Câţi bani dă primăria pentru masterplanul Someşului. "Are un potenţial generator pentru oraş"

Câţi bani dă primăria pentru masterplanul Someşului.
Primăria Cluj-Napoca a propus consilierilor locali cuantumul premiilor pentru concursul de idei care va sta la baza viitoarelor proiecte de pe malurile Someşului.

Consilierii locali sunt chemaţi marţi să aprobe sumele oferite de municipalitate ca premii în cadrul concursului de soluţii pentru amenajarea malurilor Someşului. Câştigătorul va încasa 350.500 de euro, locul al doilea va fi recompensat cu 13.300 de euro, iar locul al treilea, cu 6.600 de euro. Există şi o menţiune specială, de 3.300 de euro. Desigur, premiile sunt stabilite în lei.

Concursul a fost pregătit de Ordinul Arhitecţilor din România. Preşedintele OAR, Şerban Ţigănaş, declara în august, pentru ZIUA de CLUJ: „De un an am pornit discuţia despre Someş şi am încheiat un contract între OAR şi primărie. Concursul de idei va fi pentru realizarea unui masterplan care priveşte cursul integral al râului în zona intravilană, din Floreşti până în Apahida.

Acest masterplan va fi baza pentru proiectele viitoare. Sunt multe spaţii pe care Someşul le traversează, spaţii verzi, iar mai ales în est sunt multe zone neutilizate. Se caută soluţii generice pentru utilizarea tuturor spaţiilor publice pe care Someşul le generează, le traversează şi le intersectează.

Practic, cautăm să profităm de potenţialul Someşului, care are un potenţial generator pentru oraş, ba chiar regenerator, aş spune eu. Concursul este complex, pentru că documentarea este complexă, a fost nevoie să discutăm cu Apele Române, cu Hidroelectrica, să vedem în ce fel barajele influenţează debitul Someşului", a spus Ţigănaş.

Someşul traversează Clujul pe o lungime de 14 km. În zona aeroportului, cursul râului ar urma să fie deviat, pentru a permite prelungirea pistei aeroportului până la 3,5 km, astfel încât la Cluj să poată ateriza avioane care fac zboruri transoceanice. În strategia integrată de dezvoltare urbană comandată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest se prevede ca acolo râul să devină un loc dedicat pasionaţilor de caiac.

Acesta este cel de-al doilea concurs de idei lansat de municipalitate cu sprijinul OAR, în ultima perioadă. La începutul lunii decembrie, primăria şi OAR au lansat un apel public pentru concursul de soluții pentru reabilitarea Turnului Pompierilor. Premiul cel mare este de 365.823 de lei, adică peste 80.000 de euro. 

Juriul competiției este format din arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică, președintele OAR, Șerban Țigănaș, precum și din arhitecții Szabolcs Guttman, Irina Meliță, Justin Baroncea, Oana Bogdan și directorul Casei Municipale de Cultură, Florin Moroșanu. De asemenea, ca membri supleanți sunt arhitecții Ionuț Radu Filip și Adrian Hagiu.

DECLARAŢIE
„Problemele legate de Someş sunt prezente în mai multe documente - planul urbanistic general, strategia de dezvoltare a municipiului 2014-2020, planul de mobilitate urbană durabilă, strategia pentru aplicaţia Cluj - Capitală Culturală 2021, strategia integrată de dezvoltare urbană. Este o suprapunere fără precedent de studii care se concentrează şi scot în evidenţă rolul acestui culoar al Someşului şi spaţiile conexe care se pot crea. Este o întoarcere a Clujului, aşa cum s-a mai spus, cu faţa către Someş"
Şerban Ţigănaş, preşedintele OAR

Comenteaza