Dohotaru avertizează că Centura Metropolitană ar urma "să taie" Parcul Colina

Dohotaru avertizează că Centura Metropolitană ar urma "să taie" Parcul Colina
| Foto: Facebook/ Adrian Dohotaru

Deputatul Adrian Dohotaru arată că Centura de Sud a Clujului va trece prin Parcul Colina din Mănăştur, cu toate că primarul Emil Boc a promis că nu va lua spațiu de la pietoni ca să îl dea mașinilor.

"Centura metropolitană trece prin Parcul Colina, unul dintre puținele spații verzi rămase în Mănăștur. Cred că se pot găsi soluții mai bune ca să nu distrugem parcul și să nu afectăm liniștea locuitorilor, mai ales că și primarul Emil Boc declară că nu va lua spațiu de la pietoni ca să îl dea mașinilor", a postat deputatul pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanţii Asociaţiei Societate Organizată Sustenabil (SOS) organizează sâmbătă, începând cu ora 10:30, un tur ghidat prin Făget, pe traseul viitoarei centuri.

"Centura sudică se face până în 2024, potrivit primarului Emil Boc. Centura trece prin Parcul Colina și Pădurea Făget, pe care o străbate vreo 2 km. Pădurea, așa cum o știm noi, se va diminua, căci urmează tăieri de pădure și trafic auto pe lângă blocurile din apropierea centurii", arată organizatorii.

Emil Boc: Există șanse reale ca centura metropolitană să fie gata în decembrie 2023

Centura metropolitană poate fi terminată în decembrie 2023, dar totul depinde de Ministerul Transporturilor, care e beneficiarul proiectului, spune primarul Emil Boc.

Edilul a precizat la ședința Consiliului Local din 10 decembrie 2019 că este necesară adoptarea cât mai rapidă a noii forme a protocolului încheiat cu CNAIR pentru această investiție majoră.

”Vechiul protocol trebuie amendat pentru că acum avem aprobat traseul centurii. Noua formă a protocolului doar aduce la zi stadiul lucrărilor și stabilește foarte clar responsabilitățile. Noi trebuie să pregătim toate studiile, toate documentele, tot ce e necesar pentru obținerea autorizației de construcție, ei sunt titularii de construcție, CNAIR-ul, și de asemenea consființește faptul că acum avem varianta de traseu și nu variante de traseu, în baza căreia, acum, se obțin toate avizele necesare pentru obținerea autorizației de construcție. Aceste lucruri le-am făcut și le facem în locul Guvernului pe baza mandatului acordat de ei în folosul clujenilor și cu aprobarea Consiliului local”, a precizat primarul.

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc este optimist cu privire la termenul prognozat, respectiv decembrie 2023, pentru realizarea centurii metropolitane. ”Termenul de 1 ianuarie 2024 este termenul în care putem utiliza banii europeni pentru proiect. Dacă cei de la Ministerul Transporturilor se vor mobiliza și, după ce va fi pregătită documentația, vor organiza licitația din timp, șanse există să fie gata lucrarea la finele lui 2023”.

Centura Metropolitană va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida, şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro.

Comenteaza