Clujenii s-au întâlnit pe stradă cu Emil Boc şi cu parlamentari de Bruxelles GALERIE FOTO

Clujenii s-au întâlnit pe stradă cu Emil Boc şi cu parlamentari de Bruxelles GALERIE FOTO
Primarul i-a plimbat, pe jos, prin Cluj, pe cei şase europarlamentari veniţi să afle care sunt proiectele oraşului.

Emil Boc i-a invitat la Cluj pe membrii Comisiei de transport şi turism din Parlamentul European (PE)iar aceştia au venit. Nu toţi, că sunt 97, potrivit website-ului PE, ci doar şase. Printre ei, chiar preşedintele Michael Cramer, din Germania, reprezentant al Grupului Verzilor. Cu o zi înainte delegaţia a susţinut o conferinţă de presă la Bucureşti.

În Sala de sticlă a primăriei, la masă cu invitaţii de la Bruxelles erau numai eminenţe. „Nu v-am reţinut funcţia, dar ştiu că sunteţi important", i-a spus un europarlamentar unuia dintre vorbitori. Per ansamblu, „importanţii" erau reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), ai aeroportului, ai Companiei de Transport Public, ai societăţii româneşti care a colaborat la realizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), ai CNADNR şi CFR, ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj-Napoca, ai consiliului judeţean şi ai municipalităţii, precum şi primarul Floreştiului, Horia Şulea.

Au făcut prezentări Mihai Grecu, din partea echipei care a realizat PMUD, David Ciceo, directorul aeroportului, şi Călin Măgurean, director executiv interimar Implementare POR din cadrul ADRNV. S-a discutat despre centura de sud, despre intermodalul de la aeroport şi despre strategia de dezvoltare a regiunii.

La final, Boc i-a invitat pe oaspeţii din străinătate la plimbare, de pe Moţilor până la Sala Polivalentă. Edilul-şef a dorit să le arate lucrurile care s-au făcut în oraş, în special cele finanţate din fonduri europene. Europarlamentarii au călcat cu grijă pe asfaltul turnat anul trecut pe Moţilor, au respirat aer curat în parc şi au admirat clădirea renovată a Casinoului, apoi au văzut linia de tramvai recent modernizată şi li s-a spus că avem tramvaie noi, în timp ce treceau modele vechi.

Primarul a subliniat că intenţionează să obţină finanţare europeană pentru a cumpăra mai multe tramvaie; în acest moment, doar patru dintre cele 26 din parcul CTP sunt noi. Boc a prezentat pe larg Cluj Arena şi Sala Polivalentă, chiar dacă nu au fost realizate din fonduri europene, enumerând lista evenimentelor sportive şi artistice care au avut sau vor avea loc aici.

Olandezul Van de Camp a călcat pe urmele conaţionalului Van Buuren, vedeta Untold 2015, iar neamţul Cramer a fost invitat la meciul Simona Halep - Angelique Kerber, din Fed Cup. Nu a fost nimeni din Spania, că ar fi aflat detalii despre meciul de fotbal de duminică, de pe Cluj Arena, şi despre posibila confruntare din Cupa Davis cu Rafael Nadal, din iulie.

De observat că numai unul dintre românii din Comisia de transport şi turism a PE făcut deplasarea la Cluj, Marian Jean Marinescu, care vine din PDL-ul căruia Emil Boc i-a fost preşedinte pentru o bună perioadă de timp. Încă patru români fac parte, de asemenea, din această comisie: Claudia Ţapardel, Maria Grapini, Ramona Mănescu şi Ioan Mircea-Paşcu. I-am pus absenţi nemotivaţi.

Europarlamentarii prezenţi la Cluj:

Michael Cramer - Germania - Grupul Verzilor
Wim Van de Camp - Olanda - Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)
Marian Jean Marinescu - România - Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)
Salvatore Domenico Pogliese - Italia - Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)
Isabella De Monte - Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților
Davor Skrelc - Croaţia - Grupul Verzilor

Comenteaza