Foto Biolog clujean: "Nu recomand entuziasmul drujbei în viitorul parc din Gheorgheni"

Biolog clujean: "Nu recomand entuziasmul drujbei în viitorul parc din Gheorgheni"
Salcie de pe malul unui lac din cartierul Gheorgheni | Foto: Tibor Hartel

Cercetătorul clujean Tibor Hartel atenționează administrația orașului să nu taie fără discernământ arborii din zona lacurilor Gheorgheni în proiectul său de amenajare a Parcului Est.  "Este o valoare naturală extraordinar de mare și s-a format în zeci de ani", spune biologul.

"Avem foarte mare nevoie de arbori și este important ca să reducem riscul accidentelor prin comportamente adecvate. Și nu doar prin tăierea arborilor. Este necesar să realizăm importanța adaptării culturale și comportamentale în contextul amplificării manifestărilor climatice extreme în Cluj și în România.

Arborii ne protejează de unele trăsături ale acestor manifestări (caniculă, șoc termic), deci avem și vom avea mare nevoie de arbori. Cele 2 mesaje pentru primării sunt evaluarea riscului acestor accidente bazat pe fiecare arbore și informarea oamenilor despre ce este bine și ce nu este bine din punct de vedere comportamental în preajma acestor arbori.

Nu recomand entuziasmul în utilizarea drujbei pentru că un arbore precum salcia din poză (Parcul Est, Cluj) este și valoare naturală extraordinar de mare și s-a format în zeci de ani. Nu putem substitui această valoare", arată cercetătorul clujean. Acesta a argumentat cu studiile efectuate la nivel internațional. 

"Riscul de a fi accidentat grav sau mortal de către ramurile căzute ale arborilor sau chiar de arborii căzuți este foarte mic. Un studiu din Marea Britanie, țară cu densitate mare de oameni, arată că riscul de a fi accidentat grav sau omorât de arbori (crengi rupte sau arbori căzuți) este de unul la 1 la 10 milioane.

Riscul unui accident grav cu mașina este mai mare la o singură excursie de weekend de 320 km decât riscul unei accidentări grave din cauza arborilor și crengile lor căzute pe parcursul unui an. Accidentele cauzate de arbori se întâmplă mai ales în perioade cu vânt puternic.

În aceste perioade este deci recomandat să nu stăm în preajma arborilor. Statisticile de mai sus sunt aproximativ valabile și pentru Australia și pentru SUA. În aceste țări riscul este mai ridicat ca în Marea Britanie, dar cu mult sub 1/1 milion, iar accidentele de acolo sunt mai frecvente și datorită manifestărilor climatice mai puternice/extreme în aceste continente.

Evident că în aceste cazuri te omoară mai degrabă vântul extrem / tornada decât arborii; oricum, cauza morții / accidentului în asemenea cazuri este o întrebare existențială importantă și relevantă pentru relația om-arbore. Informațiile le-am primit de la David Evans și Jill Butler (Ancient Tree Forum, Marea Britanie)", a precizat Hartel. Acesta este cercetător specializat în ecologie, sustenabilitate, conservare.

Copaci "rași" pentru o asfaltare

Ideea este împărtășită și de alți clujeni. "Nu știu cât e de adevărat, dar am auzit că se taie copacii de pe marginea drumurilor din același motiv: ca să nu se lovească de ei mașinile care ies în decor. Totuși, câte vieți se pierd așa comparativ cu viețile pierdute datorită lipsei copacilor? 

Uite aici un alt exemplu de dezordine socială, copaci tăiați pentru că încurcau la asfaltarea unui drum. Proiectul prevedea o lățime constantă a asfaltului, deși nimic nu-i împiedica să facă o "derogare" și să îngusteze porțiunea la o singură bandă pe sens în dreptul lor. Chiar cu indicator de cine are prioritate. Ar fi ieșit ceva fain, educativ, cultural, lipsit de pericol, win-win pentru toată lumea", susține Mihai Cuibus.

Juriul propune custode pentru Parcul Est

Municipalitatea clujeană a publicat raportul juriului concursului internaţional de soluţii pentru amenajarea Parcului Est, zonă ce urmează să devină "plămânul verde" al oraşului. Este cel mai mare parc al municipiului, în suprafaţă de 45 ha, care cuprinde şi luciu de apă. Juriul a recomandat desemnarea unui curator pentru Parcul Est, care să mențină vie viziunea inițială pe termen lung, și să piloteze evoluția proiectului.

Proiectul câştigător este realizat de Metapolis Architects, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass şi înseamnă contractul de proiectare de 6,2 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Shifting Natures, denumirea proiectului, propune Parcul Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. 

Zona care poartă deja denumirea de Parcul Est cuprinde luciul de apă și malurile lacului 3, zona fostei pepiniere a Regiei Autonome a Domeniului Public, și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. 

Comenteaza