Singura închisoare pentru femei din țară se află în condiții precare

Singura închisoare pentru femei din țară se află în condiții precare
Condiţiile de muncă în unicul penitenciar de femei din România, de la Târgşor, sunt precare, reclamă sindicaliştii, care spun că angajaţii îşi desfăşoară activitatea în birouri fără lumină, cu deficit de personal.

Penitenciarul nu are medic generalist, iar echipamentele de lucru sunt învechite. Sindicaliştii Equitas cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, reclamând faptul că angajaţii muncesc peste program, în birouri fără lumină, cu echipamente care sunt depăşite moral şi fizic, iar mijloacele de transport cu care sunt deplasate deţinutele sunt vechi.

Reprezentanţii Sindicatului Equitas, afiliat Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, au transmis, joi, un comunicat de presă în care trag un semnal de alarmă cu privire la condiţiile „precare" de muncă ale lucrătorilor din Penitenciarul de Femei de la Târgşorul Nou.

Potrivit lui Adrian Grigoroiu, preşedintele Sindicatului Equitas, din cele 400 de locuri de muncă, cât prevede organigrama Penitenciarului, sunt ocupate doar 200.

„Ne confruntăm, în ultima perioadă, cu un val mare de pensionări, care a lovit instituţia noastră ca un tsumami, iar această situaţie continuă, alţi colegi anunţându-şi pensionarea. În ultimii 2 ani s-au pensionat aproape 60 de funcţionari şi au fost încadraţi circa 30, în situaţia în care ne confruntăm cu deficitul de personal până să înceapă valul de pensionari, iar procedurile de încadrare a noului personal sunt foarte greoaie", arată Grigoriu, în comunicatul de presă.

Adrian Grigoroiu a mai spus că personalul a înregistrat un număr mare de ore suplimentare, care nu sunt plătite, iar echipamentele tehnice de care se folosesc angajaţii pentru efectuarea misiunilor sunt vechi şi neperformante.

„Colegii din sectorul vizită nu au în dotare un aparat cu raze X performant pentru a facilita descoperirea de obiecte interzise. Mijloacele de transport cu care deplasăm deţinuţii în diverse misiuni sunt vechi şi personalul unităţii nu beneficiază de un mijloc adecvat de transport pentru a putea fi prezentat în siguranţă la locul de muncă", declară preşedintele Sindicatului Equitas.

Sindicaliştii mai spun că în Penitenciarul Târgşor nu există un medic generalist, director economic, electrician sau instalator. În plus, supraveghetorii execută serviciul din secţii în birouri fără lumina naturală.

„Acum 10 ani când am început activitatea la Penitenciar, existau 5 secţii de deţinere iar acum sunt 8 secţii de deţinere şi personal mai puţin, în situaţia în care în acest penitenciar există secţie specială de mamă şi copilul, secţie medico-socială unde avem încarcerate femei depistate cu HIV, locaţii care trebuiesc în permanenţă supravegheate", a precizat Grigoroiu.

În Penitenciarul de la Târgşor sunt încarcerate aproape 700 de femei.

Comenteaza