Cea mai frumoasă victorie a ”Șepcilor roșii” cu Dinamo, retrăită de Vasile Gheorghe: ”În fotbal, trebuie doar să crezi”

Cea mai frumoasă victorie a ”Șepcilor roșii” cu Dinamo, retrăită de Vasile Gheorghe: ”În fotbal, trebuie doar să crezi”
Vasile Gheorghe (32 ani) a vorbit cu ZIUA de CLUJ înaintea celui mai important meci al Universității Cluj din acest an, cu Dinamo, din optimile Cupei României. Actualul mijlocaș de la Concordia Chiajna și-a amintit, cu acest prilej, de seara de 27 august 2010, când ”Șepcile roșii” au înregistrat una dintre cele mai frumoase victorii în fața ”alb-roșilor”, 4-3 în Ștefan cel Mare.

Au trecut mai bine de 7 ani, dar parcă a fost ieri. Dinamo și Universitatea Cluj se întâlneau în Ștefan cel Mare, în etapa a șasea din sezonul 2010-2011 al Ligii 1. "Șepcile roșii" abia reveniseră pe prima scenă, după doi ani petrecuți în eșalonul secund.

După un început de campionat modest, cu două înfrângeri în fața Stelei (1-2) și a Brașovului (1-3), plus un egal cu FC Vaslui (1-1), "U" Cluj pornea o serie de patru succese consecutive, cu Unirea Urziceni (1-0), Oțelul Galați (2-1), Dinamo (4-3) și Gloria Bistrița (2-1). Victoria cu Dinamo rămâne, însă, poate cea mai frumoasă din acel start de sezon.

Claudiu Niculescu, proaspăt plecat din Ștefan cel Mare, a deschis scorul pentru "studenți" (18). Avantajul nu a ținut mult, egalitatea fiind restabilită de Adrian Cristea după doar patru minute (22). Peste alte trei minute, Gabriel Torje îi aducea pe dinamoviști la conducere (25). Dar "U" Cluj nu a predat armele. Valentin Lemnaru, atacant care a petrecut trei ani la Dinamo, dar pentru care a bifat un singur meci, a înscris pentru 2-2 (32).

Spaniolul Roberto Delgado i-a readus pe "alb-negri" în avantaj (36), iar în repriza secundă, "Clau-gol" a ieșit din nou la rampă, ducând scorul la 4-2 (60). Universitatea Cluj era, astfel, în fața unei victorii uriașe, la care au contribuit în mare măsură chiar foști jucători din Ștefan cel Mare. Ousmane N'Doye a redus din handicap pe final (89), dar meciul s-a terminat 4-3 pentru "U" Cluj.

Fostul mijlocaș al "Șepcilor roșii", Vasile Gheorghe, retrăiește și acum acel succes. Ba mai mult, e convins că "U" Cluj poate produce o surpriză și pe 29 noiembrie, când "Șepcile roșii" vor da piept cu Dinamo pe Cluj Arena, în optimile Cupei României. "În fotbal, trebuie doar să crezi și să dai totul pe teren", afirmă actualul jucător de la Concordia Chiajna.

Cum arătau loturile la meciul Dinamo - U Cluj 3-4, din 27 august 2010:

Dinamo: Naumovski - Scarlatache, L. Goian, Garat, Bazzi - Torje, D. Kone, N'Doye, Ad. Cristea - L. Ganea, M. Niculae. Antrenor: Ioan Andone

Rezerve: Curcă, C. Munteanu, Alexe, Dănciulescu, A. Cristea, Helder, Homei

“U” Cluj: Matache, Buhuş, D. Munteanu, Cvirik, Mendy - Delgado, V. Gheorghe, Balde, Boştină - Cl. Niculescu, Lemnaru. Antrenor: Marian Pană

Rezerve: Boşneag, Acosta, Ad. Ionescu, Voican, Unguruşan, Tobă, Izvoranu

Vasile, cum e atmosfera la Chiajna?

Una tensionată, asta și din cauza ultimelor rezultate negative.

În primele patru etape ai jucat integralist, iar după aceea ai mai prins doar un meci. Care e motivul?

Am avut o accidentare dureroasă, o pubalgie, și a fost nevoie de două luni de repaus.

La Poli Iași ai prins una din cele mai bune perioade ale carierei tale, cu care ai jucat și în preliminariile Europa League.

La Iași am avut doi ani în care m-am regăsit și m-am integrat foarte bine datorită stabilității lotului, dar și grupului omogen care se formase. Iar meritele principale în formarea acestui grup au fost priceperea președintelui Florin Prunea și profesionalismul antrenorilor cu care am lucrat în acești doi ani, Nicolo Napoli și Eugen Neagoe.

Ce crezi că a lipsit echipei în dubla cu Hajduk? În prima manșă, ați remizat după ce ați condus cu 2-0. În retur a fost 1-2.

Șansa, spun eu, dar și lipsa de experiență în competiție. Dacă eram mai atenți, puteam tranșa calificarea încă din meciul tur. Din păcate, noi am rămas cu dezamăgirea că am fost aproape de o calificare care ne stătea la îndemână.

Anul acesta te-ai despărțit de ieșeni. Exista totuși vreo șansă ca să rămâi acolo?

Da, a existat interes din partea clubului de a continua. Numai că eu am dorit o schimbare, asta și datorită modificărilor majore care s-au produs în organigrama clubului, atât în staff-ul administrativ, tehnic, cât și în rândul lotului de jucători.

Să vorbim de un alt capitol din cariera ta: Universitatea Cluj. Ai jucat de două ori acolo. Care sunt cele mai frumoase amintiri cu care ai rămas?

În primul rând, suporterii care m-au făcut să mă simt fotbalist. Am rămas cu ochii pe aceast simbol și urmăresc fiecare pas al echipei, căreia ii doresc sa revină cât mai repede în Liga 1. Sunt sigur că vor promova la pas anul acesta (în Liga a 2-a, n. red.). Un moment special pentru mine, care mi-a rămas în suflet, este meciul cu CFR Cluj de la Alba Iulia, încheiat cu scorul de 1-1, în care Claudiu Niculescu a deschis scorul printr-o execuție "specialitatea casei". Am simțit că stadionul se rupe datorită superterilor noștri. Cu greu pot fi exprimate în cuvinte acele momente de bucurie.

Ai reveni la "U" Cluj dacă ai fi ofertat?

Da, aș reveni cu mare drag oricând, pentru istoria și tradiția acestei echipe

Săptămâna viitoare, "U" o va înfrunta pe Dinamo în optimile Cupei. Pe cine vezi favorită și de ce?

Dinamo pleacă favorită, dar "U" Cluj se poate ridica la nivelul adversarului, tocmai prin calitatea și experiența jucătorilor care se regăsesc în echipă. Chiar am văzut și o reacție a jucătorilor cum că le este dor de astfel de meciuri.

În 2010, ai fost protagonist la una dintre cele mai frumoase victorii ale Universității în fața lui Dinamo, 4-3 în Ștefan cel Mare. Care a fost secretul acelui rezultat?

În lotul nostru țin minte că erau câțiva jucatori cu trecut dinamovist. Probabil au vrut să demonstreze că au renunțat prea ușor la ei și aici mă refer la Claudiu Niculescu, care a marcat două goluri, și Valentin Lemnaru, marcator și el în acea seară frumoasă, coroborate cu evoluția și determinarea întregii echipe.

Crezi că "U" poate produce o surpriză și acum?

În fotbal orice este posibil, trebuie doar să crezi și să dai totul pe teren. Așa cum am spus și mai sus, în echipă sunt jucă tori cu mare experiență, care au trăit astfel de meciuri și care știu cum trebuie abordate.

E un regret pentru tine faptul că nu ai jucat în străinătate?

Pot spune că da, chiar dacă nu mi-am luat gândul de la un transfer în străinătate. Sunt genul de om pozitiv, care muncește și visează în acelasi timp la lucruri frumoase. Nu mă oprește nimeni să visez.

Ce alte obiective mai ai înainte de a-ți încheia cariera?

Să joc la un club mare din România și să fiu convocat la echipa națională.

Cine ți-a influențat cel mai mult cariera?

Au fost mulți antrenori care mi-au influențat cariera, atât sportiv, cât și uman, dar cele mai bune evoluții și rezultate le-am avut cu Nicolo Napoli.

CV Vasile Gheorghe

Data nașterii: 9 mai 1985
Locul nașterii: Brăila, România
Înălțime: 1,77 m
Post: Mijlocaș
Număr de pe tricou: 10
Echipa actuală: Concordia Chiajna
În trecut: CSM Politehnica Iași (2015-2017), Olt Slatina (2014-2015), Oțelul Galați (2014), Universitatea Cluj (2010-2011, 2012-2013), CS Mioveni (2011-2012), Astra Giurgiu (2008-2010), Dunărea Giurgiu (2006-2008), Unirea Urziceni (2005-2006) și Petrolul Brăila (1995-2005)

Comenteaza