Concluzia lui Dorinel Munteanu după cele trei înfrângeri ale Naționalei: “Acesta este nivelul nostru de acum, deși avem jucători talentați”

Concluzia lui Dorinel Munteanu după cele trei înfrângeri ale Naționalei: “Acesta este nivelul nostru de acum, deși avem jucători talentați”

Fostul mijlocaș a fost invitat la ZIUA Live, unde a vorbit despre echipa națională, dar și despre situația sportului românesc, care este în cădere liberă.

Cel mai selecționat jucător din istoria echipei naționale, cu 134 de meciuri pentru România, Dorinel Munteanu, a revenit la Cluj pentru a candida pentru un post de senator. Fostul fotbalist nu este străin de oraș, fiind în două rânduri antrenor al Universității și o dată al celor de la CFR. 

Munteanu a fost invitat la ZIUA Live și a discutat despre problemele cu care se confruntă sportul românesc și tinerii care trebuie să facă pasul la profesioniști, dar a oferit și soluții, bazate pe modelul german.

“Ca să ajungi un jucător complet ai nevoie de condiții de pregătire, ai nevoie ca antrenorii să fie foarte bine pregătiți. Noi trebuie să oferim condiții sportivilor, să construim academii, centre sportive care să pregătească acești jucători. Ei ajung prea repede la un nivel mare și când se lovesc de anumite greutăți cedează rapid. Este foarte importantă și pregătirea psihologică.

Cred că generația mea a avut în primul rând plăcerea de a juca. Noi ne-am lovit de foarte multe lucruri. Sportul ar trebui să le facă plăcere tinerilor, iar dacă faci un lucru cu plăcere, rezultatele vor veni. Totuși, cred că jucătorii de acum cedează prea ușor sub presiune. Întotdeaun munca și seriozitatea domină talentul.

Cred că pandemia a afectat pe toată lumea, însă pe noi mai mult pentru că nu avem condiții. Știu condițiile din Germania, iar acolo cluburile suferă din punct de vedere financiar, însă nu și din punct de vedere administrativ. Acolo sunt condiții de cel mai înalt nivel.

Fiecare club din Germania, indiferent de sport, este foarte bine organizat. Organizarea se face foarte riguros. Legile de acolo nu au slăbiciuni, iar fiecare sportiv trebuie să respecte acele reguli. Eu m-am acomodat foarte usor acolo pentru că am știut că trebuie să respect regulile de acolo.

Pentru fiecare categorie de sporturi ar trebui făcute legi și să se dea posibilitatea de a finanța sportul. Dacă nu vom avea academii în fiecare județ, nu vom avea sportivi, poate doar 1-2. Toate ramurile sportive sunt în cădere”, a spus Dorinel Munteanu la ZIUA Live.

Fostul internațional a vorbit și despre situația echipei naționale, care a fost învinsă în toate cele trei meciuri din luna octombrie și a reușit să înscrie un singur gol în cele trei partide.

”Sunt multe de făcut. Toți am avut speranțe după performanța de la U21, dar rezultatele echipei naționale nu sunt cele pe care ni le-am dorit. Mirel Rădoi nu ar trebui să renunțe, pe el îl știm ca un om puternic și un antrenor care susține că vrea să implementeze ceva.

Trebuie să meargă mai departe și să aibă încrederea Federației. Schimbul de generații la noi se face cam de mult timp, dar trebuie să apară și rezultate. Noua generație trebuie să fie pregătită după un mod de a câștiga. Ideea de implementa un sistem care nu se bazează pe rezultate mi se pare deplasată.

Cred că lumea s-a obișnuit cu rezultatele obținute de generația mea. Jucătorii care merg la echipa națională ar trebui să fie mai responsabili, să investească mai mult în meciurile naționalei. Cred că acesta este nivelul nostru de acum, deși avem jucători talentați, însă ei trebuie să formeze un grup puternic”, a declarat fostul jucător.

Comenteaza