Parcuri vechi și noi la Cluj-Napoca. În ce stadiu sunt proiectele „verzi” ale orașului

Parcuri vechi și noi la Cluj-Napoca. În ce stadiu sunt proiectele „verzi”  ale orașului

Municipalitatea are în vedere noi proiecte de înverzire a orașului, câteva spații și parcuri urmând să fie readuse la viață. Conform viceprimarului Dan Tarcea, primăria vizează reabilitarea a peste 150 de hectare de astfel de zone.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, în ce fază sunt acestea. În cazul Parcului Est, un proiect ambițios pentru Cluj, s-a ajuns la etapa exproprierilor.

„Pentru noi, la Cluj, una din prioritățile de dezvoltare viitoare sunt investițiile în parcuri și spații verzi. Trebuie să avem în primul rând astfel de spații de calitate, care să se adreseze tuturor clujenilor, pentru că e vorba de petrecerea timpului liber. De asemenea, pentru asta trebuie să avem spații pentru sport și de agrement, și de asemenea, trebuie să avem și sprijin pentru acest sector.

Ce avem în vedere? Avem în vedere peste 150 de hectare de spații verzi care să fie reabilitate. Aș începe cu modernizarea și revitalizarea Parcului Ion Luca Caragiale, de aproximativ jumătate de hectar, spațiul nu mai arăta pe măsura anilor 2024. De asemenea, vom conserva și zidul roman pe care l-am identificat acolo și pe care s-a ridicat un zid medieval. Mai avem un proiect care vizează Canalul Morii, tronsonul Parcul Rozelor de aproximativ 2,5 hectare, dar și regenerarea și amenajarea Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur, aproximativ 3,8 hectare, pentru că nici parcul acesta nu mai reprezeintă anul 2024.

Acolo, pe lângă exproprierile pe care urmează să le facem vom demola și benzinăria din acea zonă, ca să putem crește suprafața spațiului verde”, a spus Dan Tarcea.

Parcul Est este un alt proiect important pentru clujeni, iar aici s-a ajuns deja la etapa de exproprieri.

„Mai avem în vedere Parcul Est, un parc extrem de important pentru noi, discutăm acolo în faza I de 37,9 hectare de teren, acolo deja suntem în etapa de expropriere, e vorba de peste 89 de milioane de lei valoarea exproprierilor. În aceste momente sunt chemați cei care sunt expropriați pentru a putea semna procesele vebale, astfel încât noi să înaintăm către Oficiul de cadastru documentația și să putem merge mai departe cu procedura de expropriere.

În ce privește etapa a doua, de 16 hectare cu tot cu componenta de exproprieri aceasta va fi în anii următori, în funcție și de banii pe care îi vom avea pentru componenta de exproprieri, pentru că acolo toată această componentă ne costă peste 300 milioane lei.

Totodată, dacă tot vorbim de petrecerea timpului liber, avem în vedere o zonă de agrement în apropierea noului parking de pe strada Gheorghe Dima, un proiect tare drag nouă și care cu siguranță va aduce un plus de calitate pe lângă parkingul pe care îl vom face acolo, pentru locuitorii din acea zonă.

Mai avem proiectul Pădurea Parc Borhanci, de aproximativ 50 de hectare, unde facem și hub-ul educațional. Apoi dacă discutăm de sport aici, am început lucrările la bazinul de înot, este un bazin olimpic, unde pot fi desfășurate activități curente pentru sport, competiții internaționale, pentru înot și sărituri. Va fi omologat pentru competiții internaționale, cred că va fi un mare plus pentru toți iubitorii sportului de apă.

Tot la capitolul sport mai amintesc o bază sportivă în Borhanci de aproximativ 8,7 hectare”, a mai spus Dan Tarcea.

Și în privința parcului din Bună Ziua s-au mai făcut câțiva pași. „În ce privește amenajarea parcului din Bună Ziua, acolo e vorba de 10,7 hectare de teren, avem deja de mai bine de doi ani un concurs internațional de soluții, proiectanții care au câștigat acest concurs lucrează la obținerea autorizațiilor și avizelor pentru a demara procedurile de expropriere ca să putem începe lucrările și acolo.

Nu am uitat nici zona ExpoTransilvania, cu extinderea spațiului respectiv, 9 hectare de teren, acolo, suntem în etapa elaborării studiului de fezabilitate.

Mai amintim un aquapark în zona strandului Sun ce va fi realizat până la finalul anului 2028, suntem gata cu studiul de fezabilitate, urmează ca acesta să fie pus pe masa consilierilor locali pentru aprobare.

Legat de spațiile verzi, în general, mai avem în vedere și o dezvoltare policentrică de calitate, iar aici ne referim la plantarea de arbori, ne propunem să plantăm 100.000 de arbori până în 2030, iar aici intră și amenajarea de parcuri și zone de agrement din oraș. Continuăm și proiectul Adoptă un spațiu verde, sunt 25 de firme care îngrijesc un spațiu verde și nu în ultimul rând, avem în vedere protejarea biodiversității din zona Hoia Cheile Baciului cu o hotărâre de consiliu local pentru a întări protecția asupra acestei zone. Acestea sunt proiecte pe care ne propunem să le facem în următori ani”, a mai declarat Dan Tarcea.

Malurile Someșului și trei parcuri, revigorate

În momentul de față, clujenii se pot bucura de trei parcuri de cartier dar și de 14,7 kilometri de mal de Someș reamenajat.

„Ce am făcut? Malurile Someșului, o suprafață de 14,7 kilometri de mal de Someș amenajat redat clujenilor, vedem sute de clujeni care se bucură zilnic de acele locuri, apoi Parcul Farmec, peste 5 ,5 hectare amenajate. Parcul Armătura și Parcul Zorilor sunt alte două obiective finalizate de primărie, spații amenajate pentru a fi redate clujenilor”, a completat viceprimarul.

Comenteaza