INTERVIU | Ciprian Deac: ”Fotbalul e 80% muncă și 20% talent”. Cum e poreclit de colegii de la CFR și de ce a refuzat-o pe FCSB

INTERVIU | Ciprian Deac: ”Fotbalul e 80% muncă și 20% talent”. Cum e poreclit de colegii de la CFR și de ce a refuzat-o pe FCSB
Ciprian Deac (31 ani) rămâne unul dintre cei mai importanți fotbaliști români care au îmbrăcat tricoul lui CFR Cluj în ultimul deceniu. A înregistrat cele mai mari performanțe din carieră alături de ”feroviari”, iar în 2017 a revenit la națională după mulți ani de la ultima convocare.

Deac a ajuns la CFR în 2006, după despărțirea de Unirea Dej, echipa din orașul natal. Prima perioadă din Gruia a fost și cea mai productivă pentru mijlocașul clujean. În 2008 a luat primele trofee cu "ceferiștii" - cupa și campionatul.

În 2009 și-a trecut din nou în palmares cupa, a luat supercupa, iar în 2010 și-a apărat aceste două trofee, plus un nou titlu. A evoluat cu ardelenii în Champions League, în Europa League, iar apoi a ajuns în Germania, la Schalke 04, unde a fost coechipier cu unul dintre cei mai mari jucători din istoria lui Real Madrid. Ați ghicit. E vorba de Raul Gonzales.

Tot la Schalke, i-a avut colegi pe Huntelaar, Manuel Neuer și Julian Draxler. Schalke l-a propulsat, de asemenea, la prima reprezentativă, pentru care a înregistrat 11 selecții până în primăvara lui 2011. Naționala a părut, apoi, un capitol închis pentru Deac. Dar în septembrie 2017 a fost convocat din nou la prima reprezentativă, după mai bine de 6 ani de așteptări. Însă a fost doar rezervă cu Armenia și Muntenegru.

Cu toate acestea, visul i s-a împlinit. Pe 8 octombrie 2017, la Copenhaga, contra Danemarcei, în ultimul meci din preliminariile Cupei Mondiale din 2018 și l-a scorul de 1-0 pentru gazde, Deac a înscris primul său gol în tricoul primei reprezentative. Și nu orice gol. Meciul cu Danemarca a fost primul pentru el după mulți ani de absență. Următorul meci la națională a fost la fel de frumos. 2-0 împotriva Turciei, la Cluj, și asta chiar pe stadionul CFR-ului.

”Mă văd la Euro 2020”

Cu ce impresii ai rămas după amicalele cu Turcia și Olanda? În primul ai jucat și tu.

Meciul cu Turcia (2-0 n. red.) a fost unul dintre cele mai bune pe care le-a făcut naționala în ultimii ani. Am fost agresivi, am făcut pressing. Cel cu Olanda a fost diferit. Au jucători de calitate și asta s-a văzut. Scorul a fost drastic (0-3 - n. red.), dar nu cred că diferența dintre noi și ei e așa mare.

Amicalul cu Turcia a fost primul tău meci la națională jucat la Cluj, iar asta chiar pe stadionul echipei unde ești legitimat.

Am avut o bucurie foarte mare, jucând acasă, pe terenul pe care îl cunosc cel mai bine. Oamenii care au venit au văzut un fotbal de calitate.

Naționala a jucat de trei ori la Cluj în acest an. De două ori pe Cluj Arena și o dată în Gruia. A fost, practic, orașul favorit al "tricolorilor".

Se pare că echipa naționala e foarte iubită în Ardeal, a venit multă lume și oamenii chiar s-au simțit bine. Ne-au încurajat. Mi-aș dori să jucăm toate meciurile la Cluj, dar cred că ar fi frumos ca naționala să meargă în toată țara, pentru că este echipa românilor.

Cum e să lucrezi cu Contra?

E un antrenor care cere mereu jucătorilor să dea totul pe teren. De când a venit, a făcut astfel încât să se vadă o schimbare de atitudine la națională.

Cum ai trăit golul cu Danemarca, din octombrie? A fost prima ta reușită la selecționata de seniori și asta chiar la prima selecție după mulți ani.

M-am bucurat foarte mult, pentru că nu înscrisesem la echipa națională. E total diferit față de echipa de club.

Te vezi la Euro 2020, turneu organizat și de România?

Da, mă văd. Ce poate fi mai frumos decât să te duci la un turneu final? În primul rând, mi-aș dori să ne calificăm. Dar important e să fiu sănătos, pentru a mai putea fi chemat. Ar fi ceva minunat. Din ce am văzut la națională, avem o altă atitudine și o dorință de a face ceva. Asta îmi dă speranțe că România e pe un drum bun.

”Mă bucur din suflet că am rămas la CFR”

Să vorbim și de CFR. Cine te-a convins să revii în Gruia la începutul anului?

Am vorbit cu Miriuță, cu Mureșan și cu Ionuț Ivașcu. La început, ei au glumit puțin, dar eu chiar doream să mă întorc. Simțeam că e nevoie de mine. Mă bucur că i-am ajutat atunci să ajungă în play-off. Acum CFR este o forță a Ligii 1, cu planuri mărețe, care își propune câștigarea campionatului.

Ai avut o ofertă de la FCSB în primăvară. De ce i-ai refuzat?

Cred că am ales foarte bine atunci. Nu poate fi ceva mai frumos decât să joci pentru CFR. Am avut o ofertă de la FCSB și mai multe de afară, de la arabi și ruși. Dar mi-a plăcut proiectul CFR-ului și mă bucur din suflet că am luat această decizie.

Au fost momente mai tensionate, în startul returului. O parte din fani îi cereau demisia lui Dan Petrescu. Te-a afectat și pe tine acea perioadă?

Nu m-a afectat. Eu îi înțeleg bine pe suporterii CFR-ului. Au fost obișnuiți din 2008 cu performanțe mari, dar vin și momente mai slabe. Nu cred că se punea problema de demitere sau demisie. Petrescu e un antrenor foarte mare, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Ne va duce pe un drum foarte bun.

Ce a însemnat pentru tine victoria cu Poli Iași? A fost prima din retur, după trei meciuri la rând fără victorie și gol marcat. Golul decisiv a fost înscris de tine.

Am început mai slab returul, dar e bine că am câștigat, pentru că nu mai aveam liniște. Am ținut ștafeta în tur (10 victorii, 2 egaluri și o singură înfrângere - n. red.) și lumea se aștepta să fim tot așa.

”E devreme să vorbim de titlu”

Care dintre adversare te-au impresionat cel mai mult?

Cred că Steaua. E o echipă puternică, cu mulți jucători de valoare. Craiova și Astra la fel. Sunt 7-8 echipe bune în campionat.

Te gândești la titlu? Sunteți pe locul 2, la un punct în spatele lui FCSB.

Eu zic că e prea devreme să vorbim despre titlu. Important e să ajungem în play-off, pentru că acolo e campionatul adevărat. Acolo vor fi meciurile decisive.

”Miriuță mi-a fost ca un tată”

În următoarea etapă jucați pe terenul lui Dinamo.

Întâlnim o echipă bună, cu un antrenor foarte bun și pe care îl cunosc bine. Miriuță e un antrenor care știe să motiveze jucătorii. Ei nu trec printr-o perioadă foarte bună, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Va fi greu, ei au mare nevoie de victorie pentru a intra în play-off.

Pentru că l-ai adus în discuție pe Miriuță, aș vrea să știu dacă mai păstrezi legătura cu dânsul?

Mai vorbesc. Dânsul a fost ca un tată pentru mine, mereu mi-a dat sfaturi. Am rămas în relații bune și păstrăm legătura.

Ce diferențe sunt între Miriuță și Dan Petrescu?

Petrescu e un antrenor care lucrează mult la nivel tactic, la fazele fixe, pe faza de apărare. Miriuță dă mai multă libertate jucătorilor. Sunt doi antrenori diferiți, dar foarte buni, care vor să scoată maximum.

Visezi să te retragi de la CFR? Miriuță a spus că poți juca atât la națională, cât și la echipa de club, până la 36 ani.

Nici nu vreau să mă gândesc la asta. Organismul îmi spune că voi mai juca mulți ani. Mă simt mai bine fizic decât la 20 ani. Cred că mă ajută mult corpul. Sunt un jucător profesionist, care știe ce trebuie să mânânce, ce înseamnă odihna și recuperarea. Sunt lucruri foarte importante în viața unui sportiv. Mi-ar plăcea să mă retrag de la CFR, dar fotbalul e foarte imprevizibil.

”Colegii îmi spun culturistul”

Îți lipsesc meciurile din cupele europene?

Îmi lipsesc. Meciurile de acolo sunt altceva și sperăm ca în viitor să ajungem în cupele europene.

Ce jucător te-a inspirat cel mai mult de-a lungul carierei?

Raul. Era un jucător legendar, cu foame de performanță. Voia să fie mereu primul la antrenamente, la alergări și chiar m-a impresionat acest lucru. A fost o perioadă frumoasă (la Schalke - n. red.). Am jucat cu jucători de legendă, foarte buni - Raul, Neuer, Huntelaar, Draxler. Am văzut ce înseamnă cu adevărat să fii profesionist. Am încercat să-mi schimb atitudinea din toate punctele de vedere.

Ai vreo poreclă?

Colegii de la CFR mai glumesc și mă aseamănă cu un culturist. Îmi spun "culturistul", pentru că petrec mult timp la sala de forță. (râde)

Cum ai defini fotbalul?

80% muncă și 20% talent.

CV Ciprian Deac

Data nașterii: 16 februarie 1986
Locul nașterii: Dej, județul Cluj
Înălțime: 1.77 m
Număr de pe tricou: 10
Echipa actuală: CFR Cluj
În trecut: Unirea Dej (2004-2006), CFR Cluj (2006-2010, 2012-2015, 2017 - prezent), Oțelul Galați (2008), Schalke 04 (2010-2012), Rapid (2011-2012), Aktobe (2015-2016), FC Tobol (2016-2017)
Palmares: Campionatul României (2008, 2010), Cupa (2008, 2009, 2010) și Supercupa României (2009, 2010) cu CFR Cluj, Cupa Germaniei (2011) cu Schalke 04
13 selecții și un gol în echipa națională de fotbal a României. 16 meciuri și 3 goluri pentru CFR Cluj în actuala ediție a Ligii 1. Este cotat la 1 milion de euro pe portalul transfermarkt.com.

Comenteaza