Investiţii la aeroportul Cluj: două noi porţi de îmbarcare şi un nou terminal

Investiţii la aeroportul Cluj: două noi porţi de îmbarcare şi un nou terminal
Directorul aeroportului Cluj, David Ciceo, a vorbit joi, într-o conferinţă de presă, despre câteva dintre proiectele de investiţii ale instituţiei.

David Ciceo a răspuns unei întrebări venite din partea presei, legat de aglomeraţia de pe aeroport, din unele momente ale zilei, şi a declarat că aeroportul va avea două noi porţi de îmbarcare la etaj care în circa două luni vor fi operaţionale.

De asemenea, tot pentru a permite îmbarcarea unui număr cât mai mare de pasageri în următorii ani, aeroportul pregăteşte construirea unui nou terminal de plecări şi sosiri pasageri.

„Majoritatea dintre dumneavoastră cunoaşteţi că noi am făcut aceste planuri şi am programat aceste investiţii în momentul când aveam 200.000 de pasageri. Aceste terminale au o capacitate maximă de 3,5 milioane de pasageri. Unii ziarişti ne-au certat atunci că aceste terminale sunt prea mari. Ne bucurăm că au ajuns să fie neîncăpătoare dar în acelaşi timp să ştiţi că lucrăm. Pentru următorii doi ani avem posibilitatea prin cele două porţi de îmbarcare la etaj, avem un plan pentru un terminal nou. Acesta unde suntem este terminalul vechi şi această zonă în care ne aflăm a fost prima extindere pe care am reuşit să o finalizăm în anul 1996", a declarat directorul aeroportului, David Ciceo.

David Ciceo a mai informat că anul trecut instituţia pe care o conduce a avut un an foarte bun.
„Anul trecut am reuşit aproape 2,7 milioane de pasageri, în 2017 a fost cel mai bun an al aeroportului, cu mai multe recorduri, 800.000 de pasageri în plus, am avut un profit de 17 milioane de lei. Anul trecut am finalizat recuperarea pierderilor, din cei 17 milioane de lei profit o parte semnificativă va merge la Consiliul Judeţean Cluj, care a spijinit foarte mult dezvoltarea aeroportului, a investit sume importante", a mai spus Ciceo.

Legat de creşterea traficului de pasageri pe aeroport, David Ciceo a afirmat că în acest an se estimează o creştere uşoară de la 2.690.000 de pasageri în 2017 la 2.715.000 de pasageri în 2018, din cauza concurenţei pe care o va face aeroportul Târgu Mureş odată cu redeschiderea lui în acest an, dar că, până în 2030, cu o creştere constantă şi cu investiţiile prognozate, se va putea atinge cifra record de 7 milioane de pasageri într-un an.

„În ce priveşte prognoza de trafic, anul acesta vom avea o uşoară creştere datorită redeschiderii aeroportului Târgu Mureş, competiţia este foarte mare, cu aeroporturile din Transilvania, competiţie mare cu 30-40 de aeroporturi din Europa cu care ne batem să atragem companii noi şi noi destinaţii. Dar suntem optimişti, condiderăm că în 2030 vom realiza 7 milioane de pasageri, avem un plan coerent de dezvoltare în acest sens şi vom continua investiţiile", a explicat directorul aeroportului.

Recent Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat bugetul pe acest an al aeroportului internaţional Avram Iancu Cluj, regie aflată în proprietatea judeţului.

Veniturile estimate a fi realizate în 2018 sunt de 102,59 milioane de lei, iar nivelul cheltuielilor, la 84,15 milioane lei. Profitul brut estimat este de 18,43 milioane.

Investițiile noi ale aeroportului pentru 2018 sunt în sumă totală de 113,06 milioane de lei, fiind propuse din surse proprii de finanțare în sumă de 52,82 milioane de lei, din fonduri europene, de 44,98 milioane, și din surse neutilizate în anul precedent, de 15,24 milioane de lei.

Un alt obiectiv strategic de dezvoltare pe termen lung al aeroportului Cluj îl reprezintă extinderea actualei piste la 3.500 de metri. Extinderea pistei va fi posibilă însă doar după ce se va finaliza proiectul guvernamental de deviere a cursului Someşului. Până atunci însă sunt necesare fonduri pentru plata terenurilor expropriate pe care se va întinde viitoarea pistă de decolare-aterizare.

 

 

 

Comenteaza