Fără irigații prin PNRR. Fermierii sunt revoltați și spun că ministrul clujean Adrian Oros este incompetent

Fără irigații prin PNRR. Fermierii sunt revoltați și spun că ministrul clujean Adrian Oros este incompetent
| Foto: Digi24

Proiectul privind strategia pentru irigații în România nu va fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că motivul respingerii planului a fost că "nu era suficient de verde". 

Proiectul privind strategia pentru irigații în România nu va beneficia de finanţare PNRR. Ministrul clujeean al Agriculturii, Adrian Oros, spune planul a fost respins deoarece, în opinia unora nu era suficient, deși, în opinia sa, soluția era foarte bună.

În proiectul PNRR erau incluse proiecte privind infrastructura de gestionare a apei în valoare de 6,5 miliarde euro. Fermierii sunt revoltați acum și spun că ministrul este incompetent și că nu a prezentat corespunzător planul, deși știa gravele probleme din agricultură provocate de secetă.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că neînțelegerile cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, privind reconstrucția sistemului de irigații prin PNRR, s-au datorat unei diferențe “de viziune foarte mare”. Acesta a explicat de ce nu era de acord cu planul întocmit de Ministerul Agriculturii, care a fost respins de Comisia Europeană.

“Vă dau un exemplu. A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde. N-are niciun fel de legătură. Au fost probleme de concept pe care le-am discutat cu domnul Oros și cu subordonații săi în mai multe discuții. Am fost foarte fair și cu Ministerul Agriculturii și cu susținătorii acestui proiect, eu le-am susținut până la un punct. Diferența de viziune era foarte mare.

În esență, Comisia are o problemă cu aceste sisteme foarte mari de irigații care risipesc foarte multă apă, în condițiile în care nu avem un cadastru al apelor. Nu știm exact pe fiecare bazin hidrografic cât apă avem, câtă vrem s-o folosim pentru a produce energie electrică la baraje, câtă vrem să folosim pentru așezări urbane și rurale.

Avem și prin PNRR și prin fonduri europene extinderea canalizărilor. Toată această apă trebuie să știm exact ce facem cu ea. Avem prin PNRR cadastrul apelor. De abia peste câțiva ani vom ști exact pe fiecare bazin hidrografic.

Trebuie să avem un proiect național pentru irigații, putem să folosim banii de la Ministerul Agriculturii. Este singurul minister pe lângă cel pe care-l conduc care își face programare pentru fondurile europene proprii. Au câteva miliarde. Putem să facem eligibile irigațiile acolo, dacă schimbăm sistemul, dacă acoperim canalele și le digitalizăm, dacă folosim altfel de distribuție de la canalelel principale”, a precizat ministrul Ghinea.

loading...
Comenteaza