FOTO/VIDEO: Manchester United a câștigat Europa League. Mourinho aduce singurul trofeu continental care lipsea din vitrina ”diavolilor”

FOTO/VIDEO: Manchester United a câștigat Europa League. Mourinho aduce singurul trofeu continental care lipsea din vitrina ”diavolilor”
Manchester United a câștigat ediția 2016-2017 a Ligii Europa. ”Diavolii roșii” au trecut cu 2-0 de Ajax, miercuri, la Stockholm, în ultimul act al competiției.

Englezii au deschis scorul prin Paul Pogba (18), după un șut de la aproximativ 18 metri. La această reușită a contribuit și fundașul lui Ajax, Davinson Sanchez, care a deviat balonul. Elevii lui Jose Mourinho și-au majorat avantajul în primele minute ale reprizei secunde. Armeanul Henrikh Mkhitaryan (48) a înscris cu o reluare pe spate, din trei metri.

Manchester United putea câștiga și mai clar. Jesse Lingard (87) a scăpat spre poarta "lăncierilor", dar a fost deposedat în cele din urmă de Sanchez. Formația de pe Old Trafford și-a păstrat avantajul până la final, câștigând Europa League în premieră.

"Diavolii roșii" își adjudecă astfel singurul trofeu continental care lipsea din vitrina clubului. Victoria cu Ajax îi asigură lui United și calificarea directă în următorea ediție a grupelor Champions League. Manchester United sparge totodată gheața după 9 ani de la ultima competiție europeană câștigată.

În 2008, în era marelui Sir Alex Ferguson, Manchester United cucerea Liga Campionilor după o finală cu Chelsea, disputată la Moscova. Formația britanică se impunea atunci cu 6-5 la loviturile de departajare, după 1-1 în timpul regulamentar.

Trupa din Manchester se mai poate lăuda cu trei trofee Champions League (1968, 1999, 2008), o Cupă a Cupelor (1991) și o Supercupă a Europei (1991). Ajax rămâne însă cu un palmares european mai bogat. Olandezii au câștigat Liga Campionilor de patru ori (1971, 1972, 1973, 1995), o Cupă Uefa (1992), o Cupă a Cupelor (1987) și două Supercupe ale Europei (1973, 1995).

Antrenorul lui Manchester United, Jose Mourinho (54 ani), a stabilit la rândul său noi recorduri. Tehnicianul olandez bifează al patrulea trofeu continental din carieră. A câștigat 4 finale europene din 4. A luat aceste trofee cu 3 formații diferite. Mourinho a câștigat Cupa Uefa (2003) și Champions League (2004) cu FC Porto, a luat din nou Champions League la Inter (2010), iar acum cucerește Europa League cu Manchester United.

Marele absent al finalei a fost suedezul Zlatan Ibrahimovic (35 ani), care s-a accidentat grav în returul cu Anderlecht, din sferturile competiției. Acesta și-a urmărit însă colegii de pe bancă. Ibrahimovic a înscris 5 goluri pentru Manchester United în acest sezon de Europa League. Cel mai bun marcator este Mkhitaryan, cu 6 reușite.

Unul dintre cei mai importanți jucători din istoria recentă a "diavolilor", Wayne Rooney (31 ani), a evoluat doar patru minute în finala cu Ajax. Căpitanul englezilor a intrat pe teren în prelungiri, în locul spaniolului Juan Mata.

Pe 8 august, la Skopje (Macedonia), Manchester United se va lupta pentru Supercupa Europei cu învingătoarea dintre Juventus Torino și Real Madrid. Ultimele două formații se întâlnesc pe 3 iunie, la Cardiff, în finala Champions League.

Ajax Amsterdam - Manchester United 0-2 (0-1)

Au marcat: Pogba (18), Mkhitaryan (48)

Cartonașe galbene: Veltman, Riedewald, Younes/Mata, Fellaini, Mkhitaryan

Ajax: Onana - Veltman, D. Sanchez, M. de Ligt, Riedewald (F. de Jong 82) - Klaasen, Schoene (D. Van de Beek 70), Ziyech - B. Traore, Dolberg (D. Neres 62), Younes

Rezerve: D. Boer, Tete, Westermann, F. de Jong, D. van de Beek, J. Kluivert, D. Neres

Antrenor: Peter Bosz

Manchester United: Romero - Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Fellaini, A. Herrara, Pogba - Mata (Rooney 90), Rashford (Martial 84), Mkhitaryan (Lingard 74)

Rezerve: De Gea, P. Jones, Rooney, Martial, Lingard, Carrick, Fosu-Mensah

Antrenor: Jose Mourinho

Arbitru: Damir Skomina (Slovenia)

Stadion: Friends Arena, Stockholm (Suedia)

Asistență: 46.961

Comenteaza