Mihai Georgescu este convins că "tricolorii" se pot ridica la valoarea Poloniei

Mihai Georgescu este convins că
Antrenorul care i-a lansat în fotbalul mare pe Vlad Chiricheș, Alexandru Maxim sau Mihai Răduț a analizat următorul meci al Naționalei lui Christoph Daum. România întâlnește vineri, 11 noiembrie 2016, la București, Polonia, în cel de-al patrulea joc din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2018.

"Mi-aș dori enorm să scoatem un rezultat favorabil. Șansele noastre le văd undeva la 40%. Cu toate astea, cred că ne putem ridica la valoarea polonezilor. Avem mulți jucători care pot face diferența și aici mă refer la Stanciu sau Chipciu. Chiricheș, de asemenea, e unul dintre cele mai mari câștiguri ale Naționalei din ultimii ani.

Sper să evolueze și Maxim, pentru că poate aduce un plus pe faza ofensivă. Mi-ar plăcea ca România să câștige cu 2-1 sau în cel mai rău caz, să obțină un 1-1. E păcat că nu am reușit să batem și Muntenegru. Am avut mult ghinion în acel meci", a declarat fondatorul celebrei școli de fotbal "Viitorul Mihai Georgescu", miercuri, pentru ZIUA de CLUJ.

Fostul jucător al "Șepcilor roșii", Cristi Pojar, crede că fotbalul polonez se află pe un trend ascendent. Acesta a avut ocazia să-l antreneze pe unul dintre viitorii adversari ai "tricolorilor", Jakub Błaszczykowski, în perioada când se afla la Wisla Cracovia alături de Dan Petrescu. Cei doi tehnicieni au ieșit vicecampioni ai Poloniei în sezonul 2005-2006.

"Am pierdut titlul la un singur punct în acel an, în fața Legiei Varșovia. De atunci și până astăzi, au apărut foarte mulți jucători de calitate în fotbalul lor. Și aici îi voi enumera pe Milik, Lewandowski și Blaszczykowski, evident. Pe ultimul dintre ei l-am și antrenat. S-au făcut foarte multe investiții în campionatul de acolo, iar jucătorii de față se află la apogeul carierei.

Fotbaliștii care aveau 18 ani la momentul respectiv au confirmat, iar acum se văd și rezultatele. La echipele de club nu stau foarte bine, dar Naționala e foarte puternică. Jucătorii evoluează la cluburi de top din Europa și din acest considerent pleacă favoriți", a spus Pojar.

Secundul lui Petrescu de la Wisla Cracovia, Urziceni, Dinamo Moscova sau Kuban este convins că selecționerul Christoph Daum va găsi formula cea mai potrivită pentru meciul de vineri.

"Trebuie să fim optimiști. Jucăm acasă și cu trei puncte vom rămâne în lupta pentru primul loc. Suntem o echipă cu tradiție și de aceea, duelul cu Polonia poate fi considerat derby-ul grupei. Un succes ne-ar ridica moralul, ne-ar da o altă stare de spirit. Dacă obținem o victorie, coroborat cu un joc foarte bun, ar fi extraordinar. Daum va găsi cu siguranță formula cea mai potrivită", a subliniat el.

Antrenorul echipei din Gruia, Vasile Miriuță, este de părere că Naționala lui Daum dispune de mulți fundași care l-ar putea anihila pe Robert Lewandowski, principala vedetă a Poloniei. Vârful de 28 ani este golgheterul grupei de calificare, cu 5 reușite.

"Sunt sigur că vom învinge. Jucătorii vor fi foarte motivați la ora meciului și chiar avem fotbaliști de valoare. Și Polonia are o echipă bună, cu Lewandowski. Părerea mea e, însă, că avem fundași care pot să-l marcheze. Pe faza de atac, de asemenea, dispunem de jucători care pot face diferența. Andone a marcat la echipa de club, la fel și Keșeru.

Dar poate că nu va înscrie un atacant, ci un fundaș, așa cum a făcut-o Larie în această seară, din fază fixă. Victoria e soluția, nu egalul. Una e să bați Polonia. Ai alt moral și mai multe puncte", a declarat tehnicianul de la CFR Cluj, luni seara, la conferința de după meciul cu FC Botoșani.

Septimiu Ormenișan speră ca "tricolorii" să repete surpriza produsă de băieții de la handbal, duminică seara. România a învins cu 28-23 Polonia, la Cluj, într-un meci contând pentru preliminariile Campionatului European din 2018.

"Va fi un meci foarte greu, care va conta enorm în ecuația calificării. Lewandowski este, fără doar și poate, vedeta echipei și cel mai mare pericol pentru noi. Dar are și colegi care îl pot pune în valoare, pentru că talentul unui jucător nu este suficient. Și noi avem, la rândul nostru, fotbaliști talentați care pot face diferența. Contează foarte mult cum va fi abordată partida, mentalitatea.

Sunt sigur că domnul Daum va găsi cea mai bună soluție. Așa cum am reușit să producem surpriza la handbal, cu siguranță o vom face și la meciul de vineri. Naționala de handbal a avut o conjunctură foarte bună la Cluj, și aici mă refer la public, la determinarea jucătorilor, dar și la agilitatea selecționerului Xavier Pascual", a declarat antrenorul echipei de fotbal a Universității "Babeș-Bolyai" (UBB), pentru ZIUA de CLUJ.

Ormenișan a atras atenția și asupra situației centrelor de copii și juniori la nivel național.

"Trebuie să ne îndreptăm din nou atenția asupra acestei chestiuni. Dacă vrem să avem din nou o națională capabilă să se califice la turnee finale, lucrurile trebuie să pornească de la izvor. Proiectul lui Gică Hagi de la Constanța e foarte bun, dar nu suficient pentru a ridica nivelul fotbalului autohton", a mai spus el.

Reprezentativa României ocupă locul trei în grupa de calificare, cu 5 puncte. În cele trei partide disputate până acum, "tricolorii" au remizat cu Muntenegru (1-1) și Kazahstan (0-0), și au învins Armenia (5-0). Polonia ocupă locul secund, cu 7 puncte. Formaia lui Adam Nawalka a început campania pentru mondiale cu un egal în Kazahstan (2-2) și a continuat cu două victorii în fața Danemarcei (3-2), respectiv Armeniei (2-1).

România - Polonia se joacă vineri, 11 noiembrie 2016, pe Arena Națională din Capitală, de la ora 21:45. Întâlnirea va fi transmisă în direct pe TVR 1.

Comenteaza