Haosul imobiliar din Floreşti continuă. Liber la autorizaţii de construire!

Haosul imobiliar din Floreşti continuă. Liber la autorizaţii de construire!
Floreştiul nu are PUG, dar poate elibera autorizaţii de construire, a decis instanţa

Inspectoratul regional de stat în construcţii Nord-Vest blocase activitatea urbanistică a Floreştiului, pentru că nu exista un plan urbanistic general în vigoare. Instanţa a deblocat-o.

 

Primarul Horia Şulea a anunţat, triumfător, pe Facebook că instanţa a deblocat eliberarea de documente urbanistice în comuna Floreşti. Din cauză că nu există un PUG valabil, Inspectoratul regional de stat în construcţii Nord-Vest stabilise că Primăria nu mai poate elibera autorizaţii de construire direct, fără PUZ aprobat de Consiliul Local, pentru că nu există reglementări urbanistice la care să se raporteze.

„VICTORIE ! Azi Justiţia şi-a spus cuvântul. Urmează alte victorii, pentru că ADEVĂRUL e mai presus de interese şi orgolii. Azi, judecătorii au decis suspendarea procesului verbal al Inspectoratului regional în construcţii Nord Vest, act care ne îngrădea activitatea stipulând că nu are avem PUG valabil. Am cerut ANULAREA actului, iar judecătorii au decis de pe scaun suspendarea actului până la judecarea pe fond, întrucât actul conţine indicii temeinice privind ilegalitatea sa şi efectele sale trebuie de îndată oprite. Urmează, mai mult că sigur, anularea respectivului act, care, în opinia mea, conţine vicii şi ilegalităţi grosolane, abuz în serviciu şi interpretare rău voită a actelor legislative. În opinia mea. Urmează ca şi judecătorii să achieseze la această opinie. Aşa cum spuneam, ADEVĂRUL triumfă. La fel cum s-a întâmplat în puzderia de dosare cu fostul prefect, în care se susţinea că UAT Floreşti are nevoie de semnătura arhitectului şef al judeţului pentru o serie de acte urbanistice. Dragii mei dragi, un act administrativ este valabil PÂNĂ CE O INSTANŢĂ CONSTATĂ CONTRARIUL. Iar când o instanţă s-a pronunţat deja, decizia ei trebuie respectată. Restul sunt opinii şi păreri care sunt bune la colţul blocului şi nicidecum într-o discuţie serioasă, de oameni însetaţi de adevăr şi de a face ceva pentru comunitatea pe care o reprezintă”, a scris Horia Şulea pe Facebook.

ZIUA de CLUJ a atras  atenţia încă din luna martie despre problema cu care se confruntă comuna din cauza unei... neatenţii. Planul urbanistic general al Floreştiului a fost elaborat în 2005 şi avea valabilitate zece ani. În 2015, Consiliul Local a decis să îl prelungească pentru încă doi ani, apoi - în 2017 - perioada de valabilitate a fost prelungită cu încă un an. "Dacă în 10 ianuarie 2017 Consiliul Local decidea să prelungească PUG cu încă cinci ani, nu era nicio problemă. PUG-ul putea fi prelungit chiar până în 2025. Au ales să îl prelungească numai pentru un an, iar acum au rămas fără", a arătat o sursă a ziarului nostru.

Noul Plan urbanistic general este în lucru. Se ocupă de acest aspect fostul arhitect-şef al judeţului, Radu Spânu, prin Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai.

"Noul PUG este aproape terminat, dar nu vreau să ne grăbim cu el. Am făcut nişte adnotări privind intrarea unor terenuri în intravilan, lucru pe care ni l-au cerut şi unii dintre cetăţeni, de asemenea trebuie să prevedem clar culoarul centurii metropolitane. Avem în plan şi un drum de coastă, la limita dintre Floreşti şi Baciu. În plus, nu concep ca PUG-ul să nu fie supus dezbaterii publice, pentru că locuitorii comunei ar putea veni cu multe idei valoroase", declara, în urmă cu două luni, Horia Şulea.

Ce efecte avea interdicţia primită de Primăria Floreşti? Nu foarte mari. Cei care aveau aprobate planuri urbanistice zonale, în Consiliul Local, puteau beneficia de autorizaţii de construire. În schimb, nu se putea acorda autorizaţii de construire direct, pentru cei care respectau reglementările urbanistice. Pentru că nu mai existau reglementări urbanistice.

Comenteaza