Şantier original în Lomb: Hollywood-ul pitic construit din insolvenţă, sub lupa consilierilor locali

Şantier original în Lomb: Hollywood-ul pitic construit din insolvenţă, sub lupa consilierilor locali
50-70 de muncitori pe teren şi lucrări care depăşesc 25% din stadiul proiectului, aşa prezintă oficialii primăriei situaţia şantierului cu bani europeni din Lomb pe care lucrează societatea Valve International, recent intrată în insolvenţă.

Consilierii PNL au cerut primarului Emil Boc să fie informaţi o dată la trei luni cu privire la proiectul Centrului pentru industrii creative (CREIC) din Lomb, având în vedere că firma desemnată să construiască este în insolvenţă. Edilul de Cluj a declarat că în Lomb se lucrează, mai ales că cei de la Valve au şi asociaţi care se ocupă de proiect.

În insolvenţă, dar activi

"Trebuie să avem în vedere recenta intrare în insolvenţă a firmei Valve International care lucrează la centrul din Lomb. Noi am plătit 10 milioane de lei în avans pentru lucrări şi vreau să ştiu dacă există o scrisoare de garanţie şi putem să ne recuperăm banii", a subliniat consilierul local PNL Dan Tarcea la şedinţa Consiliului Local din 20 martie.

În replică, primar Emil Boc a explicat că nu există probleme legate de execuţia centrului pentru industrii creative din Lomb (Hollywood-ul pitic).

"Lucrările continuă conform graficului. Cei de la Valve au şi asociaţi care se ocupă de proiect, aşa că nu sunt probleme", a menţionat Boc.

Chiar şi aşa, consilierii PNL au cerut să fie informaţi, o dată la trei luni, cu privire la stadiul proiectului şi a plăţilor pe care primăria le face constructorilor.

Proiectul e finalizat 25-26%

Primul şantier de pe Dealul Lomb - finanţat 50% din bani europeni şi 50% din banii administraţiei locale, se afla la 13% din proiect, la vizita publică de şantier din noiembrie 2013. Acum lucrările sunt undeva la 25-26%, după cum a explicat Ovidiu Câmpean, responsabilul de proiect din partea Primăriei Cluj-Napoca. Acesta a adăugat că, deşi societatea Valve Internaţional este în insolvenţă, ea şi-a manifestat disponibilitatea pentru a efectua lucrările de la Cluj. "Chiar dacă sunt sub supraveghere judiciară, nu li s-a restras dreptul de administrare asupra societăţii, aşa că, deocamdată nu sunt probleme cu şantierul de la Cluj. Valve are 50-70 de muncitori mobilizaţi pentru lucrările la centrul pentru industrii creative", a menţionat Câmpean.

Primăria a plătit un sfert din valoarea lucrărilor (42 de milioane de lei fără TVA), iar cei de la Valve au depus deja grafice de lucrări executate pentru ca primăria să le achite încă 500.000 de lei. "Plăţile se fac în funcţie de ce lucrează, lunar sau o dată la două luni", a mai spus responsabilul de proiect.

Valve International a câştigat contractul de la Cluj în asociere cu RDV Construct, With Star International şi Team Net Engineering. Hollywood-ul pitic trebuie finalizat în februarie 2015.

Proiect de 68,3 milioane de lei

Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative include spaţii pentru industria cinematografică, hale de producţie şi spaţii expoziţionale şi urmează să fie construit pe un teren de 7,3 hectare pe Dealul Lomb. Este vorba despre un proiect cu finanţare europeană în valoare totală de 68,3 milioane de lei. Lucrările ce vor fi executate vizează construirea unei clădiri cu patru corpuri diferite - trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje. Clădirea va avea şi 334 locuri de parcare, între care 125 vor fi amenajate la subsol.

CREIC va fi ocupat după finalizare de IMM-uri clujene şi urmează să fie administrat de o nouă societate înfiinţată recent în subordinea primăriei clujene, Cluj Inovation Park.

 

 

Etichete
Comenteaza