Paszkany, investitor la cea mai iubită echipă din Ungaria VIDEO

Paszkany, investitor la cea mai iubită echipă din Ungaria VIDEO
Presa din ţara vecină a anunţat ieri că actualul finanţator al CFR Cluj este decis să facă o mutare-şoc în perioada imediat următoare, fiind interesat să investească în fotbalul maghiar.

UPDATE - adaugă material video. Click pe fotografie

Numele lui Arpad Paszkany a devenit din ce în ce mai pronunţat în fotbalul din Ungaria. După ce ziarele din ţara vecină au dedicat spaţii ample investiţiei lui Paszkany la CFR Cluj şi modului în care omul de afaceri a reuşit să transforme echipa din Gruia într-una cu opt trofee în palmares, ieri cotidianul „Nemzeti Sport", cel mai important ziar de profil din Ungaria, a mărit miza. Citând surse de încredere, jurnaliştii maghiari anunţă că Arpad Paszkany ar fi aproape de o investiţie la Ferencvaros Budapesta, cea mai titrată echipă din Ungaria.

„Nemzeti Sport" a preluat ieri un interviu al premierului Viktor Orban, acordat pentru pagina oficială a Academiei de Fotbal „Puskas Ferenc", în care acesta vorbeşte despre investiţiile pe care le va face statul maghiar în sport, în special în infrastructură. Declaraţia care le-a atras atenţia jurnaliştilor din ţara vecină a fost cea legată de echipele din prima ligă. „Fotbalul maghiar a devenit extrem de viabil pentru investiţii. Dacă ne uităm atent, nivelul a început să crească încetul cu încetul în ultimii ani, iar cluburi precum Debrecen, Pecs, Gyor sau Videoton sunt susţinute din fonduri private. În scurt timp, Ferencvaros (Orban rosteşte numele „Fradi", porecla clubului - n.red) va avea o susţinere financiară enormă şi va deveni un club mai puternic decât oricare altul", spune Orban în interviul preluat de „Nemzeti Sport". Jurnaliştii cotidianului maghiar au mers mai departe şi au anunţat că investitorul misterios despre care a vorbit prim-ministrul Ungariei când s-a referit la Ferencvaros este chiar Arpad Paszkany.

Omul de afaceri şi principalul finanţator al CFR-ului a fost în atenţia mass-mediei din ţara vecină la finalul lunii martie, atunci când s-a anunţat un parteneriat de colaborare între clubul din Gruia şi Ferencvaros. Cele două echipe au şi disputat atunci un meci amical cu ocazia închiderii stadionului „Florian Albert" ce a fost ulterior demolat. „Suntem încântaţi că luăm parte la o zi mare din istoria unui club mare. Acest parteneriat este un prim pas către performanţă, Ferencvaros este un club mare. Este nevoie de multă muncă şi ani mulţi pentru a face performanţă pe plan european, dar Ferecnvaros are această posibilitate", a spus atunci Arpad Paszkany.

Interesant este că omul de afaceri a contactat în urmă cu o lună o companie specializată în management sportiv, cu sediul la Budapesta, KPMG Sports Advisory, care urma să se ocupe de găsirea unor parteneri care să intre în acţionariatul CFR-ului. Paszkany spunea atunci, pentru prima dată, că pentru a duce fosta campioană a României la un nivel superior are nevoie de o infuzie puterincă de capital. „Am petrecut mai bine de un deceniu pentru a creşte echipa, şi am cheltuit o gramadă de timp, energie şi foarte mulţi bani. Am ajuns la un punct în care nu pot merge mai departe de unul singur. Suntem aproape de elita Europei, dar acum e nevoie de o investiţie mult mai mare pentru a face pasul următor", a spus principalul finanţator al CFR-ului pentru site-ul insideworldfootball.com. ZIUA de CLUJ anunţa la acea vreme, citând surse din cadrul clubului, că Paszkany s-ar fi rupt şi de ceilalţi acţionari ai echipei, grupul format din Peter Pal, Ştefan Gadola şi Ioan Socea, cei care deţin în jur de 30% din acţiuni. Cei trei sunt acţionari activi la CFR începând cu 2006 şi sunt fondatorii EnergoBit, unul dintre liderii naţionali în materie de soluţii complete de electricitate. Potrivit topului Forbes pe 2013, ei deţin cumulat o avere de 128 de milioane de euro. Fondatorii EnergoBit au susţinut în permanenţă activitatea CFR-ului, contribuind cu sume mari de bani în ultimii ani, însă relaţiile cu Paszkany ar fi devenit tot mai reci de la o vreme încoace, spun sursele noastre.

În acest sezon, CFR Cluj a primit din partea UEFA pentru participarea în sezonul trecut al Champions League aproximativ 17 milioane de euro, iar bugetul pentru noua stagiune a fost stabilit pentru zece milioane. „E suficient pentru a ne bate la titlu", a explicat Iuliu Mureşan, preşedintele grupării. În sezonul trecut, Ferencvaros Budapesta a încheiat pe locul cinci în prima ligă, la 15 puncte de ETO Gyor, campioana Ungariei.

Cine e Ferencvaros

Alintantă „Fradi" de către fani, Ferencvaros Budapesta este cea mai iubită echipă din Ungaria. Fondat în 1899, clubul care acum îşi desfăşoară meciurile pe stadionul Ferenc Puskas are un palmares impresionant. „Fradi" a strâns în cei 114 ani de existenţă 28 de titluri ale Ungariei (ultimul în 2004), 20 de Cupe, 4 Supercupe, dar şi o Cupă a Oraşelor Târguri, în 1965 (precursoarea Cupei UEFA, acum Europa League). În iulie 2006, clubul a primit o lovitură cruntă, fiind retrogradat în eşalonul secund din cauza problemelor financiare. Ferencvaros a revenit în prima ligă după trei sezoane, însă fără să mai aibă forţa să se bată cu şanse reale la titlu. Preşedintele clubului este Gábor Kubatov, membru al FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban.

 

Comenteaza