Depozitul de gunoi închis de la Pata Rât trece în domeniul public al județului

Depozitul de gunoi închis de la Pata Rât trece în domeniul public al județului

Fosta groapă de gunoi de la Pata Rât care a fost închisă complet la finalul anului trecut va trece în domeniul public al județului Cluj.

Potrivit unui proiect de hotărâre, după finalizarea lucrărilor este necesară clarificarea regimului juridic al bunurilor rezultate în urma închiderii depozitului neconform. Terenurile pe care este amplasat depozitul de deșeuri neconform aparțin municipiului Cluj-Napoca (182.080 mp) și comunei Apahida (297 mp), adică o suprafață totală de 184.377 mp.

În vederea închiderii și ecologizării acestui depozit de deșeuri, terenul a fost dat de cele două primării în administrarea Consiliului Județean (CJ) Cluj. Valoarea costurilor lucrărilor de închidere a depozitului de deșeuri rezultă din trei contracte de proiectare şi execuţie lucrări încheiate în perioada 2015-2018.

Este vorba despre 18,7 milioane de lei (fără taxa pe valoarea adăugată), valoare eligibilă în cadrul proiectului Sistemului de Management Integral al Deșeurilor, finanțat din bani europeni, la care se adaugă și suma de 24,2 milioane, suportată de la bugetul local.

Aceasta este cheltuială neeligibilă și reprezintă valoarea a două contracte suplimentare: proiectare și execuție lucrări suplimentare rezultate va urmare a volumului suplimentar de deșeuri găsit la Pata Rât (6 milioane de lei) și proiectare și execuție lucrări suplimentare ca urmare a alunecării deșeurilor și necesităţii consolidării acestui depozit (18,2 milioane).

”Valoarea fiecărui contract mai sus-menţionat a fost ulterior suplimentată cu valorile aferente actualizării prețului la manoperă. Valoarea finală aferentă închiderii depozitului a fost stabilită ca urmare a luării în calcul și a valorilor rezultate în urma optimizărilor aprobate de către inginer, aferente acestor contracte”, se menționează în referatul proiectului de hotărâre. Recepția lucrărilor s-a realizat în aprilie.

Potrivit proiectului de hotărâre, ”se declară de interes public judeţean bunurile imobile realizate şi recepţionate la depozitul neconform de deşeuri Pata Rât închis, în cadrul obiectivului de investiţii – închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj, lot 1 – Pata Rât, Huedin, Turda, Gherla, având datele de identificare cuprinse în anexa parte integrantă din prezenta hotărâre.

Se aprobă înscrierea în Inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al județului Cluj şi administrarea CJ a bunurilor imobile menţionate la art. 1, şi înregistrarea acestora în evidenţele financiar-contabile”. Potrivit anexei, valoarea totală de inventar a acestor bunuri se ridică la 54,3 milioane de lei.

Comenteaza