Ştirile REALITATEA TV Cluj din 3 septembrie

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 3 septembrie
ziuadecj.ro vă prezintă ştirile REALITATEA TV Cluj din 3 septembrie.

Negocieri la Nokia

Negocierile dintre sindicalişti şi conducerea Nokia au început astăzi. Cele două părţi discută despre compensaţiile pe care le vor primi cei 2.000 de angajaţi ai companiei care vor fi daţi afară. La finalul a patru ore de negocieri au fost stabilite criteriile pe baza cărora vor fi acordate salariile compensatorii. O nouă rundă de negocieri va avea loc miercuri.

La intrarea la negocieri, liderii celor două sindicate de la Nokia se arătau optimişti. Ei au declarat că vor încerca să obţină plăţi compensatorii cât mai mari pentru angajaţi şi şi-au luat ca model compensaţiile primite de muncitorii germani la plecarea Nokia de la Bochum.

SINCRON CRISTIAN COPIL, lider sindical: Mergem sus cu speranţe mari pentru că şi-au arătat disponibilitate la negocieri, iar de restul vorbim după şedinţa de azi.

SINCRON VALENTIN ILCAŞ, lider sindical: Am încercat să obţinem spre studiu acel document, încă nu l-am primit de la colegii din Germania. Avem nişte informaţii care s-au vehiculat în presă, avem un rezumat al acelui program, dar interesant ar fi să vedem exact principiile care au stat la baza lui.

Negocierile dintre sindicalişti şi conducerea Nokia au durat aproape patru ore, timp în care s-au stabilit o parte din criteriile ce vor fi avute în vedere la stabilirea compensaţiilor.

SINCRON VALENTIN ILCAŞ, lider sindical: Am gândit şi am propus nişte criterii de acordare a plăţilor..... compensatorii.

O nouă rundă de negocieri va avea loc cel mai probabil peste două zile.


Renunţă la Nokia

Un senator clujean a renunţat la telefonul personal marca Nokia, în semn de protest faţă de închiderea fabricii de la Jucu. Alexandru Cordoş spune că prin gestul său a vrut să protesteze atât împotriva autorităţilor, care nu au făcut nimic pentru a împiedica plecarea finlandezilor, cât şi împotriva producătorului de telefoane mobile.

Senatorul Alexandru Cordoş vede în plecarea Nokia de la Jucu un eşec al autorităţilor locale şi al guvernului Boc, care nu şi-au respectat promisiunile. El spune că finlandezii se bazau pe mai multe proiecte care nu au mai fost realizate: finalizarea autostrăzii Transilvania şi o pistă cargo la aeroport.

SINCRON ALEXANDRU CORDOŞ, senator PSD: În gest de solidaritate faţă de aceşti cetăţeni, din acest moment nu voi mai folosi acest telefon. Este un telefon personal, este numărul meu personal. Îl am de când sunt senator. Astăzi reunţ la el pentru că cred că alături de guvernanţi, de vina Consiliului Judeţean, o responsabilitate importantă are şi această firmă Nokia.

Alexandru Cordoş declară că va depune la Senat o solicitare pentru înfiinţarea unui grup de lucru care să discute situaţia plecării investitorilor străini din România.

SINCRON ALEXANDRU CORDOŞ, senator PSD: Să analizăm foarte clar, să vedem cine se face vinovat de această situaţie, pe lângă contextul mondial de care se leagă toată lumea, de ce rămânem permanent pe locul 26, penultimul din UE, de ce nu se iau nici un fel de măsuri active pentru păstrarea locurilor de muncă.

Nokia a anunţat săptămâna trecută închiderea fabricii de telefoane de la Jucu şi concedierea celor aproape 2.000 de angajaţi.


Miting USL

Zeci de membri USL au protestat astăzi în faţa Prefecturii împotriva închiderii fabricii Nokia de la Jucu. Protestatarii spun că, pe lângă cei 2.000 de angajaţi ai fabricii care îşi vor pierde locurile de muncă, alţi circa 8.000 de oameni, din companiile care au lucrat pentru Nokia, vor avea de suferit.

Membrii USL şi-au arătat nemulţumirea că Nokia va acorda numai trei salarii compensatorii. Aceştia au criticat şi Guvernul pentru că nu îi protejează pe angajaţi, că nu ia măsuri de sprijin pentru investitori şi IMM-uri. Liderii USL şi-au exprimat temerea că şi alţi investitori vor părăsi România în perioada următoare. Angajaţii de la Nokia nu s-au alăturat acestui protest.


Centură pe bucăţi

Premierul Emil Boc a dat asigurări că, din 10 noiembrie, se va putea circula pe centura de ocolire de est, Vâlcele - Apahida. Premierul i-a invitat pe clujeni să-şi facă fotografii cu tirurile care trec prin oraş. Asta pentru că traficul greu va fi eliminat aproape total din Cluj odată cu inaugurarea centurii.

Varianta de 23,7 km va fi circulabilă din 10 noiembrie, termen impus constructorilor pentru deschiderea traficului

SINCRON: EMIL BOC, premierul României: Eu cred că trebuie să le spun clujenilor să îşi facă poze cu tirurile...pentru că din noiembrie traficul greu va fi scos din Cluj....din noiembrie pe această centură

Lucrările la centura de ocolire a Clujului, Vâlcele-Apahida, se vor încheia oficial de-abia în 30 iunie 2012.

SINCRON: ION PANTELIMON, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj: Ca o apreciere generală suntem în grafic.

Valoarea licitată a centurii Valcele Apahida a fost initial de 68 de milioane de euro, dar a ajuns la valoarea de peste 154 de milioane de euro, pentru că în 2007-2008 s-au modificat proiectul şi soluţiile tehnice, pe fondul alunecărilor de teren din zonă.


Cluj Arena, ziua zero

Cluj Arena a fost inaugurat oficial sâmbătă, în direct la Realitatea TV Cluj. Emil Boc şi Alin Tişe au fost cei care au tăiat panglica. Premierul a testat personal gazonul, atunci când a executat mai multe penalty-uri, şi s-a declarat mulţumit de starea lui. Cluj Arena a costat 45 de milioane de euro, iar 70% din sumă a fost achitată din bugetul Consiliului Judeţean.

Premierul Emil Boc a fost primul care a testat gazonul de pe Cluj Arena. Deşi a început cu o ratare, la următoarele încercări a reuşit să dea gol.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Ţişe, deşi a şutat puternic, a dat în bară.

Mai curajos a fost actorul Florin Piersic, care pentru mai multă precizie, a şutat desculţ.

Lecţia de fotbal a venit însă de la gloria Universităţii, Remus Câmpean.

SINCRON: EMIL BOC, premierul României: Cu siguranţă două lucruri sunt mai bune decât la Bucureşti: gazonul şi imnul naţional intonat corect, dincolo de asta este un moment important pentru sportul românesc

SINCRON: ALIN TIŞE, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: Un element important este că am reuşit sî ajungem la un consens în consiuliu...cred că acest lucru ne diferenţiază de ceea ce se întâmplă la nivel naţional

SINCRON: ELENA UDREA, ministrul Turismului: Şi eu mă bucur că în final nu o să plec de aici cu o brazdă de gazon pe tocuri.

Primul ministru şi-a adus aminte cu drag de tinereţe când venea pe vechiul Ion Moina.

SINCRON: EMIL BOC, premierul României: Încă de când eram în liceu veneam...

Mai mult premierul şi-a ales deja un loc pe stadion.

SINCRON: EMIL BOC, premierul României: De aici crezi că e mult mai uşor să dai la poartă...v-aţi ales un loc? Da, 12..că 13 e al dumneavoastră, la 12 suntem noi.


Cluj Arena, un magnet

Record de vizitatori pe Cluj Arena, cu ocazia zilei porţilor deschise. Peste 80.000 de clujeni au luat cu asalt intrările stadionului, pentru a vedea cu ochii lor noua bijuterie a oraşului. Oamenii au vizitat vestiarele, tribunele, sala de atletism, au participat la concursurile organizate de Consiliul Judeţean şi au admirat focul de artificii care a luminat cerul deasupra noii arene.

După inaugurarea oficială de sâmbătă dimineaţa, Cluj Arena şi-a deschis porţile pentru clujeni. De la ora două şi până la miezul nopţii, mii de vizitatori au invadat noul stadion. Ei s-au declarat impresionaţi de Cluj Arena, pe care au comparat-o cu marile stadioane ale Europei.

SINCRON RADU RAŢIU, director Cluj Arena:Se pune la dispoziţie tot stadionul, cele două nivele ale stadionului. Pot vizita inclusiv pista de antrenament pentru atletism şi se poate vizita pista înconjurătoare care este aproape finalizată.

VOX:Ioi, nu am cuvinte să spun domle. Aşa ceva să vezi în Cluj-Napoca, nemaipomenit. Nu-mi vine să cred aşa ceva

VOX: Minunat, fără cuvinte, ce mai. Ce să mai comentezi la o asemenea construcţie, poţi să mai spui ceva? Abia aşteptăm primul meci.

VOX: Frumos, foarte frumos, sunt impresionată să pot vorbi acum. Ce vă impresionează cel mai mult? Totul e foarte bine făcut, totul e foarte bine. Îmi place că avem şi noi Clujul cu ce să ne mândrim.

VOX: Îmi place foarte mult. Îmi place foarte mult fiindcă este mare, frumos, şi în acelaşi timp luminile sunt foarte tari. Se înserează din ce în ce mai tare şi luminile se aprind din ce în ce mai tare.

Sâmbătă, Cluj Arena va găzdui concertul legendarei trupe Scorpions, pentru care s-au vândut deja peste 40 de mii de bilete, iar duminică vor concerta cei de la Smokie. Pe 11 octombrie Universitatea Cluj va susţine primul meci pe noul stadion, împotriva echipei Kuban Krasnodar, antrenată de Dan Petrescu.


Se schimbă codul

Cea mai importantă reformă a unui sistem, după revoluţia din decembrie 1989. Aşa a caracterizat deputatul PDL Daniel Buda noul cod civil, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Buda spune că noua lege este extrem de complexă, iar principalul ei scop este acela de a ţine oamenii departe de instanţele de judecată.

Printre modificările aduse de noul cod civil se numără şi cele din domeniul familiei. Astfel, pentru prima oară în sistemul român de drept, viitori soţi pot încheia contracte prenupţiale ori pot fi obligaţi la plata unor despăgubiri în caz de divorţ. De asemenea, noul cod oferă o mai mare protecţie cetăţenilor în raport cu băncile.

SINCRON DANIEL BUDA, deputat PDL: Nu va mai exista posibilitatea din partea băncilor de a cere garanţii suplimentare, atunci când, în opinia lor, garanţia iniţială şi-a diminuat valoarea fără intervenţia celui care a adus acel bun în garanţie. Este o prevedere care vine să ocrotească cetăţeanul în raport cu instituţiile bancare în principal.

Daniel Buda spune că noul cod civil, alături de celelalte trei coduri ce vor intra în vigoare anul viitor, vor duce la ridicarea monitorizării pe justiţie.

SINCRON DANIEL BUDA, deputat PDL. Sunt absolut convins că intrarea în vigoare a noului cod civil, precum şi intrarea în vigoare a celorlalte coduri, va duce la ridicarea mecanismului de cooperare şi verificare la anul, pentru că discutăm de cea mai profundă reformă a sistemului judiciar din spaţiul Uniunii Europene.

Deputatul PDL estimează că noul cod de procedură civilă va intra în vigoare la mijlocul anului viitor, în timp ce codul penal şi cel de procedură penală, toamna viitoare.


Top 3 ziuadecj.ro

Realitatea TV Cluj vă prezintă acum cele mai interesante ştiri de pe site-ul ziuadecj.ro.

Peste 2.200 de persoane au aflat de pe ziuadecj.ro că noua bijuterie a oraşului, Cluj Arena, a fost de şase ori mai ieftină decât Naţional Arena. În topul accesărilor se află informaţia că judeţul mai primeşte o bucată de autostradă. Este vorba de tronsonul Gilău-Nădăşel, pentru care guvernul va organiza în curând o licitaţie. Pe locul al treilea se află ştirea că traficul pe centura Vâlcele-Apahida se va deschide pe 10 noiembrie, dar numai parţial. ziuadecj.ro este principalul site de ştiri quality din Cluj şi vă prezintă cele mai interesante informaţii în timp real.

 

 

Comenteaza