Ştirile Realitatea TV din 1 septembrie

Ştirile Realitatea TV din 1 septembrie
ziuadecj.ro îţi prezintă ştirile Realitatea TV din 1 septembrie.

Dispăruţi în Beliş

Lacul Beliş face noi victime. Doi bărbaţi şi o femeie, care lucrau în zonă, au dispărut luni seara în apele lacului, după ce au încercat să traverseze de pe un mal pe altul. Trupurile celor trei nu au fost găsite încă, dar salvatorii presupun că s-au răsturnat cu barca şi s-au înecat. O echipă de scafandri este aşteptată să ajungă în această seară, pentru a continua căutările.

Rudele şi cunoscuţii celor trei spun că aceştia se aflau în zona lacului de mai multe săptămâni unde tăiau lemne şi culegeau fructe de pădure. Cei trei au luat o barcă să treacă lacul în satul din apropiere după provizii. Atunci au fost văzuţi ultima dată.

SINCRON GAVRIL BADIU, pădurar: O stat în sat până seara între 9 şi 10, o mai băut, nu ştiu ce-o făcut ei şi o plecat sara înapoi ca să vie să treacă aici, că aici aveau caii şi nu-i lăsau singuri. Şi marţi dimineaţa să fie la muncă din nou.

SINCRON ANTON PETRU, ginere victimă: Am încercat să-l sun luni, n-am reuşit să dau de el. Am încercat să-l sun marţi, n-am reuşit. Şi miercuri am intrat în panică şi ne-am adunat mai mulţi şi am venit să-i căutăm.

Se presupune că cei trei s-au răsturnat cu barca şi au fost înghiţiţi de apele lacului Beliş. Salvamontiştii au căutat cu o barcă trupurile celor trei, dar tot ce au găsit a fost o vâslă ruptă adusă de apă la mal.

SINCRON ŞTEFĂNUŢ PETRU, martor: Se presupune că ei, vâslind, s-o rupt una dintre vâsle după cum se vede. Şi o rămas o vâslă. O scos o vâslă din furchet şi o încercat să mişte şi să vâslească într-o parte şi alta. Fenomen care o dus la dezechilibrarea bărcii şi s-o răsturnat.

SINCRON FLORIN MIHUŢ, şef Salvamont: Noi acum salvamontiştii căutăm de jur împrejur. Am căutat pe mal să vedem, n-am găsit nimic. Se presupune că s-ar fi înecat.

La Beliş sunt aşteptate să ajungă mai multe echipe de scafandri, care vor începe mâine să caute trupurile celor trei în apele lacului.


Nu cresc facturile

Clujenii vor plăti la iarnă acelaşi preţ la gigacalorie ca anul trecut, adică 165 de lei, chiar dacă guvernul a decis anularea subvenţiilor pentru căldură. Primăria Cluj-Napoca a anunţat astăzi că va suporta diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de livrare către populaţie.

Guvernul nu va mai subvenţiona preţul gigacaloriei, dar autorităţile locale pot prelua aceste costuri, în măsura în care dispun de fonduri.

sincron NICOLAE IVĂŞCHESCU, secretar de stast Ministerul Muncii: Autorităţile locale ar putea să meargă pe un ajutor care variază începând de la 7% până la 63%.

Clujenii nu vor fi afectaţi de măsura luată de guvern, dă asigurări primăria. Preţul gigacaloriei va fi subvenţionat de la bugetul local. Aceasta cu atât mai mult cu cât, şi până acum, banii de la guvern soseau cu mare întârziere. Şi acum, guvernul are restanţe de circa 17 milioane de lei faţă de Cluj, încă de anul trecut, bani care au fost acoperiţi tot din fonduri locale.

sincron SORIN APOSTU, primar Cluj-Napoca: subvenţia a fost preluată ...... anul trecut.

În Cluj-Napoca există circa 37.000 de apartamente branşate la sistemul de încălzire centralizat, iar pentru subvenţionarea preţului gigacaloriei au fost alocaţi deja pentru 2011 circa 58 de milioane de lei.


Vacanţă cu buclulc

Şapte tineri clujeni care au plecat într-o vacanţă all-inclusive în Antalya erau cât pe ce să rămână în stradă cu tot cu bagaje, după ce banii pe care i-au plătit nu au fost viraţi din România către hotel. Până la urmă, ei au fost obligaţi să scoată alţi bani din buzunar. Nici până astăzi nu se ştie exact unde s-au rătăcit banii turiştilor.

Tinerii au achitat 840 de euro de persoană pentru ceea ce trebuia să fie o recompensă de vis pentru examenele luate cu brio în 2011. Irina este una dintre tinerele clujence care a fost nevoită să aştepte cu bagajele în stradă.

Ioana, turistă: "Acum o lună am cumpărat un pachet all-inclusive pentru şapte persoane în Turcia. Acum trei săptămâni am achitat integral vacanţa, avem toate voucherele la noi, toate actele erau în ordine. Când am plecat, eram pe lista celor preluaţi de la aeroport de firma de operatori. Totul a fost bine până am ajuns la hotel. Aici, patronul ne-a spus că nu avem camere rezervate", sursa: Ziua de Cluj

Într-un final, managerul turc a solicitat ca aceştia să depună sub formă de garanţie 1.000 de euro, ca să fie cazaţi, urmând ca banii să le fie returnaţi dacă datoria va ajunge în contul hotelului.

SINCRON: GASPAR LORAND, reprezentant agenţie de turism: Rezervări aveau, dar nu era plătit. Noi am plătit touroperatorul din România, dar am înţeles că banii nu au ajuns la timp. Eu nici măcar nu siguranţa că vor mai ajunge, de aceea noi vom plăti direct la hotel încă o dată pentru vacanţa copiilor.

Agenţia nu are în momentul de faţă certitudinea că va putea să îşi mai recupereze banii daţi într-o primă fază firmei colaboratoare din ţară.

Pentru ca astfel de evenimente nefericite să nu mai aibă loc, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor le cer turiştilor şă-şi ia măsuri suplimentare de siguranţă.

SINCRON: MIRCEA RADU, comisar şef CJPC Cluj: Eventual prin contract trebuie inclus în clauze astfel încât în momentul în care astfel de probleme vor mai apărea să nu fie obligaţia turistului. Costurile să fie suportate de operator, de primul vânzător.


Şantaj în flagrant

A cerut bani pentru a nu reclama mai multe nereguli în activitatea unei societăţi comerciale, dar nu i-au ieşti socotelile şi a ajuns după gratii. Este vorba de un bărbat din Huedin, prins în flagrant de poliţişti în timp ce primea 1.000 de lei de la patronul firmei pe care voia s-o reclame.

În schimbul banilor, bărbatul a promis că nu va reclama autorităţilor unele nereguli constatate la firma celui pe care l-a forţat să plătească. Patronul societăţii a depus însă o plângere la poliţie, care i-a întins bărbatului o capcană. Acesta este acum cercetat penal pentru şantaj, iar oamenii legii au extins ancheta pentru a vedea dacă suspectul nu a mai şantajat şi alte persoane.


PNL dă candidaţi

Schimbăm acum subiectul şi trecem la politică. La Cluj, lupta cu PDL pentru şefia primăriei şi a consiliului judeţean va fi lăsată în seama PNL. Liberalii Marius Nicoară şi Horea Uioreanu sunt candidaţii USL la cele două funcţii. Totul s-a decis prin votul birourilor politice ale PNL şi PSD, în urmă cu câteva minute. Aşadar, din ecuaţia electorală de la Cluj a dispărut PSD, care confirmă astfel strategia partidului pentru 2012: social-democraţii clujeni nu vor ieşi în faţă în campania electorală şi vânează doar posturile de viceprimar, respectiv vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Candidaţii PNL sunt primii în sondajele locale şi în plus sunt agreaţi şi de celalte două partide care compun USL. Marius Nicoară a recunoscut pentru Ziua de Cluj că el şi Horea Uioreanu sunt propunerile de candidaţi ai uniunii pentru alegerile locale din 2012. INTRĂ CARTON

MARIUS NICOARĂ, candidat la primărie
SURSA: Ziua de Cluj
Într-adevăr, eu şi Horea (Uioreanu - n.n.) am fi propunerile, dar abia astăzi se va şti cu exactitate - voi merge şi eu la Bucureşti - pentru că, în funcţie de cum se va închide cercul echilibrului la nivel naţional, mai pot apărea modificări

Liderii clujeni ai PSD şi PC sunt mai rezervaţi.
REMUS LĂPUŞAN, preşedinte PSD Cluj
SURSA: Ziua de Cluj
Încă nu e nimic stabilit, la Bucureşti vor fi stabiliţi candidaţii

ŞERBAN RĂDULESCU, preşedinte PC Cluj
SURSA: Ziua de Cluj
Vom vedea cine vor fi candidaţii. Ce vă pot spune este că se va ajunge la o înţelegere, cu siguranţă. Vom avea nişte discuţii şi sigur ne vom înţelege, pentru că nu există nici o problemă între noi IESE CARTON 3

Numele propuse de celelalte două partide au fost Alexandru Cordoş de la PSD şi Mircia Giurgiu din partea PC pentru primărie, respectiv Cornel Itu de la PSD şi Şerban Rădulescu de la PC, pentru consiliul judeţean.


Boc, în loc de Băsescu

Emil Boc, la Cotroceni din 2014!!! Scenariul-şoc a fost lansat la Realitatea TV Cluj de deputatul PDL Petru Călian, care îl vede pe actualul premier la cârma ţării. Fostul primar al Clujului merită să ocupe acest fotoliu după câte sacrificii a făcut, a spus parlamentarul, invitat în emisiunea Clujul în Realitate.

Deşi în 2004 îl recomanda pe Corneliu Vadim Tudor drept cea mai bună alegere pentru funcţia de preşedinte al statului, pentru 2014 Petru Călian e convins că Emil Boc e soluţia câştigătoare.

Sincron: Petru Călian, deputat PDL - "Oricine mi-ar vorbi de orice, eu în continuare spun că Emil Boc ar trebui să fie viitorul preşedinte al României şi prin prisma faptului că a trudit, s-a sacrificat, şi-a sacrificat familia"

Ales de două ori la rând primar al Clujului, Emil Boc nu se mai bucură de acelaşi succes între concitadinii săi când vine vorba să candideze la preşedinţie.

VOXURI: Credeţi că ar fi un bun preşedinte? Nu, pentru că vedem acum demersurile şi viaţa aşa cum e. Un preşedinte trebuie să aibă alte calităţi
Măsurile nu sunt bune, de peste 30 de ani de muncă am pensie atât de mică. L-aţi vota? nu, nu, clar nu
E bun ca primar în Cluj...dacă ar candida ca preşedinte, l-aţi vota? Eu nu l-aş vota
Eu am încredere în el ca preşedinte. L-aţi vota dacă ar candida? Da, l-aş vota

Emil Boc nu ar fi primul premier care îşi încearcă şansele la alegerile prezidenţiale. După decembrie 1989, alţi 4 foşti prim miniştri au candidat la funcţia de preşedinte: Adrian Năstase, Theodor Stolojan, Mugur Isărescu şi Petre Roman. Niciunul nu a reuşit să câştige.


Septembrie cald

Deşi astăzi este oficial prima zi de toamnă, vom mai avea parte, cel puţin pentru câteva zile, de temperaturi de vară. Asta nu înseamnă că scăpăm de precipitaţii, care vor cădea în special în zona montană.

SINCRON: CAROL PAVAI,şef Serviciu Meteorologic Regional Cluj: În acest weekend, mâine, vineri, vremea va fi în general instabilă, vor cădea averse de ploaie însoţite de descărcări electrice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 25 grade Celsius, iar minimele se vor situa între 11 şi 13.

Meteorologii anunţă vreme frumoasă pentru zilele de sâmbătă şi duminică. Termometrele vor arăta din nou 27-30 de grade Celsius. Săptămâna viitoare însă toamna va începe să-şi intre în drepturi.

SINCRON: CAROL PAVAI, şef Serviciu Meteorologic Regional Cluj: Săptămâna viitoare primele două zile vor fi frumoase, iar apoi vremea va deveni instabilă.Nu ne aşteptăm la cantităţi însemnate de precipitaţii, în medie vor fi 10 litri pe metru pătrat în special în zona montană.

 

"Perle" de toamnă

"Alexandru Lăpuşneanu era bun prieten cu Eminescu, Creangă, dar şi tovarăş bun cu Ceauşescu. Cu Creangă s-a dus la beut", susţine unul dintre elevii înscrişi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Examenul de la limba şi literatura română a produs şi alte perle. Un candidat a rebotezat societatea Junimea, cea în care a activat Mihai Eminescu, transformând-o în JuLimea.

"În "Moara cu noroc", cârciumarul Gheorghidiu este înşelat de Ela cu şarlatanul Lică Sămădăul", susţine un alt elev, cand de fapt Gheorghidiu şi Ela sunt personaje ale romanului "Ultima noapte de dragoste" de Camil Petrescu.
Alţi candidaţi au ales să vorbească despre "societatea Julimea" (în loc de Junimea)
Unii elevi au spus că "Moara cu noroc" a fost scrisă fie de Mihail Sadoveanu, "Ile Caragiale", "Ghiorghe" Bacovia sau Nichita Stănescu, desi autorul este Ioan Slavici.
Cei care au ales nuvela "Alexandru Lăpuşneanu" de Costache Negruzzi au făcut şi ei descoperiri şocante: "", scrie un candidat la bac.
Un alt elev afirmă că nuvela "Alexandru Lăpuşneanu" a fost publicată "în revista Viaţa Litorală".

"În Moara cu noroc este un şef de poliţie pe care îl cheamă Pristanda" ( nota redacţiei - celebrul personaj este prezent în piesa "O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale).

"În "Moara cu noroc", cârciumarul Gheorghidiu este înşelat de Ela cu şarlatanul Lică Sămădăul"( nota redacţiei - de fapt Gheorghidiu şi Ela sunt personaje ale romanului "Ultima noapte de dragoste" de Camil Petrescu)

"Societatea Julimea" (în loc de Junimea - nota redacţiei)

"Moara cu noroc a fost scrisă fie de Mihail Sadoveanu, "Ile Caragiale", "Ghiorghe" Bacovia sau Nichita Stănescu ( nota redacţiei - nuvelă scrisă de Ioan Slavici)

"Alexandru Lăpuşneanu era bun prieten cu Eminescu, Creangă, dar şi tovarăş bun cu Ceauşescu. Cu Creangă s-a dus la beut".

"Nuvela "Alexandru Lăpuşneanu" a fost publicată în revista "Viaţa Litorală" (nota redacţiei - revista Viaţa Literară)

Examinatorii de la centrul unic de corectură din cadrul Liceului Gheorghe Şincai spun că lucrările corectate în aceste zile sunt printre cele mai slabe din ultimii ani.

 

Sport:
Vor mai piţini străini

Propunerea Federaţiei Române de Baschet, de a permite echipelor să folosească un număr nelimitat de străini, nu este văzută cu ochi buni la Cluj. Mihai Silvăşan, căpitanul campioanei "U" Mobitelco, crede că federaţia ar trebui să aibă mai multă grijă de jucătorii români.

Acum două sezoane, Federaţia Română de Baschet a decis că echipele trebuie să aibă în permanenţă în teren un jucător român. Acum, preşedintele federaţiei vrea să schimbe regula, astfel încât numărul străinilor să nu mai fie limitat prin regulament.

SINCRON: MIHAI SILVĂŞAN, jucător U Mobitelco: Cred că am fi sigura ţară din lume care nu şi-ar proteja jucătorii. Dacă va fi cazul, eu voi lupta pentru locul meu în echipă.

Antrenorul campioanei spune că în sezonul trecut a trimis în teren chiar şi doi jucători români deodată.

SINCRON: MARCEL ŢENTER, antrenor U Mobitelco: Nu contează ce naţionalitate are jucătorul, ci valoarea. Noi am avut tot timpul doi jucători români pe teren.


Turneu de verificare

Campioana României la baschet masculin, U Mobitelco, participă în sfârşitul acesta de săptămână, la un turneu internaţional de baschet la Oradea. Antrenorul, Marcel Ţenter, vede acest eveniment ca o şansă pentru a stabili unde mai trebuie să lucreze cu elevii lui.

SINCRON: MARCEL ŢENTER, antrenor U Mobitelco Oradea şi-a îmbunătăţit locul faţă de sezonul trecut, aşadar partida cu această echipă va fi una interesantă în care ne putem verifica. În ceea ce priveşte echipele din Ungaria, e posibil să se prezinte cu mai mulţi jucători străini aflaţi în probe

Revenit de la echipa naţională, căpitalul lui U Mobitelco este mulţumit de felul în care se prezintă echipa şi speră ca turneul de la Oradea să scoată în evidenţă care sunt punctele unde echipa mai are de lucru.

SINCRON: MIHAI SILVĂŞAN,jucător U Mobitelco: Urmează două turnee în care pentru noi este important pentru a ne cristaliza şi să vedem unde ne situăm cu echipa

În Turnelul de Baschet Masculin de la Oradea U Mobitelco va întâlni vineri de la ora 17 echipa BC Nyregyhaza, sâmbătă, tot de la 17, pe Debrecen şi duminica de la 12:30 va juca cu CSM Oradea.

 

 

 

Comenteaza