Ţinta Clujului: 7 milioane de pasageri pe aeroport

Ţinta Clujului: 7 milioane de pasageri pe aeroport
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a vorbit într-o şedinţă extraordinară despre proiectul transportului intermodal între Aeroportul Cluj şi compania naţională CFR SA.

Directorul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, prezent marţi în plenul forului judeţean a fost întrebat de stadiul proiectului ce prevede legarea aeroportului clujean de halta Someşeni.

"Legat de intermodal, proiectul este foarte bun, ne dorim să continuăm. Aeroportul Debrecen şi-a făcut intermodal, fiind privat, aeroportul Budapesta, tot privat, îşi face intermodal. Proiectul se poate depune în continuare, nu este obligatoriu să se facă integral deodată, se poate face pe etape, conform Comisiei Europene, până în 2025 este obligatoriu să ne conectăm de calea ferată", a declarat Ciceo.

Directorul aeroportului a arătat că partenerii de la CFR SA în acest proiect sunt reticenţi în susţinerea acestuia şi a cerut sprijin consilierilor judeţeni şi preşedintelui Alin Tişe pentru intervenţii la guvern, în condiţiile în care România este singura ţară din Europa care nu a început implementarea proiectelor intermodale.

Preşedintele CJ a explicat de ce Ministeru Transporturilor (MT) a refuzat să participe. "Cei de la MT ar agrea să se întâmple acest lucru, dar să nu cofinanţeze, despre asta e vorba. Din păcate, până acum nu am putut cofinanţa noi partea de la MT. Am făcut demersuri la mai mulţi miniştri de-a lungul timpului, toţi au spus că nu doresc să cofinanţeze.

Dacă poziţia MT va rămâne aceeaşi, va trebui să găsim altă sursă să cofinanţăm noi. Din păcate bugetul pe acest an e făcut, nu sunt prevăzuţi bani, le putem cere ca la o viitoare rectificare de buget să aloce bani. La fel e şi situaţia pasajului de la Jucu peste calea ferată", a afirmat Tişe. El a mai spus că una din variantele de rezervă pentru cofinanţarea transportului intermodal de la aeroport ar fi un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

"Problema e că va trebui să găsim varianta B, în cazul în care MT, guvernul îşi menţin poziţia că nu finanţează, şi totuşi noi dorim să realizăm această legătură cu CFR, să găsim variante alternative, inclusiv implicarea primăriei în cofinanţare sau alte surse. Acest lucru va trebui să-l gândim inclusiv atunci când discutăm strategia pentru 7 milioane de pasageri, pentru că este importantă legarea de calea ferată", a susţinut şeful forului administrativ judeţean.

Consilierul judeţean PNL Călin Tuluc i-a cerut directorului David Ciceo să analizeze dacă proiectul transportului intermodal ar putea fi susţinut şi prin Planul Juncker de finanţare lansat de preşedintele Comisiei Europene, şi unde România este destul de deficitară la capitolul proiecte depuse.

Potrivit conducerii Aeroportului Cluj, pentru acest proiect s-ar fi putut obţine o finanţare nerambursabilă de 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, adică 85% din valoarea întregului proiect.

Directorul aeroportului clujean a mai prezentat consilierilor judeţeni şi câteva date despre situaţia traficului de pe aeroport şi câteva dintre obiectivele prioritare de investiţii pentru perioada următoare.

"Am avut o creştere de 27 % a numărului de pasageri în 2016 faţă de 2015, de la 1.485.000 de pasageri la 1.880.000 de pasageri. În acest an, până acum avem o creştere de 65%. Vom avea anul acesta cel puţin 2,7 milioane de pasageri. Apreciem sprijinul CJ Cluj, acordat de-a lungul anilor iar acum se culeg roadele.

În ce priveşte investiţiile, cel mai rău stăm la locurile de parcare pentru aeronave. Noaptea nu putem gara avioane, iar în cursul zilei am fost nevoiţi să restricţionăm la două ore gararea charterelor. Din acest motiv mulţumim că în şedinţa anterioară aţi aprobat trecerea în administrare a platformei de 6.000 mp pe care, după ce o reparăm, o vom putea folosi pentru avioane uşoare.

Avem în construcţie trei locuri de parcare aeronave, valoarea lucrărilor este de 5 milioane de euro, sunt în grafic, considerăm că la sfârşitul lunii octombrie vom avea trei locuri de parcare în plus. La terminalul de plecări vom face două porţi de îmbarcare la etaj", a declarat Ciceo.

El a spus că în perioada următoare va pregăti împreună cu conducerea CJ Cluj (proprietarul aeroportului, n. red), un plan de dezvoltare pentru următorii ani, pentru atingerea unui obiectiv de 7 milioane de pasageri pe an. Ciceo a informat că un asemenea plan a fost realizat în 2004, când aeroportul avea 150.000 de pasageri, iar acum se apropie de 3 milioane.

Comenteaza