Clujul pregătește proiecte de 3 miliarde €. "Nu am oprit niciun șantier"

Clujul pregătește proiecte de 3 miliarde €. "Nu am oprit niciun șantier"

Primarul Emil Boc a declarat că, deși criza coronavirusului a avut un impact de 7 milioane de euro asupra bugetului Clujului, niciun șantier nu a fost oprit.

”Impactul asupra bugetul este estimat până acum la 7-7,5 milioane de euro. Dar o parte din acești bani o vom recupera din fonduri europene, cei cheltuiți pentru echipamente de protecție deja am pregătit documentația necesară, apoi o parte din bani vor veni din surse guvernamentale, pentru plata carantinei, a personalului medical care e implicat în lupta cu coronavirusul.

Până atunci am făcut rectificări de buget ca să avem asigurată funcționalitatea, inclusiv pe luna mai. Nu oprim nicio investiție pentru că avem nevoie să menținem motoarele economiei. Nu am deschis licitații noi, dar nu am oprit niciun șantier. Am apăsat pedala la maximum la unele proiecte europene, ca să le terminăm mai repede, pentru că ne vin mai repede și banii europeni, cum sunt Parcul Între Lacuri, str. Regele Ferdinand.

Nu am mărit taxe, nu am luat banii de la investițiile în derulare și avem și componenta de solidaritate, sprijin pentru bătrâni și cei care sunt la limita subzistenței, colaborarea cu societatea civilă și prin asta să ținem echilibrul în oraș”, a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Primarul a menționat stadiul câtorva proiecte importante pentru oraș. ”Pentru proiectul privind Piața Lucian Blaga în luna mai se va da ordinul de începere a lucrărilor, se va lucra intens pe perioada verii și în 6 luni să fie gata, sunt bani europeni.

La proiectul pentru Bd. 21 Decembrie ne aflăm în stadiul de pregătire a ordinului de începere a lucrărilor și obținerea ultimelor avize, ne pregătim să dăm drumul și acolo. Pentru malurile Someșului se lucrează la proiect, vom pregăti, încet, licitația. Bugetarea participativă se va face în continuare. Nu se amână nimic, nu oprim nimic, orice investiție oprită înseamnă pierderea locurilor de muncă.

Ne concentrăm pe ce avem în lucru, proiectele sunt în monitorizare accelerată. În ultima săptămână am semnat contractul pentru studiile de fezabilitate la trenul metropolitan și metrou, precum și contractul pentru Baza La Terenuri”. Boc crede că e important să se adopte măsuri potrivite de sprijinire a economiei.

”Fiecare domeniu trebuie tratat cu maximă atenție, de la hoteluri, restaurante, servicii, industria creativă, festivaluri, nunți, evenimente. Toată această industrie are de suferit și pe orizontală, are conectivități cu altele. Trebuie să ne uităm cu maximă atenție la economie, să nu trecem de la criza coronavirusului la cea economică. S-au relaxat măsurile de deficit și până în decembrie nu mai există limită de deficit.

Există șansa de a investi. La nivelul Clujului, 3 miliarde de euro ar putea fi investite urgent în proiecte mari cum e spitalul de urgență, un proiect de 500 de milioane de euro, centura metropolitană de 38 km, tot 500 de milioane de euro, sau proiectul de tren metropolitan, de 1 miliard de euro, Autostrada Transilvania, 1 miliard de euro, ca să ajugem cât mai aproape de Borș, vitală pentru noi”, a spus Emil Boc.

Comenteaza