Boc, despre creditul de 400 de milioane de lei: "Finanţarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă"

Boc, despre creditul de 400 de milioane de lei: "Finanţarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă"

Primăria Cluj-Napoca va contracta un credit bancar de 85 de milioane de euro pentru realizarea unor investiţii majore pentru oraş. Măsura are rolul de compensa pierderile aduse la bugetul local, din ultimii ani, din cauza modificărilor guvernului PSD la legile bugetare care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit.

"Finanţarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă la nivelul municipiului Cluj-Napoca din cauza modificărilor aduse de legile bugetare care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit.

Suntem nevoiţi să apelăm la un credit, o centură de siguranţă financiară, pentru a ne proteja obiectivele de investiţii, în condiţiile în care anul trecut bugetul local a pierdut 28 de milioane de euro, o treime din bugetul de investiţii al municipiului, care este de 90-100 de milioane de euro.

În primele trei luni ale acestui an am pierdut cinci milioane de euro faţă de anul trecut şi nu ştim cum va arăta bugetul. Ştim că vom avea 10 milioane de euro cheltuieli suplimentare cu asistenţa socială, care nu erau prevăzute", a explicat Emil Boc, care a subliniat că demersul de contractare a creditului durează până la doi ani. 

Cinci obiective pe lista de investiţii 

Printre obiectivele de investiţii preconizate a fi finanţate din acest credit se numără ansamblul Centrul Cultural Transilvania, care include o sală de concerte şi sediu pentru Filarmonica Transilvania, reabilitarea a două clădiri din centrul istoric, reabilitarea unui pod/pasaj în zona Gării. Creditul care va fi accesat va avea o maturitate de 30 de ani.

Filarmonica 

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia pentru concesionarea unui teren de 1.500 mp, pe care un investitor privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A. Ofertele pot fi depuse până în 25 martie. Contractul de concesiune va fi încheiat pe 40 de ani, iar valoarea estimată a investiţiei este între 349 de milioane și 1,4 miliarde de lei. 

Din suma obținută ca redevență se va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania (FST). Clădirea va fi ridicată pe terenul pe care a funcţionat fosta cazarmă militară de pe Bd. 21 Decembrie 1989. Investiţia se ridică la 40-50 de milioane de euro. Mai multe detalii, AICI! 

Podul Locomotivei

Podul care leagă Piaţa Gării de autogară încă aşteaptă un aviz de la CFR Călători. În perioada lucrărilor de modernizare a podului, CFR trebuie să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru locomotive, astfel că municipalitatea trebuie să achite o sumă către compania publică de transport feroviar. "Cei de la CFR încă nu ne-au trimis calculaţia cerută", a explicat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local. 

Podul de 406 m lungime va fi lărgit pe alocuri prin realizarea unui ziduri de sprijin. Aici se va amenaja o pistă de biciclete de 2 m lăţime pe partea dreaptă, pe sensul de mers spre Dâmbul Rotund, şi se vor aplica panouri fonoabsorbante transparente, cu dimensiuni variabile, care să dea un aspect modern structurii. Se adaugă soluţii actuale de iluminat, cu tehnologie led, şi camere video de supraveghere.

Proiectul prevede îndepărtarea completă a asfaltului, hidroizolaţiei și bordurilor existente. Se va executa o placă de suprabetonare, din beton armat cu grosimea de cel puţin 16 cm peste grinzi; se va aplica pe toată lăţimea podului o hidroizolaţie performantă şi se vor monta borduri de granit. Noul pod costă 11,5 milioane de lei. 

Comenteaza