Petrescu: ”E o rușine că Islanda s-a calificat la Mondial, iar România nu”

Petrescu: ”E o rușine că Islanda s-a calificat la Mondial, iar România nu”
Dan Petrescu (49 ani) crede că absența de la Mondialul din 2018 va fi o rușine pentru ”tricolori”. Antrenorul lui CFR Cluj a dat drept exemplu selecționata Islandei, care s-a calificat în premieră.

Echipa națională va disputa luna viitoare două amicale. Primul va avea loc pe 9 noiembrie, pe stadionul lui CFR Cluj, împotriva Turciei. După confruntarea cu naționala pregătită de Mircea Lucescu, România va avea un test cu Olanda. Duelul este programat în 14 noiembrie, pe Arena Națională.

Niciuna dintre aceste formații nu s-a calificat la Cupa Mondială de anul viitor. România a încheiat pe locul 4 în Grupa E, cu 13 puncte. Tot pe 4 s-a clasat și Turcia, în Grupa E, având 15 puncte. Cel mai aproape de Rusia a fost Olanda, care a terminat la egalitate de puncte cu Suedia, ambele câte 19, dar scandinavii au încheiat pe 2 datorită golaverajului mai bun.

Dan Petrescu, component al "Generației de Aur", care în anii 90 s-a calificat la cinci turnee finale (3 mondiale și 2 europene), crede că ratarea calificării la Mondial e o rușine pentru "tricolori". Antrenorul lui CFR a dat drept exemplu Islanda, care va merge în premieră la un turneu final mondial.

Islanda a terminat prima în Grupa I, cu 22 puncte. Selecționata din țara cu cei mai mulți vulcani de pe glob a fost prezentă și la Euro 2016, unde s-a oprit în sferturi. Ba mai mult, Islanda a fost aproape și de Mondialul din 2014, dar a pierdut barajul cu Croația.

"Nu mă așteptam ca Turcia să nu se califice la Mondial. Marea surpriză e Olanda, mai ales după felul în care joacă ei fotbal și jucătorii crescuți acolo. Nu știu ce s-a întâmplat. Poate lipsa de talente. Faptul că ajung echipe ca Islanda e o rușine pentru țări precum Olanda, Turcia sau chiar România. Asta nu e bine", a subliniat "Bursucul".

Ultima prezență a României la un Campionat Mondial a fost în 1998. Cea mai mare performanță a "tricolorilor" s-a înregistrat în 1994, când Gheorghe Hagi, Dan Petrescu sau Florin Răducioiu se opreau în sferturile Mondialului American.

Comenteaza