuit în locul Cartierului Tineretului, tras pe dreapta

Lovitură de teatru: Parcul Fotovoltaic plănuit în locul Cartierului Tineretului, tras pe dreapta
Afacerile cu energie verde plănuite de omul de afaceri Arpad Paszkany pe terenul Primăriei Cluj-Napoca de pe Dealul Sf. Gheorghe prin reconversia proiectulului Cartierul Tineretului într-un parc fotovoltaic au căzut. Sociatea prin care urma să se deruleze investiţia, Green Energy Napoca, a fost scoasă din joc, printr-o decizie finală a Curţii de Apel Cluj.

Acţionarul majoritar al societăţii Polus Real Estate, societate Iris Ventures Limited din Marea Britanie, ce deţine 77% din capitalul social a reuşit să suspende hotărârea Adunării General a Acţionarilor nr. 3 prin care s-au făcut diligenţele pentru ca proiectul imobiliar Cartierul Tineretului să fie transformat într-un parc fotovoltaic printr-o nouă societate, Green Energy Napoca.

Practic, această nouă firmă primise în cesiune acţiunile pe care Polua Real Estate le deţinea în societatea Cartierul Tineretului SRL constituită prin asociere cu Primăria (pe schema de acţionariat 51 % primăria şi 49% Polus Real Estate) pentru a construi un cartier de locuinţe pe terenul municipalităţii de 203 hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe. Green Energy Napoca urma să realizeze pe 198 de hectare un parc fotovoltaic(din cele 203, restul urmând să fie destinate pentru locuiţe pe care primăria să le construiască), numai că instanţele clujene au decis suspendarea Hotărârii AGA de cesiune a acţiunilor pe baza căreia putea legal să facă acest lucru.

"Suspendarea Hotărârii AGA nr. 3 din iulie 2010 prin s-a facut cesionarea parţilor socieale ale Polus Rea din societatea Cartierul Tineretului către Green Energy Napoca pentru reconvesia proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic s-a făcut în baza art. 133 din Legea 31 din 1990.. Este o posibiltate legală oferită părţilor, până la soluţionarea litigiilor de anulare. Practic prin suspendare, respectiva hotărâre nu mai produce efecte. Procesul de anulare se judecă la instanţa din Târgu Mureş, dar este o acţiune care va mai dura. Curtea de Apel a emis vineri Ordonanţa Preşedenţială de suspendare a hotărârii, până la soluţionarea cauzei care se judecă la Mureş", au explicat reprezentanţii societăţii de avocatură care reprezintă interesele acţionarului majoritar al Polus Real Estate, Iris Ventures Limited.

Arpad Paszkany este asociat în firma Polus Real Estate SRL cu 13% din capitalul social. Partenerii săi, actuali adversari la tribunal, sunt firmele Iris Ventures Limited din Marea Britanie, ce deţine 77% din capitalul social, şi Burnet Holding LLC din Statele Unite ale Americii, ce deţine 10% din părţile sociale.

Polus Real Estate este asociată cu Primăriai în societatea Cartierul Tineretului SRL care urma să dezvolte un cartier de locuinţe cu acelaşi nume pe Dealul Sf Gheorghe. Având în vedere criza imobiliară, anul trecut Paszkany (care controla societatea Polus Real Estate prin Andrea Sebok, administrator unic) a propus Consiliului Local reconversia proiectului într-un parc fotovoltaic, de care urma să se ocupe Green Energy Napoca. Cu susţinerea fostului primar Sorin Apostu şi uzându-se de majoritatea voturilor din forul local, prin votul consilierilor PDL, UDMR şi PSD, cu toate că, consilierii din PNL, respectiv Steluţa Cătăniciu a atras atenţia supra nelegalităţii acestui fapt. Consilierii PNL au propus rezilierea contractului cu Polus şi perfectarea unui nou parteneriat pentru parcul fotovoltaic, dar nu au avut susţinere. Prefectul Florin Stamatian a dat avizul de legalitate pe hotărârile adoptate de forul local pentru reconversia proiectului Cartierul Tineretului într-un proiect energetic.

Acţionarii majoritari ai Polus Real Estate nu au fost de acord cu participarea societăţii în proiectul parcului fotovoltaic pentru că aceştia sunt specializaţi în domeniul imobiliar şi noua propunere nu se potriveşte cu profilul firmei, au explicat la vremea respectivă reprezentanţii Polus. De aici, litigiul în instanţă prin care aceştia vor să anuleze parteneriatul perfectat de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany. "A mai fost un litigiu în instanţă pe tema schimbării administratorului firmei şi a sediului social, votată de acţionarii majoritari, dar contestată de Arpad Paszkany. În prezent, Andrea Sebok nu mai este administrator", au mai explicat avocaţii Polus în acest proces.

Anul acesta, scoietatea Green Energy Napoca a iniţiat demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire pentru parcul fotovoltaic. Omul de afaceri Arpad Paszkany preciza pentru ZIUA de CLUJ că proiectul merge mai departe pe calea autoriuaţii şi că litigiile din instanţă vor fi rezolvate. Primarul interimar Radu Moisin declarase pentru ZIUA de CLUJ că acest parc fotovoltaic nu se află printre priorităţile mandatului său de primar interimar şi aprecia că noua conducere care se va instala din iunie la Primărie va fi cea care se va ocupa de emiterea autorizaţiei de construire pentru parcul fotovoltaic.

 

 

 

 

Comenteaza