Aeroportul Cluj a atins deja 1 milion de pasageri în acest an. Ţinta pentru 2017 este de aproape 3 milioane de călători

Aeroportul Cluj a atins deja 1 milion de pasageri în acest an. Ţinta pentru 2017 este de aproape 3 milioane de călători
Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a sărbătorit miercuri atingerea pragului de 1.000.000 de pasageri pe acest an dar şi 100 de ani de activitate aviatică pe aeroport.

În acest an pasagerul cu numărul 1 milion a fost marcat cu trei luni mai devreme comparativ cu 2016, ca urmare a creşterii numărului de pasageri înregistraţi în primele şase luni ale anului 2017. Pasagerul a fost o doamnă care a călătorit cu zborul Wizz Air care a aterizat de la Bologna, fiind întâmpinat de reprezentanţi ai aeroportului, CJ şi ai companiei aeriene.

Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, proprietarul aeroportului clujean, a vorbit despre proiectele aeroportului. „Cel mai important lucru din punctul nostru de vedere este că avem un proiect de dezvoltare pe termen mediu şi lung, în sensul ca în 4-5 ani acest aeroport să ajungă la 7 milioane de pasageri. Asta presupune continuarea dezvoltării acestui aeroport, continuarea extinderii pistei, construirea unui nou terminal, construirea unor noi platforme de parcare a avioanelor, extinderea spaţiilor de îmbarcare pentru pasageri.

Lucrăm deja la aceste obiective, însă un proiect important al nostru îl reprezintă finalizarea prelungirii pistei, un proiect pe care l-am început în 2009. Astăzi avem o pistă cu prima fază doar terminată, mai există a doua fază de prelungire de la 2.200 la 3.500 m, iar acest lucru nu se poate realiza decât în condiţiile în care Ministerul Mediului continuă lucrările la devierea Someşului.

Am făcut foarte multe demersuri în ultimul an, nenumărate deplasări ale mele la toţi miniştrii Mediului am avut în ultimul an pentru a-i convinge cât de important este să-şi finalizeze acest proiect. După cum ştiţi există o parte a Someşului dinspre oraş unde a fost finalizată lucrarea, dincolo spre Apahida la fel, a rămas o bucată din Someş la mijloc, care nu este finalizată, iar în momentul de faţă orice prelungire a pistei loveşte în Someş.

Împreună cu prefectul judeţului o să facem în continuare demersuri, aşteptăm un nou ministru al Mediului sau acelaşi, pentru a putea să continuăm diligenţele pentru a putea să finalizăm această importantă investiţie pentru CJ", a declarat Tişe.

Şeful forului judeţean a spus că ceea ce se vede astăzi la aeroport este practic rezultatul a 10 ani de alocări consistente de bani, şi că aproape 100 de milioane de euro au fost investiţi din banii judeţului de-a lungul anilor în aerogara clujeană.

AIAIC şi CJ au ca obiectiv strategic efectuarea unui zbor transoceanic de la Cluj, dar extinderea pistei este singurul impediment în atingerea acestei ţinte, deoarece aeronavele de mare capacitate care operează pe aceste curse ar avea nevoie de o pistă mai lungă decât cea actuală.

Alin Tişe a mai precizat că investiţia de extindere a pistei la 3.500 m ar putea fi finanţată din bugetul judeţului, în etape, fiind estimată la 20 de milioane de euro, dar doar după ce Ministerul Mediului îşi finalizează lucrarea de deviere a Someşului.

David Ciceo, directorul aeroportului, a vorbit cu această ocazie despre evoluţia instituţiei din ultimii ani. „AIAIC este cel mai dinamic aeroport din această parte a Europei şi prin sprijinul CJ şi prin munca unei echipe profesioniste şi dedicate a crescut în ultimii 20 de ani de aproape 100 de ori, de la un trafic aerian anual de 30.000 de pasageri la aproape 3 milioane de pasageri", a declarat Ciceo.

AIAIC este al doilea aeroport din România din punct de vedere al pasagerilor transportaţi, după Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, iar pentru 2017 se estimează că va înregistra  aproape 3 milioane de pasageri. Reţeaua de rute oferă 47 de destinaţii regulate spre 20 de ţări din Europa şi Orientul Mijlociu, precum şi peste 10 zboruri charter spre cele mai importante destinaţii turistice.

Comenteaza