Ciorbă de legume, rețetă de post rapidă și plină de vitamine

Ciorbă de legume, rețetă de post rapidă și plină de vitamine

Rețetă rapidă și gustoasă de ciorbă legume, un adevărat cocktail de vitamine, pentru începutul sezonului rece.

Ingrediente 

120 de grame de ceapă (o ceapă mărișoară), tăiată cubulețe
75 de grame de morcov (1 morcov de mărime medie), tocat cubulețe
40 de grame de țelină (o bucată de volumul unui ou mic), tocată cubulețe
75 de grame de ardei, tocat cubulețe
60 de grame de cartof ras pe răzătoare
150 de grame de cartofi tăiați cubulețe
150 de grame de roșii curățate de pieliță (sau din conserva de roșii în bulion)
120 de grame de conopidă ruptă în buchețele mici, cât să încapă în lingură
100 de grame de fasole verde, tăiată bucățele mici
2 linguri de ulei
1/2 de legătură de pătrunjel verde
1/2 legătură de leuștean
sare și piper
opțional: pentru înăcrit, 150 ml. de borș sau oțet sau zeamă de lămâie după gust

Într-o oală cam de 3 litri, se pune uleiul și se încinge moderat, pe foc mediu. Se adaugă ceapa, țelina și morcovul, totodată punând și un praf de sare. Se călesc la foc mediu, amestecând frecvent, până când ceapa începe să se înmoaie (va deveni translucidă). Atunci, se adaugă ardeiul și cartoful ras, a cărui menire este de a contribui la obținerea unei ciorbe ceva mai consistente. Se călesc toate împreună, amestecând frecvent, preț de vreo 2-3 minute.

Peste legumele din oală se adaugă 1,7 litri de apă. Ca să grăbim fierberea ciorbei, putem adăuga apă caldă. După ce ciorba dă în clocot, se asezonează cu o linguriță de sare, pentru ca legumele care fierb în ea să preia puțin gust, apoi se adaugă conopida, care, dintre toate legumele folosite, fierbe cel mai greu. După vreo 2-3 minute, se adaugă și cartoful tăiat cubulețe.

După ce conopida și cartoful au fiert pe jumătate (atunci când se probează se simte că s-au înmuiat, dar încă mai păstrează ceva textură) se adaugă fasolea verde. După ce este fiartă și aceasta, adaugăm roșiile curățate de pieliță și tocate în cuburi  și mai dăm ciorba de legume în câteva clocote, nu mai mult de 4-5 minute, apoi oprim focul și potrivim gustul de sărat, piperat și acru.

Dacă veți folosi borș, acesta se dă în clocot separat, într-un ibric, abia apoi se adaugă în oală, pentru un clocot final împreună cu ciorba de legume. Cu lămâie sau oțet se poate înăcri ciorba după gust, chiar și în farfurie, de către fiecare mesean în parte.

Se toacă verdețurile și se presară ciorba generos, păstrând verdeață tocată și pentru presărat în farfurie, chiar înainte de momentul servirii. Se acoperă oala cu ciorba de legume cu capacul și se lasă să stea preț de 10 minute înainte de servire, ca să-și tragă sufletul și aromele verdețurilor să se infuzeze în zeamă.

Comenteaza