Miriuţă dă exemplul Dortmund: “Au fost aproape de faliment şi şi-au revenit!”

Miriuţă dă exemplul Dortmund: “Au fost aproape de faliment şi şi-au revenit!”
CFR Cluj are probleme mari din punct de vedere financiar, dar tehnicianul “feroviarilor” crede că echipa se poate redresa.

Vasile Miriuţă a oferit ca exemplu formaţia Borussia Dortmund, aflată în urmă cu câţiva ani în pragul falimentului, dar care, în urma unui management profesionist, a reuşit să-şi revină, după care să stopeze şi supremaţia lui Bayern Munchen.

Doar că Borussia a semnat contracte de sponsorizare de câteva milioane de euro şi a propus fotbalului tineri ca Nuri Sahin, Matt Hummels, Mario Goetze sau Robert Lewandovski, în timp ce echipa lui Arpad Paszkany trăieşte încă din fondurile omului de afaceri şi îi propune fotbalului pe Negruţ, Păun sau Szilard. Paszkany a stopat finanţarea la CFR Cluj, iar clubul se află în dificultate, problemele financiare ajungând să afecteze şi evoluţia jucătorilor. Miriuţă crede că echipa ar putea fi redresată dacă va exista un plan bun şi multă răbdare. Acesta vorbeşte de o reconstrucţie şi dă ca exemplu echipa Borussia Dortmund. „S-a văzut şi dau şi un exemplu, Dortmund. Când a venit Klopp la echipă, ei erau într-o gaură de 40-50 de milioane de euro. Au început reconstrucţia, încet, încet, aţi văzut unde a ajuns Dortmund în trei ani de zile. Eu zic că nu ar fi o problemă dacă salariile ar fi mai mici la noi la echipă", a spus Miriuţă.

Antrenorul ar vrea să rămână la CFR Cluj şi din vară , dar cere timp pentru reconstrucţie. „Se poate face performanţă şi pe bani puţini. Aş putea crea o echipă foarte frumoasă la CFR dacă aş avea timpul necesar. Avem tineri valoroşi şi noi", a explicat Miriuţă.

Formaţia germană a fost aproape de faliment la începutul anilor 2000. Fosta câştigătoare a Ligii Campionilor a ajuns să aibă datorii de 200 de milioane de euro după ce acţiunile sale (gruparea a fost cotată la bursă) au scăzut vertiginos. În 2004, Borussia a început un plan de revitalizare. Primul pas a fost să îşi vândă numele stadionului, fostul Westfalen transformându-se în Signal Iduna Park, printr-un contract semnat în 2005 care este şi astăzi valabil, cu termen până în 2021. Atunci au început să vină milioanele în conturile clubului. Conducerea a operat tăieri salariale de 20% , a renunţat la câţiva fotbalişti importanţi şi a primit inclusiv un ajutor de 2 milioane de euro din partea marii sale rivale, Bayern. Au urmat momente dificile, iar clubul a fost aproape să retrogradeze în sezonul 2006-2007. Revirimentul a continuat după aducerea lui Jurgen Klopp, tehnician care i-a luat locul pe bancă lui Tomas Doll. Preşedintele comitetului executiv, Hans-Joachim Watzke, i-a dat credit total unui antrenor fără performanţe notabile, iar munca acestuia s-a văzut.

Condusă de nişte tineri fenomenali, printre care Nuri Sahin, Mario Gotze, Mats Hummels sau Robert Lewandowski, în sezonul 2010/2011, Borussia a obţinut primul titlu în nouă ani, pentru ca în sezonul 2011/2012 să facă eventul, reuşind 81 de puncte în campionat şi învingându-i pe cei de la Bayern în finala Cupei. Un sezon mai târziu, echipa din Dortmund a ajuns în finala Ligii Campionilor.

Borussia trăieşte prin fani

Dortmund are un stadion de 80.000 de locuri şi joacă etapă de etapă cu casa închisă. Numai din abonamente şi bilete echipa câştigă anual peste 30 de milioane de euro. În 2013, gradul de ocupare al arenei Signal Iduna Park a fost unul incredibil, 99,91%, un record în istoria formaţiei lui Klopp. Aceasta în condiţiile în care cel mai ieftin tichet la un meci este de 51 de euro. În 26 de meciuri jucate acasă, Borussia a avut 1.974.304 de spectatori. Prin comparaţie, CFR Cluj are o medie de 5.091 de spectatori la meciurile de acasă.

 

Etichete
Comenteaza