Centrul Clujului, subiect de concurs de idei. "Specialiştii trebuie să vină să ne arate cum trebuie să arate această zonă"

Centrul Clujului, subiect de concurs de idei.
O zonă din „buricul târgului" va deveni subiect al unui concurs de idei. Arhitecţii trebuie să spună cum trebuie amenajat şi iluminat, respectiv cum ar urma să se organizeze circulaţia rutieră.

O zonă de la kilometrul zero al Clujului va deveni subiectul unui concurs de idei pentru arhitecţii din întreaga lume. Primarul Emil Boc a anunţat că doreşte să modernizeze şi această parte a centrului, după ce alte străzi şi pieţe au fost deja aduse în mileniul al treilea.Arhitecţii trebuie să spună cum trebuie amenajat şi iluminat, respectiv cum ar urma să se organizeze circulaţia rutieră în Piaţa Lucian Blaga, pe strada Napoca şi pe Bulevardul Eroilor.

„Vrem să modernizăm Piaţa Lucian Blaga, inclusiv spaţiul din faţa Casei de Cultură a Studenţilor, strada Napoca şi Bulevardul Eroilor, de la Primărie până la Teatrul Naţional. Se lucrează deja la tema de concurs, de către municipalitate, apoi va fi lansat concursul public. Specialiştii trebuie să vină să ne arate cum trebuie să arate această zonă, cum trebuie să fie amenajată", a spus Boc, marţi, la Realitatea FM.

Şi în acest proiect, Primăria este parteneră cu Ordinul Arhitecţilor din România. Cele două instituţii au colaborat şi pentru alte proiecte: concursul dedicat modernizării Turnului Pompierilor, care va fi organizat în aceste zile, şi cel pentru amenajarea cursului Someşului, care va avea loc în următoarea perioadă. De asemenea, tot printr-un concurs de idei ar urma să se realizeze amfiteatrul de pe Cetăţuie şi să se modernizeze Parcul Feroviarilor, pe care municipalitatea aşteaptă să îl primească în proprietate de la Ministerul Transporturilor.

„Nu veţi găsi la altă primărie din România această deschidere pentru a organiza concursuri de idei cu participare internaţională. Şi pentru amenajarea Someşului, există interes din afară; vor să vină cei care au amenajat Vistula, adică o firmă cu multă experienţă în domeniu", a declarat Boc. Vistula este un fluviu care traversează patru ţări, Polonia, Belarus, Ucraina şi Slovacia. Cele mai importante oraşe prin care trece Vistula sunt Cracovia, Varşovia şi Gdansk.

Nu se ştie încă de unde vor veni banii pentru amenajarea centrului. „Ne dorim să atragem fonduri europene pentru acest obiectiv, dar încă nu ştim sigur dacă vom reuşi", a spus viceprimarul Dan Tarcea. Acest gen de investiţii este eligibil pentru proiecte pe fonduri comunitare. Din exerciţiul bugetar precedent al Uniunii Europene, Clujul a primit bani pentru înlocuirea liniei de tramvai, refacerea tramei stradale de-a lungul liniilor de tramvai şi modernizarea a patru străzi din centru, Avram Iancu, IC Brătianu, Moţilor şi Memorandumului. În plus, pentru actualul exerciţiu financiar, se doreşte atragerea de fonduri pentru pietonalizarea laturii vestice a Pieţei Unirii, chiar dacă acest proiect este în plină desfăşurare.

Comenteaza