CFR vs FCSB. Cele mai interesante cifre despre derby-ul săptămânii în Liga 1. Cine arbitrează

CFR vs FCSB. Cele mai interesante cifre despre derby-ul săptămânii în Liga 1. Cine arbitrează

Liderul CFR întâlneşte în deplasare principala candidată la titlu. Partida FCSB - CFR Cluj se joacă sâmbătă, de la 20:45, pe Arena Naţională. Antrenorii celor două echipe au, ca jucători, titluri cu adversarele de sâmbătă. Dan Petrescu a câştigat trei titluri de campion în tricoul Stelei, în timp ce Nicolae Dică, pe lângă cele două titluri câştigate ca jucător cu FCSB, a luat campionatul şi cu CFR în 2009-2010.

Potrivit site-ului frf-cca.ro, derby-ul FCSB - CFR Cluj, programat sâmbătă, de la 20:45, pe Arena Naţională îl va avea la centru pe arbitrul Marcel Bîrsan. Arbitrul bucureştean va fi ajutat de asistenţii Valentin Avram şi Mircea Mihail Grigoriu, tot din Capitală, iar al patrulea oficial va fi Iulian Călin, din Ştefăneşti. Observatori au fost desemnaţi Aron Huzu (CCA, Sibiu) şi Mihai Stancu (LPF, Bucureşti).

Derby-ul etapei a 24-a le va aduce faţă în faţă pe cele mai în formă echipe din acest sezon, FCSB şi CFR Cluj, nimeni altele decât formaţiile care au investit cel mai mult în achiziţii, fiind astfel şi cele mai bine cotate de către site-urile de specialitate în lupta pentru titlu, scrie site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). De asemenea, CFR şi FCSB sunt cluburile care au dominat ultimii 10 ani, timp în care au câştigat împreună șase titluri.

Bucureştenii sunt neînvinşi pe teren propriu din 16 octombrie 2016 (FCSB - Gaz Metan 0-1), interval în care au bifat 15 victorii (ultimele șapte consecutive) şi șapte rezultate de egalitate. Mai mult, "roş-albaştrii" au înscris măcar o dată în precedentele 20 de jocuri disputate acasă, în 13 dintre acestea marcând de cel puţin două ori.

22 de puncte a scos gruparea ardeleană din deplasare în ediţia curentă (șapte victorii - o remiză - trei înfrângeri). Dintre acestea, șapte au fost obţinute în faţa primelor șapte clasate (7 din 15 posibile). Clujenii au marcat cel puţin un gol în 10 dintre cele 11 jocuri disputate în deplasare, singurul meci în care nu au punctat fiind cel de la Ovidiu, Viitorul - CFR 1-0 (21 octombrie 2017).

FCSB şi CFR s-au mai întâlnit de 47 de ori în Liga 1, de 20 de ori s-au impus bucureştenii, de 11 ori au învins clujenii, iar 16 jocuri s-au terminat la egalitate.

Palmares cu FCSB gazdă: 23 jocuri - 13 victorii FCSB - șapte remize - trei victorii CFR.

Prima confruntare dintre echipele care se vor înfrunta sâmbătă a avut loc pe 16 noiembrie 1947, FCSB (ASA) - Ferar 0-1 (în iarnă Ferar şi CFR au fuzionat şi au continuat sezonul, preluând astfel şi rezultatele din tur), marcator Anton Ferenczi Fernbach, jucător care pe 18 decembrie 1949 va înscrie golul victoriei "roş-albaştrilor" în finala Cupei României cu "U" Cluj (scor 2-1), finală în urma căreia bucureştenii au câştigat primul trofeu din istoria lor.

Întâia victorie a actualei FCSB contra feroviarilor a fost obţinută abia în al cincilea joc, pe 31 august 1969, CFR - FCSB 1-3, goluri Gheorghe Tătaru II şi Florea Voinea dublă, respectiv Vasile Stîncel.

Cel mai clar succes din contul CFR-ului a fost izbutit pe 9 decembrie 1970, 5-0 pe teren propriu (antrenori Eugen Iordache / Ştefan Kovacs).

În returul ediţiei 1070-1971, FCSB s-a răzbunat cu un 6-0, scor rămas şi astăzi drept cea mai mare diferenţă înregistrată într-o partidă directă disputată în campionat (trei din cele șase goluri au fost marcate de Anghel Iordănescu).

Doar trei dintre cele 47 de jocuri s-au terminat fără gol, toate la Cluj, ultima dată pe 17 aprilie 2017.

Ultima victorie din contul gazdelor din această rundă: 12 martie 2017, FCSB - CFR Cluj 2-0 (Eddy Gnohere, Ovidiu Popescu).

Ultima victorie bifată de ardeleni: 22 septembrie 2016, FCSB - CFR 1-2 (Florin Tănase / Cristi Bud - dublă). A fost primul succes izbutit de clujeni pe terenul "roş-albaştrilor" după o pauză de 68 de ani!

Cea mai recentă confruntare: 21 septembrie 2017, CFR Cluj - FCSB 1-1, goluri înscrise de Urko Vera (pasă Ciprian Deac), respectiv Constantin Budescu (pasă Dennis Man).

Petrescu vs Steaua. Dică vs CFR

Partida va fi una specială pentru Dan Petrescu, cel care a crescut în curtea grupării bucureştene, formaţie unde a evoluat pe prima scenă în 95 de meciuri şi a marcat 28 de goluri, câştigând trei titluri de campion. De asemenea, a fost component de bază în echipa care a ajuns până în finala CCE (actuala UEFA Champions League) din 1988-1989.

Dan Petrescu vs FCSB în Liga 1: 12 jocuri - două victorii - trei remize - șapte înfrângeri.

Actualul antrenor al "feroviarilor" a câştigat Supercupa României în faţa bucureştenilor, în 2015, ASA Tg. Mureş - FCSB 1-0.

Tot la capitolul antrenori, trebuie amintit că, pe lângă cele două titluri câştigate ca jucător cu FCSB, Nicolae Dică a luat campionatul şi cu CFR în 2009-2010.

Tu pe cine pariezi azi?

Media de spectatori a FCSB pe teren propriu în acest sezon este de 7.500 spectatori/meci, locul 2 după CS Universitatea Craiova.

Mediile de vârstă ale celor două loturi: FCSB - 26 ani şi 7 luni; CFR Cluj - 26 ani şi 10 luni.

Comenteaza