EURO 2016. Un trofeu, patru posibilităţi. Cine triumfă lângă Arcul de Triumf? + VIDEO emoţionant de la Reykjavik

EURO 2016. Un trofeu, patru posibilităţi. Cine triumfă lângă Arcul de Triumf? + VIDEO emoţionant de la Reykjavik
Euro 2016 se apropie cu pași repezi de linia de final. Din 24 națiuni angrenate, au mai rămas doar patru: Portugalia, Țara Galilor, Germania și organizatoarea, Franța.

Lupta pentru ultimul act al competiției se anunță a fi cât se poate de crâncenă, iar fiecare dintre semifinaliste are un argument serios ca să se impună. E greu de prevăzut care vor fi pretendentele finale la trofeul suprem, dar nu putem decât să sperăm că miza tot mai mare nu va reduce calitatea fotbalului pe care îl vom vedea.

Prima formație calificată în această fază, Portugalia, a fost prin excelenţă pragmatică. Nu a impresionat din punct de vedere tehnic, dar nici în ceea ce privește numărul golurilor înscrise.

Deşi joacă o semifinală, lusitanii nu au câştigat niciun meci în 90 de minute şi doar unul în 120 de minute, cel din optimi cu Croaţia, tranşat de golul lui Quaresma din minutul 117.

Cristiano Ronaldo / foto Paulo Duarte, Associated PressFaptul că elevii lui Fernando Santos au reușit să ajungă până aici se datorează, în primul rând, noului format al întrecerii. Lusitanii au încheiat grupa F pe poziția a treia, la capătul unor remize obținute în compania unor adversari relativ accesibili, iar cele mai mari dificultăți au fost întâmpinate în disputa din ultima etapă, cu Ungaria, unde s-au văzut conduși în trei rânduri. Doar tenacitatea unor fotbaliști precum Nani și Ronaldo a făcut ca trupa pregătită de Santos să egaleze şi să urce în optimile de finală.

Problema principală a reprezentativei portugheze este că majoritatea fotbaliștilor de bază sunt trecuți de 30 ani, lucru care a afectat într-o oarecare măsură și prestația generală a echipei. Vedeta Ronaldo nu a strălucit la acest turneu, dar portughezii continuă să aştepte minuni de la el. Există şi un motiv foarte solid: jucătorul lui Real Madrid a obținut toate performanțele posibile la nivel de club, astfel că rămâne cu o neîmplinire şi, poate, o datorie față de naționala țării sale. O singură absenţă au lusitanii: William Carvalho, care este suspendat.

Țara Galilor a stat ceva mai bine la capitolul ofensiv și a reușit să-și câștige grupa de la Euro 2016, după două succese înregistrate în compania Slovaciei (2-1) și Rusiei (3-0) și o înfrângere la limită, survenită în meciul cu Anglia (1-2). Efectiv, s-a dovedit a fi o grupare incomodă pentru oricare dintre adversare. Nivelul maxim se poate spune că a fost atins în partida cu Belgia, din sferturi, unde galezii au revenit în mod surprinzător după ce au fost conduși cu 1-0 de trupa lui Marc Wilmots.

Mulți ani la rând s-au regăsit în urna a cincea la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial sau European, iar calificarea în primele patru națiuni ale continentului, la prima participare la o competiție de acest tip, este mai mult decât lăudabilă. De aceea, indiferent de rezultatul de miercuri, jucătorii şi selecţionerul Chris Coleman au intrat deja în istoria fotbalului galez chiar pe prima pagină.

Cele mai importante nume din formaţie rămân, fără doar și poate, Gareth Bale, Ashley Williams și Robson-Kanu; din păcate, Aaron Ramsey, de la Arsenal, şi Ben Davies, suspendaţi, vor privi meciul cu Portugalia lui Ronaldo din tribune.Portugalia - Tara Galilor

Echipele probabile Portugalia - Țara Galilor:
Portugalia:
Rui Patricio - Cedric, Fonte, Carvalho, Guerreiro - Joao Moutinho, Joao Mario, Sanches, Adrien Silva - Nani, Ronaldo
Țara Galilor: Hennessey - Chester, Ashley Williams, Collins - Gunter, Allen, Ledley, Jonathan Williams, Taylor - Bale, Robson-Kanu

Germania nu are nevoie de o radiografie amănunțită. Este o națională născută pentru succes. Nu e o chestiune de "dacă", ci de "când". Germanii au patru Cupe Mondiale în palmares și trei Europene, iar un eventual triumf nu ar face decât să le rotunjească numărul de trofee.

Ca să poată ajunge la această cifră, trebuie, în primul rând, să treacă de țara gazdă, Franța, în semifinala de joi. Ținând cont de performanțele obținute la acest nivel, de tradiție, dar și de forma arătată de nemți în meciurile anterioare, cu Slovacia și cu Italia, balanța pare să încline în favoarea lor.

Trupa lui Low se bazează pe fotbaliști unul și unul: Kroos, Ozil, Neuer, Boateng, Draxler, iar lista are, de fapt, 23 de nume. Nemţii vor avea, însă, câţiva absenţi joi seara: Hummels este suspendat, iar Mario Gomez, Schweinsteiger şi Khedira acuză accidentări.

În fine, Franța va miza pe faptul că este organizatoarea UEFA Euro 2016 și se bucură de suportul total al propriilor fani. Ba mai mult, descătușarea arătată în confruntarea cu Islanda, unde s-a impus cu 5-2, a scos în evidență faptul că întreaga energie a fost păstrată pentru momentele mai delicate.

Scorul face bine şi la moral, după o serie de succese chinuite, unele obţinute pe final, cum s-a întâmplat cu România şi cu Albania. Giroud, Payet, Griezmann sau Pogba sunt doar o parte din jucătorii selecționatei "Cocoșului galic" care pot în orice clipă să le facă zile fripte lui Boateng şi lui Neuer.

Echipe probabile Franţa - Germania
Germania: 
Neuer - Mustafi, Hector, Boateng, Kimmich - Ozil, Draxler, Kroos, Schurle - Podolski, Muller
Franţa: Lloris - Evra, Sagna, Koscielny, Rami - Kante, Cabaye - Payet, Pogba, Matuidi - Griezmann

Aşadar, avem Ţara Galilor - Portugalia, miercuri, de la ora 22:00, şi Franţa - Germania, joi, de la aceeaşi oră. Ambele meciuri sunt transmise în România de ProTV şi de Dolce Sport. Câştigătoarele se vor întâlni duminică, în meciul anului din fotbalul european. Noi ştim, însă, deja câteva învingătoare de la Euro 2016, iar una dintre acestea este Islanda, insula cu o populaţie cât Clujul, care a ajuns incredibil în optimi şi a produs adevăratul Brexit, eliminând Anglia. Islandezii au fost primiţi acasă ca nişte adevăraţi eroi. 

Ia priviţi!

Comenteaza