Consiliul Judeţean nu mai are răbdare cu turcii. Contractul cu Kiat, aproape de reziliere VIDEO

Consiliul Judeţean nu mai are răbdare cu turcii. Contractul cu Kiat, aproape de reziliere VIDEO
Nici unul dintre proiectele tehnice prezentate de firma care a câştigat licitaţia nu corespunde cerinţelor din caietul de sarcini, susţine şeful RAADPP Cluj, Mircea Avram.

Ceea ce iniţial era avansat sub formă de ipoteză pare să se adeverească în aceste zile. Contractul de modernizare a celor peste 420 km de drumuri judeţene are şanse mari să se rezilieze, anunţă Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ).

Potrivit directorului RAADPP, Mircea Avram, firma Kiat doreşte să încalce condiţiile licitaţiei, propunând articole noi la contract, care n-au nici o legătură cu ceea ce s-a licitat. Reprezentantul Kiat, Liliana Bogdan (Călin), spune că, dimpotrivă, proiectele tehnice avansate respectă întru totul contractul licitat şi ameninţă că dacă administraţia judeţeană va trece la reziliere, o va acţiona în instanţă.l

Primul contract din programul de modernizare a drumurilor judeţene, demarat de CJ Cluj, a fost câştigat de consorţiul Kiat Group - Tehnic Asist - Damar încă de anul trecut din toamnă. Cei 427 de kilometri au fost împărţiţi în cinci loturi, iar CJ a apucat să predea constructorului amplasamentele pentru primii 10 km din fiecare lot în parte. Reprezentantul firmei Kiat, Liliana Bogdan, susţine că până la venirea iernii s-a lucrat pe aceste drumuri, realizându-se podeţele pe patru din traseele preluate. "Din ianuarie au început problemele. Consiliul Judeţean ne-a spus că trebuie să lucrăm cu cei de la RAADPP. Reprezentanţii acestei regii au venit apoi să ne spună că nu suntem în regulă cu lucrările şi că este nevoie să venim cu proiecte pe 50 km, şi nu pe 10 km, aşa cum am stabilit iniţial", a spus Liliana Bogdan.

Ea a adăugat că acele clase de beton pentru care s-au făcut calcule în urmă cu trei ani nu ar mai fi acceptate în prezent de către Inspectoratul de Stat în Construcţii şi că din acest punct de vedere nu se ajunge la o înţelegere cu beneficiarul. "Noi le-am cerut reprezentanţilor RAADPP să aducă un evaluator din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, însă de şapte luni refuză să facă acest lucru. Nu înţeleg care este teama lor, personal cred că regia nu mai vrea să dea această lucrare, pentru că, vă daţi seama, noi ar trebui să asigurăm garanţie pe aceste drumuri timp de cinci ani, iar acest lucru înseamnă să le luăm lor obiectul muncii, pentru că şi RAADPP face lucrări de plombare. Or, dacă noi le luăm drumurile, ei cum mai au cum să supravieţuiască?", a spus Liliana Bogdan. Deşi se vehiculează că reprezentanţii Kiat au încălcat condiţiile tehnice asumate în momentul câştigării licitaţiei, Liliana Bogdan neagă acest lucru. "Am angajat utilaje, oameni, cei mai buni proiectanţi, este absolut jignitor să fim trataţi astfel. Vă asigur că respectăm clasa de betoane în conformitate cu stas-urile din construcţii şi în nici un caz nu s-a pus problema să depăşim bugetul. Chiar le-am dat în scris că vom rămâne în acelaşi buget. Tot ce vrem este să fim lăsaţi să lucrăm, aşa cum, de altfel, ne-am angajat să o facem. Nu ne permitem să încălcăm normativele în materie de construcţii, pentru că acest lucru ar însemna să nu primim nici avizul de la Inspectoratul de Stat în Construcţii", precizează reprezentantul Kiat.

Şeful RAADPP, Mircea Avram, spune însă că reprezentanţii consorţiului Kiat Group - Tehnic Asist - Damar şi-au arătat lipsa de neprofesionalism şi este convins că aceştia nu vor avea niciodată capacitatea de a duce la bun sfârşit ceea ce s-au angajat să facă în licitaţie. "Noi le-am acordat tot timpul din lume. Le-am spus să vină cu proiectele tehnice care să respecte cerinţele din teren şi nu au făcut acest lucru. Au adus patru proiecte şi toate încalcă regulile pe care ei şi le-au asumat atunci când au câştigat această licitaţie. Noi am tot tăcut, în speranţa că vom reuşi pe cale amiabilă să rezolvăm problema, că vor reuşi să vină cu acele soluţii tehnice, aşa cum s-au angajat în licitaţie, însă acum nu ne mai permitem să tăcem, ba chiar mai mult, în ce mă priveşte, sunt pregătit să le cer şi daune, pentru că din pricina acestui blocaj singurii care au avut de suferit sunt clujenii ", a comentat Mircea Avram.

Acesta a dat şi câteva exemple. "De pildă, ca să înţelegeţi mai bine, cei de la Kiat au licitat lucrări care vizau construcţia de podeţe din tub de beton, iar acum vin cu tuburi de plastic, care, culmea, sunt şi mai scumpe. De altfel, pot să vă spun că la toate punctele ce vizează toate aceste condiţii tehnice în contract propun articole noi, ce vizează alt tip de materiale, alt tip de structuri şi desigur şi costuri diferite. Nu ne putem permite să acceptăm aşa ceva. Nu înţeleg de ce s-au prezentat în licitaţie dacă şi-au dat seama că nu au capacitatea să realizeze aceste lucrări", a spus Avram. El spune că în cazul celui de-al doilea contract, câştigat de consorţiul condus de firma Samus, proiectele respectă întocmai condiţiile tehnice din licitaţie. "Samus ne-a adus proiectele aşa cum a licitat şi suntem în măsură să le predăm amplasamentele pentru a se apuca de lucru. În cazul Kiat însă, nu vom avea de ales, vom trece la procedura de conciliere pentru rezilierea contractului şi, aşa cum am spus, le vom cere şi daune financiare, pentru toţi clujenii care şi-au stricat maşinile pe aceste drumuri", a comentat Avram.

Liliana Bogdan a menţionat că va ataca Consiliul Judeţean în instanţă pentru că firma a executat lucrări pentru care nu şi-a primit banii şi pentru că a investit foarte multe resurse în acest proiect. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a menţionat că va anunţa oficial în maxim două zile soluţiile cu privire la toată această situaţie. "Oricum, ceea ce trebuie să se ştie este faptul că aceste drumuri nu vor rămâne nereparate. În perioada imediat următoare se va intra cu lucrări de întreţinere pe toate tronsoanele afectate", a spus Tişe.

 

Etichete
Comenteaza