“Aici m-am jucat cand eram copil, acum 40 de ani. Acum imi aduc fetița, din Floreşti, la derdeluş aici.” Ce spun localnicii despre centura ce urmează să treacă prin Parcul Colina

“Aici m-am jucat cand eram copil, acum 40 de ani. Acum imi aduc fetița, din Floreşti, la derdeluş aici.” Ce spun localnicii despre centura ce urmează să treacă prin Parcul Colina

Constructia Centurii Metropolitane starneşte noi proteste din partea locuitorilor din zonă. Reamintim că in toamna anului 2019, la recomandarea specialiștilor în infrastructură, dintre toate opțiunile posibile administrația clujeană a optat pentru varianta 8 (V8) a Centurii Metropolitane, varianta ce presupune traversarea parcului atat de centura cat şi de o bretea de acces a acesteia, situatie ce, in viziunea localnicilor şi activistilor de mediu, este de neacceptat şi presupune distrugerea in proportie foarte mare a actualului spatiu verde.

Campania “Salvati Parcul Colina din Cluj Napoca” a strans mii de semnături, inițiatorii acesteia propunand căutarea unor variante alternative non-distructive pentru traseul viitoarei Centuri Metropolitane şi a acceselor acesteia in zona Parcului Colina. Tot organizatorii campaniei au cerut părerea localnicilor fată de proiect.

“Nu sunt de acord cu distrugerea parcului Colina pentru a se face Centura Metropolitană deoarece existenta acestui parc m-a determinat să mă mut in zona. “ spune Dana, o locuitoare a zonei, in timp ce o vecină a acesteia competează “Am auzit de la domnul primar Boc că urmează să se modernizeze Parcul Colina, si m-am bucurat. Dar nu am ştiut că asta inseamnă să se defriseze tot şi să se construiască drumuri in locul Parcului. Nu doresc asta. Dar cine ii poate opri?”

Ioan este cu fetița pe sanie şi spune “Nu sunt de acord să se faca Centura Metropolitana in locul Parcului Colina. Am si semnat o petitie online pentru asta. Aici se joacă copiii mei”

 “De 30 de ani vin in Parcul acesta. Acum imi aduc şi copiii la sănius tot aici. Nu sunt de acord să se facă Centura in locul Parcului. Am semnat şi o petiție online pentru salvarea Parcului. Ma bucur că sunt oameni care se luptă sa salveze parcul”, spune şi Istvan. Iar Cristina, o alta locuitoare a zonei, care a semnat, şi ea, petiția de salvare a parcului, completează “Locuiesc in zonă de 40 de ani, aici m-am jucat, aici vin părintii mei să se plimbe zilnic. Zilnic sunt varstnici in parc, la plimbare. Am semnat şi am distribuit petiția online pentru salvarea parcului.”.

Inițiatorii petiiției “Salvați Parcul Colina din Cluj-Napoca!” cer un traseu al bretelei de acces spre centura pe drumul actual, Bucium, (in loc de traseul figurat in proiect, prin mijlocul parcului), şi continuarea acestuia spre Floreşti pe traseul deja aprobat (şi cu lucrările demarate) al centurii de sud a Floreştiului, pe drumul de Sf Ion..

Centura Metropolitană va avea 38 km, leagă vestul comunei Gilău de Apahida, şi are o alocare financiară de la Comisia Europeană de 150 de milioane de euro.

Comenteaza