Câți bani dă Primăria Cluj pe locuințele sociale cumpărate de pe piața liberă / De ce nu construiește

Câți bani dă Primăria Cluj pe locuințele sociale cumpărate de pe piața liberă / De ce nu construiește
| Foto: Arhiva

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra apartamente de pe piaţa liberă, pe care le va transforma în locuinţe sociale. Procedura de achiziție a fost adoptată, în unanimitate, în ședința de Consiliu Local din 18 iunie 2019. 

"Primăria Cluj-Napoca va cumpăra de pe piaţa liberă apartamente cu 1, 2 şi 3 camere, cu destinaţia de locuinţe sociale, având în vedere numărul redus de astfel de locuinţe. Avem un buget pentru acest an între 1-1,5 milioane de euro şi sperăm să putem achiziţiona circa 25 de locuinţe. Anual, la nivelul municipiului se alocă 15 locuinţe sociale, în condiţiile în care numărul de cereri este de 400. Se va constitui o comisie de identificare a necesităţilor de locuinţe sociale şi una de negociere a preţurilor de achiziţie a locuinţelor sociale", au declarat reprezentanții municipalității, în cadrul ședinței forului local administrativ. 

Conform procedurii, la acest demers "poate participa orice persoană fizică sau juridică care doreşte să înstrăineze o clădire, care satisface cerinţele cuprinse în documentaţia pentru achiziţie imobil şi care deţine un titlu de proprietate valabil asupra acesteia".  PROCEDURA POATE FI CONSULTATĂ AICI! 

Întrebat dacă nu ar fi mai ieftin să se construiscă imobile sociale pe terenuri aflate în proprietate publică, edilul Emil Boc a răspuns că, la Cluj-Napoca, există un mix de politici sociale: "Se și construiesc, pe Ghimeșului și Sighișoarei, dar urgența problememlor sociale ne cere să găsim soluții mai rapide. De la identificare și până la construcție trece mai mult timp decât în cazul achiziționării de pe piața liberă. Deci, există un mix de politici sociale: construcție și achiziție". În prezent se află în construcţie circa 90 de locuințe sociale. 

Boc cere Guvernului PSD locuințe ANL 

Primarul Emil Boc solicită Guvernului Dăncilă să reia construcția de locuințe ANL în oraș, după mai bine de 10 ani. El oferă terenul de pe Valea Gârbăului. Proiectul a fost lansat încă din 2010, de către Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Acolo urmau să fie construite 23.000 de apartamente. La acea vreme, proiectul a fost evaluat la 69 de milioane de euro. "Încă nu am primit niciun răspuns", a punctat edilul. 

ONG: "E nevoie de strategie pe 10 ani"

O asociație care se ocupă de problema locuirii persoanelor marginalizate din Cluj-Napoca salută inițiativa municipalității de a cumpăra locuințe sociale, însă arată că este nevoie de elaborarea unei strategii pe 10 ani, precum și de planuri anuale și alocări bugetare adecvate. De asemenea, arată că ar fi nevoie de achiziționarea a 400 de astfel de locuințe pe an. Mai multe detalii AICI!

Prețurile Clujului imobiliar

În orașul de pe Someș, locuințele disponibile spre vânzare s-au apreciat luna trecută cu 1,4%, ajungând la 1.590 euro/mp util (față de nivelul de 1.568 de euro valabil la sfârșitul lunii anterioare). Pe ambele segmente de piață analizate au fost resimțite creșteri, însă acestea au fost inegale: apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4% (de la 1.587 la 1.593 de euro pe metru pătrat), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale cu 2,5% (de la 1.549 la 1.588 de euro pe metru pătrat).

Potrivit recensământului din 2011, în Cluj-Napoca existau 130.000 de locuinţe, din care 98% în proprietate privată, restul în proprietate de stat. În 2014, stocul locuinţelor din fondul public era de 1.554, din care 1.368 sunt locuinţe sociale, ocupate toate.

Comenteaza