Drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor e gata, în sfârşit, după 7 ani GALERIE FOTO

Drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor e gata, în sfârşit, după 7 ani GALERIE FOTO
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a anunţat miercuri că a fost finalizat în întregime drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor.

Drumul care face legătura între județele Cluj și Bihor şi care pune în valoare o zonă cu un important potențial turistic poate fi folosit de acum în întregime, cu beneficii atât pentru comunitatea din zonă, cât și pentru turiștii care ajung în această parte a județului Cluj, a informat miercuri într-o conferinţă de presă preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, care a prezentat presei şi câteva fotografii ale obiectivului.

Realizarea acestui drum este unul dintre cele mai anevoioase proiecte pe fonduri europene ale CJ Cluj, fiind început în urmă cu mai bine de şapte ani. Licitaţia iniţială pentru reabilitarea acestui drum a fost câştigată în 2009 de asocierea dintre firmele MBS Group Turda, Alfa Rom Satu Mare şi Nemzetkozi Betonut Kft. din Ungaria, pentru suma de 34 de milioane de lei. Finanțarea investiției a fost asigurată prin Programul Operațional Regional, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu al CJ Cluj.

Între vechiul constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut numeroase neînţelegeri legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ Cluj a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă şi la Direcția Națională Anticorupție.

Restul de lucrare din modernizarea acestui drum, de circa 20, 5 kilometri, a fost câştigată în 2015 de o asociere de firme dintre Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA - S.C. Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190 de lei.

În decembrie 2015, chiar înainte de Crăciun, autorităţile judeţene au alocat suma de 11.241.808,71 lei fără TVA pentru a obţine o prelungire a termenului de finanţare, după data de 31 decembrie, pentru a nu fi nevoite să returneze întreaga sumă primită până acum de la Uniunea Europeană pe acest proiect, respectiv circa 30.000.000 de lei.

Oficiali ai forului judeţean au anunţat anterior că termenul iniţial de finalizare a proiectului era luna iunie 2016, dar s-a obţinut un nou termen de predare a recepţiei drumului către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru luna august a acestui an.

 

 

Comenteaza