Minunea de pe Old Trafford: au învins pe Manchester, dar ies din Champions League VIDEO

Minunea de pe Old Trafford: au învins pe Manchester, dar ies din Champions League VIDEO
CFR a fost aseară de nota 10. Echipa "feroviară" a obţinut o victorie istorică în Anglia, dar părăseşte Liga Campionilor ca urmare a succesului obţinut în deplasare de Galatasaray, la Braga. Luis Alberto a marcat un gol de povestit nepoţilor.
">

CFR Cluj a obţinut un rezultat istoric pentru fotbalul românesc şi, cu siguranţă, cel mai important din istoria sa: 1-0, chiar pe Old Trafford, contra lui Manchester United. Bijuteria de gol a lui Luis Alberto a adus o victorie insuficientă pentru calificarea în optimile Champions League. Galatasaray a învins în deplasare pe Braga (2-1), iar formaţia din Gruia se mulţumeşte doar cu participarea în Europa League. CF încheie grupa cu 10 puncte, la fel ca şi turcii, dar rezultatele directe le sunt favorabile acestora din urmă.

„Ceferiştii" se deplasau pe „Teatrul viselor" şi sperau într-o minune în faţa marelui Manchester. Indiferent de jucătorii pe care Sir Alex Ferguson îi trimite pe teren, United rămâne o forţă şi sperie, uneori, fie şi prin pronunţarea numelui. Nu a fost cazul formaţiei lui Paulo Sergio, tehnician aflat în faţa testului carierei pe Old Trafford, la fel de important ca pentru fiecare dintre fotbaliştii CFR-ului, un examen al maturităţii depline în fotbal, în cea mai importantă competiţie din lume.

În urmă cu câteva zile a fost dat publicităţii un raport cu cele mai bogate cluburi din lume, iar United e pe locul 1, cu 441 de milioane de euro profit în ultimul an. Cifra e astronomică şi, dacă se face un calcul, doar Rooney câştigă într-un sezon din contract şi din publicitate o cifră cel puţin egală cu bugetele adunate la un loc a 10 formaţii din Liga 1. Diferenţe enorme, astfel, între United şi CFR, de valoare, de bugete, de istorie, iar lista poate continua.

"Uneori valorile se pot egaliza, asta e frumuseţea fotbalului. Cei mari au tendinţa de a se relaxa, iar cei care au şansa a doua la ora unui meci pot învinge printr-o voinţă extraordinară". Cuvintele îi aparţin celui mai mare manager din istoria lui United, Matt Busby, după o înfrângere suferită în faţa lui Derby, pe teren propriu.CFR-ul a dat totul aseară, atât cât a putut, atât cât a învăţat, ba chiar s-a autodepăşit în anumite momente. Kapetanos a prins din nou banca de rezerve, în faţă fiind preferaţi Bastos, Sougou, susţinuţi de eroul cu Braga, Rui Pedro. Sir Alex şi-a trimis câţiva tineri în teren, Buttner, Powell, Smalling sau Wooton, însă nu l-a odihnit pe Rooney, unul dintre cei mai buni fotbalişti din lume la ora actuală. Nu a lipsit nici Giggs, eternul galez care, în ciuda celor 38 de ani, arată o vigoare ieşită din comun.

CFR-ul urcă în atac, dar rămâne o echipă precaută, nu riscă prea mult, inutil. Bastos şi Sougou se mişcă bine, par că sunt în formă, iar Mureşan acoperă bine mijlocul terenului. E meciul carierei lor şi nu pot rata şansa unui rezultat istoric. Englezii nu îşi crează ocazii şi cer penalty pentru un presupus henţ făcut de ceferişti. "Feroviarii" îşi văd de treabă, rămân concentraţi, iar Sougou ştie că un meci mare îi poate aduce un transfer în Premier League. Senegalezul trage la poartă din interiorul careului englez, dar Wooton are o intervenţie salvatoare şi respinge în corner mingea (22). Iese apoi la rampă Mario Felgueiras, care îl blochează pe Cleverley şi salvează cea mai mare ocazie a partidei. Portughezul prinde şi mai multă încredere şi e pe cale să facă un nou meci mare. Blochează tot, iar britanicii îşi pun mâinile în cap. Rooney încearcă un lob, dar Felgueiras scoate miraculos de sub transversală (40). United urcă cu toate liniile, forţează deschiderea scorului şi atacă la foc automat, dar defensiva formaţiei clujene rezistă.
Manchester continuă atacurile şi după pauză, Cadu îşi pierde cumpătul, ia un galben, apărarea dă semne că va ceda. Sergio cere concentrare de pe margine, emoţiile sunt vizibile şi în cazul său. Nu e un tip temperamental, dar miza îşi spune cuvântul acum, în această seară de decembrie. Face semne disperate, cere concentrare şi face semne ca echipa să urce. Luis Alberto primeşte o minge la mijlocul terenului, pătrunde spre careul advers şi şutează de la 25 de metri, mingea loveşte bara şi intră în poartă pentru un 1-0 incredibil.

Sir Alex Ferguson rămâne impasibil, a văzut prea multe în carieră pentru a mai putea fi surprins de ceva. Fotbaliştii săi sunt, însă, uluiţi, nu găsesc un răspuns pe măsură. Rui Pedro primeşte un cot în spate, unul şmecheresc, de la Giggs, centralul lasă jocul să continue, portughezul rămâne la pământ. Englezii continuă faza, ajung în careul CFR-ului, iar publicul taxează lipsa de fair-play.

Manchester reia atacurile, însă Felgueiras ajunge la 10 parade salvatoare cu care va prinde probabil din nou echipa etapei în Liga Campionilor. CFR-ul câştigă şi întră în istorie. 10 e cifra serii! 10 pentru evoluţie, 10 pentru Felguieras, 10 puncte în grupa H, o performanţă unică pentru fotbalul românesc post-decembrist!

De două ori Yilmaz

CFR-ul a fost la un pas de o calificare istorică în optimile de finală ale Ligii Campionilor. A avut nevoie de un pas greşit al turcilor de la Galatasaray pe terenul lui Braga, iar primele 45 de minute au dat motive de speranţă. La pauză, Braga conducea cu 1-0 după reuşita lui Mossoro, însă în repriza a doua turcii au revenit şi au punctat de două ori prin Burak Yilmaz şi Aydin Yilmaz. 7

Manchester United - CFR Cluj 0-1 (0-0)

A marcat: Luis Alberto (56)

Stadion: Old Trafford, Spectatori: 60.000

Man. United: De Gea - Smalling, Wootton, Jones, Buttner - Giggs (Fletcher, 86), Cleverly (Scholes, 45), Powell (Macheda, 73) - Hernandez, Rooney, Welbeck.
Antrenor: Sir Alex Ferguson

CFR Cluj: Felgueiras - Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Rada - Luis Alberto, Mureşan - Sougou (Kapetanos, 90+2), Rui Pedro (Aguirregaray, 70), Camora - Bastos (Maftei, 78),
Antrenor: Paulo Sergio

Cartonaşe galbene: Scholes (90) / Cadu (47), Felgueiras (90+3)

Au arbitrat: Daniele Orsato - Mauro Tonolini, Massimiliano Grilli; Asistenţii suplimentari - Andrea De Marco şi Mauro Bergonzi (toţi din Italia)

Comentariul LIVE TEXT& al meciului, AICI.

 

Comenteaza