Casa de Cultură a Studenţilor, plimbată politic

Casa de Cultură a Studenţilor, plimbată politic
Adrian Năstase afirmă că primăria vrea doar patrimoniul, nu şi personalul. Primarul susţine că are nevoie de clădire în demersul Clujului de a deveni capitală culturală europeană.
Fostul premier PSD Adrian Năstase îl acuză pe blogul său pe actualul prim-ministru Emil Boc că a cedat Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) “unui client politic al camarilei PDL-iste” şi că personalul instituţiei ar urma să fie concediat. Primarul Sorin Apostu respinge posibilitatea ca imobilul să fie înstrăinat şi neagă faptul că angajaţii vor fi afectaţi.

CCS a devenit proprietate a Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca, a anunţat Apostu în ultima şedinţă publică a forului municipal. Preluarea CCS de către municipalitate este doar un început în demersul administraţiei locale de a-şi întregi patrimoniul, a afirmat primarul. El dezvăluie că are de gând să ceară şi alte obiective care în prezent sunt administrate de la Bucureşti şi care în mod firesc ar trebuie să fie gestionate de către municipalitate.

“Am desemnat o comisie care va evalua fiecare obiectiv pe care îl vom putea recupera şi vă asigur că în curând vom avea destule surprize plăcute”, a nuanţat Apostu. Legat de CCS, edilul a precizat că şi-ar fi dorit ca obiectivul să devină proprietatea municipalităţii de mai mult timp. “Niciodată nu e prea târziu şi mă bucur că s-a întâmplat acum, mai ales că demersul nostru de a transforma Clujul în capitală culturală europeană nu are nici o şansă fără infrastructura necesară. Casa de Cultură este unul dintre imobilele care ne avantajează în sensul acesta: este spaţioasă, are săli corespunzătoare pentru concerte, pentru conferinţe şi nu numai”, a precizat Apostu.

Acesta s-a declarat nedumerit de reacţia fostului premier Adrian Năstase. “Am auzit că au o problemă cu noi pentru că am preluat această clădire, dar noi chiar nu intenţionăm să-i schimbăm funcţiunile. CCS va găzdui aceleaşi manifestări, însă pentru ca aceasta să fie pusă la punct, pentru a putea investi în ea şi pentru a putea dispune de spaţii atunci când se cere trebuie să fie proprietate a oraşului. În rest, nu se va întâmpla nimic. Nici vorbă că ne-am pus în cap să concediem personalul de acolo sau să înstrăinăm acest imobil, aşa cum sugerează domnul Năstase”, a comentat primarul.

Acesta spune că s-a înţeles cu directorul Casei de Cultură, Adam Laszlo, şi că Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport va continua să gestioneze activităţile, astfel încât pentru evenimentele organizate acolo an de an să nu se piardă finanţările de la Bucureşti.

Năstase, fan Dumitru Fărcaş


Într-o scrisoare publică postată pe blogul personal, Năstase îl acuză pe Boc că a decis transferul CCS în patrimoniul CL. “La 50 de ani de la înfiinţarea acestei prestigioase instituţii de cultură, guvernul Boc ia instituţia de la studenţi şi pregăteşte, se pare, o inginerie imobiliară”, susţine Năstase.

“Am vizitat instituţia şi am fost bucuros să-l ascult acolo pe maestrul Dumitru Fărcaş, să revăd ansamblul Mărţişorul, cel care a fost un ambasador cultural internaţional mult mai eficient decât orice program guvernamental, dar observ cu surprindere că primăria preia doar patrimoniul instituţiei, nu şi pe angajaţii acesteia. Patrimoniul, în care statul a investit în ultimii opt ani cel puţin un milion de euro, este preluat pentru a putea fi dat în următoarea etapă, bănuiesc, în administrarea unui client politic al camarilei PDL-iste din Cluj”, a arătat Năstase.

Comenteaza