Cu jalba-n proţap la guvern pentru 50 de milioane de lei

Cu jalba-n proţap la guvern pentru 50 de milioane de lei
Uioreanu vrea pe orice cale să facă rost de bani pentru lucrările la drumurile judeţene. El a iniţiat o cerere la guvern, solicitând o finanţare de 50 de milioane de lei. Banii europeni ai lui Boc reprezintă, de asemenea, o opţiune pentru Uioreanu.

Preşedinele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, spune că îşi pune mari speranţe în demersul pe care l-a iniţiat împreună cu Prefectura Cluj, pentru a obţine de la guvern 50 de milioane de lei. Cu aceşti bani s-ar acoperi cheltuielile de la pista Aeroportului, astfel, administraţia judeţeană şi-ar putea utiliza propriul buget de investiţii strict pentru drumuri. Pe de altă parte, Consiliul Judeţean mai poate apela şi la rezerva asigurată de Programul Operaţional Regional (POR)- derulat de Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest - în virtutatea statutului de pol naţional de creştere pe care îl deţine Clujul. Singura problemă ar fi că şi primarul Emil Boc şi-a făcut planuri cu aceşti bani.

Demersul Consiliului Judeţean privind accesarea unui împrumut bancar pentru susţinerea lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene stagnează pe moment, având în vedere că preşedintele Horea Uioreanu a identificat şi alte oportunităţi de finanţare. „Desigur, creditul bancar rămâne o opţiune, însă, mai întâi, vreau să văd cum va fi soluţionată Hotărârea de Guvern prin care am solicitat 50 de milioane de lei. Mă aştept ca aceasta să fie aprobată, având în vedere că Aeroportul Cluj este un obiectiv de interes strategic pentru întreaga regiune", a precizat Uioreanu.

Propunerea legislativă privind acordarea acestei finanţări din fondul de rezervă al Guvernului a fost iniţiată împreună cu Prefectura Cluj, conform procedurii. "Dacă obţinem 50 de milioane, atunci, bugetul Consiliului Judeţean scapă de cheltuielile de la aeroport iar asta ar fi foarte bine pentru că ne-am putea concentra bugetul numai pe drumuri. Problema este că avem nevoie de bani nu doar pentru drumurile care au fost deja licitate, cele două pachete a câte aproximativ 400 de km, ci şi pentru celelalte tronsoane de drum - alţi aproxiamtiv 300 de km - care n-au fst încă licitaţi şi care de asemenea au nevoie de lucrări de reabilitare. Rămâne să vedem cu ce fonduri ne alegem, iar dacă va mai fi nevoie, vom face şi împrumutul", a spus Uioreanu.

O altă oportunitate de finanţare o reprezintă economiile din programul european destinat polului naţional de creştere - aproximativ 13 milioane de euro. În ultimii doi ani, în baza statutului de pol naţional de creştere, Clujul a derulat proiecte în valoare de peste 81 de milioane de euro. Aceste proiecte au fost implementate, în mare parte, de către municipiul Cluj Napoca. În urma licitaţiilor angajate pe aceste proiecte s-au făcut economii substanţiale - peste 13 milioane de euro - astfel că autorităţile clujene au posibilitatea de a veni cu noi iniţiative pentru a accesa şi aceşti bani. Preşedintele Horea Uioreanu a subliniat că va apela la acest fond pentru modenizarea unor drumuri de interes turistic din judeţul Cluj. Numai că şi primarul Emil Boc are planuri mari cu aceşti bani. El a informat pentru ZIUA de Cluj că mizează pe banii POR pentru modernizarea arterelor Făgetului şi Lombului. De altfel, în cazul străzii Făgetului, Primăria tocmai a atribuit licitaţia pentru reactualizarea documentaţiei tehnice, astfel că, imediat ce se vor cunoaşte costurile, Agenţia de Dezvoltare Nord Vest ar urma să-şi dea acordul pentru finanţarea proiectului.

 

Comenteaza