Chinteniul ameninţă că vine peste Consiliul Judeţean

Chinteniul ameninţă că vine peste Consiliul Judeţean
Locuitorii de pe strada Odobeşti din Cluj-Napoca s-au racordat ilegal la reţeaua de apă a Chinteniului, susţine primarul Lucia Suciu. Comuna a ajuns să înregistreze facturi imense, atât la Compania de Apă, dar mai ales la Electrica. Consiliul Judeţean refuză să acorde finanţare pentru acoperirea acestor datorii.

Primarul din Chinteni, Lucia Suciu, le-a transmis liderilor politici clujeni ca în campaniile electorale să nu mai pună piciorul în comuna ei. Ea e supărată că administraţia judeţeană i-a respins solicitarea acordării unei finanţări, din fondul de rezervă, având în vedere că se confruntă cu datorii foarte mari la Electrica. Comuna riscă să rămâne fără iluminat public, consilierii au apreciat că fondul de rezervă aflat la dispoziţia administraţiei judeţene nu poate fi utilizat pentru plata unor astfel de datorii. Lucia Suciu spune că nu ea se face vinovată de aceste datorii, ci unii cetăţeni ai Clujului care au furat apă de pe reţeaua Clujului, solicitând excesiv pompele de apă ale comunei care funcţionează pe bază de energie electrică.

„Să nu le mai prind picioarele prin comuna Chinteni, în campaniile electorale. Ei sunt puşi acolo să ajute comunităţile locale, nu să-şi bată joc de noi", a spus primarul din Chinteni, Lucia Suciu, revoltată de faptul că membrii Consiliului Judeţean i-au respins solicitarea pentru o finanţare de 100.000 de lei. Ea susţine că banii aceştia sunt singura soluţie pentru a asigura în continuare iluminatul public în comună. „În momentul în care vom rămâne fără energie, îi adun pe oameni şi mergem cu toţii la uşa Consiliului Judeţean, altă soluţie nu avem", a comentat Lucia Suciu. Comuna Chinteni înregistrează datorii către furnizorul de energie de peste 100.000 de lei.

S-a ajuns în situaţia aceasta pentru că cetăţenii de pe o stradă din Iris s-ar fi reacordat ilegal la reţeaua de apă a comunei Chinteni. „Sunt 80 de persoane împotriva cărora vom deschide proces pentru că s-au racordar ilegal la reţeaua noastră. Oamenii aceştia locuiesc pe strada Odobeşti. Am mers pe jos pentru a-i descoperi. Unii dintre ei au chiar patru racorduri şi îşi bat joc de banii noştri", susţine Lucia Suciu. Comuna Chinteni a investit foarte mulţi bani în reţeaua de apă. „Am băgat 170.000 de lei în cele 6 pompe de apă şi încă 800.000 de lei în reţeaua de apă. Iar cei din Cluj fură de la noi. Nu sunt eu responsabilă de această situaţie, ne-am lovit de ea şi trebuie să o rezolvăm, iar Consiliul Judeţean are obligaţia să ne ajute. Eu nu avem de unde să anticipez că pompele noastre de apă vor fi utlizate în execes. Acestea funcţionează pe energie. De câte ori se porneşte robinetul, porneşte şi pompa, iar consumul curge. Oamenii din Cluj îşi udă liniştiţi grădinile iar facturile vin la Primăria din Chinteni", s-a revoltat Lucia Suciu.

Acesta spune că a realizat destul de târziu că se fură apă. Iniţial au venit facturile la apă, în jur de 70.000 de lei. O parte din bani s-au plătit. Apoi primăria a descoperit că pompele sunt folosite execesiv şi a venit şi factura la energie, care este de peste 100.000 de lei. Banii aceştia au fost solicitaţi Consiliului Judeţean, din fondul de rezervă. Reprezentanţii PSD au susţinut alocarea sumei, însă, cei ai PDL au atras atenţia că mai sunt şi alte comune care se confruntă cu astfel de probleme şi că administraţia judeţeană nu le-a oferit niciodată sume din fondul de rezervă. „Eu spun că nu trebuie să ne lăsăm târâţi într-o capcană a PSD. Banii din fondul de rezervă sunt destinaţi strict pentru urgenţe, pentru situaţii de calamitate. Vine iarna, dacă se întâmplă ceva mai grav şi nu vom dispune de aceşti bani, ce se va întâmpla", a spus consilierul PDL, Rareş Rusu. Şi colegul său, Horeţiu Cătărig a explicat că până în prezent administraţia judeţeană nu a împărţit niciodată bani din fondul de rezervă pentru astfel de datorii. „Fondul de rezervă nu înseamnă că trebuie să plătim datorii la Electrica. Riscăm să creăm un precedent periculos. Aşa, vor putea toate comunele să vină să ne ceară bani pentru a-şi plăti datoriile", a subliniat Cătărig.

Consilierul PNL Dorel Secară a subliniat că toate primăriile mai au probleme cu facturile la energie, dar că acetea nu apelează la fondul de rezervă al Consiliului Judeţean. „Să facă economie la energie. Nu-i o tragedie dacă uneori comuna mai rămâne pe întuneric. Este o soluţie pentru a diminua consumul", a spus Secară. Pentru că nici preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, nu s-a arătat convins că trebuie să sprijine cererea comunei Chinteni, proiectul de hotărâre a fost respins.

 

Etichete
Comenteaza