Egalitatea între femei şi bărbaţi în viaţa locală, punct de interes major pentru administraţia publică locală

Egalitatea între femei şi bărbaţi în viaţa locală, punct de interes major pentru administraţia publică locală
Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat în şedinţa de astăzi proiectul de hotărâre privind aderarea municipiului Cluj-Napoca la Carta Europeană pentru Egalitate între Femei şi Bărbaţi în Viaţa Locală.

Iniţiat de primarul Emil Boc, viceprimarul Anna Horváth şi consilierii locali Claudia Anastase, Ligia Bocşe, Oláh Emese şi Loredana Pop, acesta îşi propune consolidarea rolului femeilor în luarea deciziilor la nivel local şi regional, cu scopul atingerii echilibrului de reprezentare în administraţia publică locală. 

Iniţiatorii doresc ca această Cartă europeană să fie semnată şi aprobată de cât mai multe administraţii locale din România şi să fie promovată la nivel asociaţiilor comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor.

"Este de necontestat că în ultimele decenii s-au făcut progrese semnificative pentru ca bărbaţii şi femeile să beneficieze de şanse egale în toate domeniile de activitate, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în privinţa legislaţiei în vigoare în România, indiferent dacă vorbim despre aplicarea sau transpunerea normelor europene sau despre adoptarea unei legislaţii specifice acestui domeniu. În pofida realizărilor deja amintite, egalitatea dintre femei şi bărbaţi în viaţa de zi cu zi nu este încă o realitate consacrată. Inegalităţile sociale, politice, dar şi economice persistă, făcând necesară adoptarea unor noi abordări pentru atenuarea discrepanţelor existente în acest domeniu", se arată în proiectul de hotărâre depus. 

Carta Europeană pentru Egalitate între femei şi bărbaţi în viaţa locală a fost elaborată în cadrul unui proiect asumat de Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor împreună cu mai mulţi parteneri şi sprijinită de Comisia Europeană prin cel de-al V-lea Program de Acţiune a Comunităţii pentru egalitatea dintre femei şi bărbaţi.

Rolul autorităţilor locale şi regionale în promovarea egalităţii dintre oameni a fost afirmat în Declaraţia Universală a IULA (Uniunea Internaţională a Autorităţilor Locale) cu privire la "femeia în guvernarea locală", adoptată în 1988.

Până în prezent, din România au aderat la această cartă Consiliul Judeţean Cluj, comuna Băişoara din judeţul Cluj şi comuna Cumpăna din judeţul Constanţa.

Prin adoptarea proiectului propus, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca este a patra unitate administrativ teritorială care face eforturi pentru implementarea Cartei.

Comenteaza