Oradea vrea stadion modern ca la Cluj, dar n-are echipă performantă

Oradea vrea stadion modern ca la Cluj, dar n-are echipă performantă

Un nou stadion ultramodern și-ar putea face apariția pe harta României. După Arena Națională din București, Cluj Arena, Ilie Oană din Ploiești, Ion Oblemenco din Craiova, stadionul din Târgu-Jiu sau cele trei arene în curs de finalizare din capitală, și Oradea s-ar putea mândri cu o „bijuterie”.

Oradea nu mai are echipă de fotbal în primele două ligi, dar ar putea fi unul dintre orașele de referință în ceea ce privește infrastructura sportivă a României, conform Pro Sport. Primarul Ilie Bolojan a dezvăluit, pe pagina sa de Facebook, faptul că a purtat recent o discuție cu omologul din Târgu-Jiu despre întreținerea și administrarea unui stadion nou.

El deschide o dezbatere publică și îi invită pe cetațenii Oradei să spună cum ar trebui să arate noul stadion al urbei, despre care se vorbește încă din toamna trecută. Un stadion de 14-15.-000 de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare în subteran, cu un hotel încorporat și cu spaţii de conferințe și de recuperare medicală este baza de la care pleacă primarul Oradei.

Întorcându-mă de la București, m-am abătut pe la Târgu-Jiu să mă documentez în administrarea unui stadion. Până la jumătatea lunii iunie trebuie să stabilim cu proiectanții noului stadion ce va fi construit în Oradea, în zona delimitată de noua sală de sport, grădina zoologică și Stadionul Tineretului, parametrii acestuia, ţinând seama de amplasamentul propus, de nevoile sportive ale orașului și de costurile operării.

Clujul, cu 320.000 de locuitori, are un stadion de 30.000 de locuri, Craiova, cu peste 270.000 locuitori – 30.000 de locuri și Târgu-Jiu, cu 80.000 de locuitori, are un stadion de 12.000 de locuri. La Oradea, cu 200.000 de locuitori și ținând seama de ce s-a construit până acum, ar trebui să gândim unul de 15-20.000 de locuri.

La Târgu-Jiu, într-o lună de iarnă întreținerea costă 20-40.000 de euro, în funcție de vremea de afară, fără cheltuielile cu salariile angajaților. Vara cheltuielile sunt compensate de chiriile încasate de la echipe pentru meciurile de fotbal.

Analizând celelalte stadioane, rezultă că la fiecare 10.000 de locuri cheltuielile de întreținere se încadrează între 100 și 150.000 de euro pe an, funcție și de ce funcțiuni are prevăzute și ce se organizează. Noul stadion ne-ar putea costa între 200 şi 300.000 de euro pe an, fără salariile angajaților".

Comenteaza