Weekend cu atenționări Cod Galben de CANICULĂ și FURTUNI la Cluj

Weekend cu atenționări Cod Galben de CANICULĂ și FURTUNI la Cluj

Meteorologii au emis mai multe atenționări de vreme extremă - de la caniculă, la furtuni, în mai multe județe din țară, pentru acest final de săptămână.

Vineri și sâmbătă, vestul și sudul țării se va afla sub atenționare Cod Galben și Portocaliu de caniculă, după care vin furtunile.

Astfel, vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18...21 de grade.

De asemenea, vineri, în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38...39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20...23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Weekend cu atenționări Cod Galben de CANICULĂ și FURTUNI la Cluj

Totodată, pentru intervalul 20 august, ora 12:00 – 22 august, ora 10:00, meteorologii au emis un Cod Galben de vreme instabilă.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

Conform ANM, în extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

Weekend cu atenționări Cod Galben de CANICULĂ și FURTUNI la Cluj

 

Comenteaza