CJ Cluj vrea din nou sistemul de irigaţii din Mihai Viteazu, lăsat de izbelişte

CJ Cluj vrea din nou sistemul de irigaţii din Mihai Viteazu, lăsat de izbelişte
După ani de zile în care a fost lăsat de izbelişte, sistemul de irigaţii din zona Turda - Mihai Viteazu ar putea trece în administrarea Consiliului Judeţean. Instituţia cere acum trecerea sistemului din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj

„Din cauza fenomenului de încălzire globală, scăderii nivelului apei freatice, accentuării fenomenului de secetă, scăderii constante a precipitaţiilor căzute în ultimii 10 ani, accentuării secetei în perioada de vegetaţie maximă - lunile mai, iunie, iulie - se impune atenuarea fenomenului de secetă prin aplicarea de udări cu ajutorul sistemului de irigaţii", arată instituţia în referatul prin care cere sistemul de irigaţii.
Amenajarea de irigaţii din comuna Mihai Viteazu deserveşte zona aferentă municipiilor Turda şi Câmpia Turzii, precum şi a comunelor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Luna. „Având în vedere importanţa amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu" pentru zona deservită, precum şi starea de degradare în care se află, considerăm necesară aprobarea solicitării de trecere a infrastructurii de bază (staţia principală de pompe şi canal principal) a Amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu" din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj", subliniază instituţia.
Decizia prin care se cere transferul sistemului de irigaţii va fi luată de deliberativul instituţiei în această săptămână.


Amintim, CJ Cluj a avut această intenţie şi anul trecut, fără succes însă. Şi atunci, ca şi acum, iniţiatorul proiectului de hotărâre a Consiliului Judeţean era tot vicepreşedintele Ioan Oleleu.


Sistemul de irigaţii din Cluj a fost construit între anii 1968 şi 1972 pe râul Arieş, şi îngloba o suprafaţă de teren de 5.880 hectare. Dintre acestea, cultivabile erau 5.720 de hectare, pe raza localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Turda. Sistemul includea o staţie de pompare, un canal principal de aducţiune a apei, o serie de staţii secundare, conducte îngropate, canale de irigare şi hidranţi. Mare parte din sistem a fost însă furat, inclusiv dalele cu care erau pavate canalele, precum şi o serie de motoare de pompare. Terenul arabil din judeţ, în totalitate, depăşeşte, potrivit statisticilor Direcţiei Agricole, o suprafaţă de 180.000 hectare.

Etichete
Comenteaza