Alin Tișe: „Nu pot să aprob niciun meci de fotbal pe Cluj Arena pentru că am probleme și se supără cei de la U Cluj, care consideră că este al lor”

Alin Tișe: „Nu pot să aprob niciun meci de fotbal pe Cluj Arena pentru că am probleme și se supără cei de la U Cluj, care consideră că este al lor”
| Foto: FC Universitatea Cluj

Alin Tișe a venit cu clarificări, după mesajul public de felicitare transmis luni către echipa CFR Cluj, în care afirmase că ar trebui "să ne întrebăm dacă acest județ poate susține două echipe care să facă performanță", lucru care i-a inflamat atât pe suporterii "U" Cluj, cât și pe cei ai "feroviarilor".

Liderul CJ Cluj, Alin Tișe, a afirmat, luni, într-un mesaj de felicitare a celor de la CFR Cluj, că a sosit momentul "să ne întrebăm dacă acest județ poate susține două echipe care să facă performanță sau se impune o abordare pragmatică, fără ipocrizie, în care comunitatea clujeană să investească într-o singură forță fotbalistică care să poată câștiga Champions League. Să ne întrebăm dacă nu putem pune împreună, în comun, întreaga infrastructură sportivă și cu resursele acestei comunități – private/publice să ajungem în vârf".

La o zi distanță, șeful județului Cluj a revenit cu mai multe precizări despre subiectul deja intens dezbătut în spațiul public, afirmând că își asumă criticile pentru ce a afirmat și că a dorit să existe o dezbatere în acest sens.

„Eu am exprimat un gând, o părere și câteva semne de întrebare. În primul rând, eu nu sunt persoana care să desființez sau să înființez echipe de fotbal. În al doilea rând, eu am mai trecut prin asta când am demolat vechiul stadion. Am fost amenințat cu moartea și mi s-a spus că vreau să fac mall acolo. Ceea ce am exprimat eu acolo (în meajul de luni - n.red.) este un semn de întrebare legat de sportul nostru în general și ce ne dorim în perspectivă să facem. Vrem un sport care să fie hobby? Vrem un sport de performanță?

În ce măsură putem să avem două, trei sau mai multe echipe și să generăm performanță sau comunitatea clujeană își dorește mai puține echipe și să facă performanță. Eu nu am spus că vreau să rămână o echipă sau să dispară cealaltă. De altfel, se știe că eu în carierea mea politică am făcut ceva pentru Universitatea Cluj. Decizia de a-mi asuma demolarea vechiului stadion îmi aparține și toți fugeau de asta. Am gândit un plan bugetar pe trei ani, iar stadionul s-a construit din bugetul județului.

Eu mi-aș dori să existe o discuție despre acest subiect al sportului. Constat că există vremuri dificile în momentul de față. Patronii nu au bani să finanțeze integral echipele, administrațiile publice nu pot finanța decât o parte din entitățile sportive. Noi, de la Consiliul Județean, n-am finanțat în niciun fel CFR Cluj, pentru că sunt acuzat de cei de la „U” că sunt CFR-ist și invers. În schimb, am finanțat Universitatea Cluj pentru că a existat această posibilitate legală și am făcut-o”, a declarat Alin Tișe.

„Clujenii trebuie să decidă ce doresc”

Liderul forului administrativ județean a mai spus că își dorește să afle ce vor clujenii pentru sport și propune o dezbatere pe acest subiect.

„Clujenii trebuie să spună ce doresc. Ei ar trebui să spună dacă doresc să alocăm bani publici pentru sport. Dacă da, până la ce nivel. Noi, ca și comunitate, trebuie să ne stabilim niște ținte. Dacă ne stabilim niște ținte mărețe și ne ținem de ele, vom avea și performanță. Îmi doresc să știm foarte clar ce facem. Dincolo de criticile pe care mi le-am asumat, rămâne o problemă de fond a sportului clujean. Putem face o strategie pe termen mediu și lung care să dea rezultate.

Mi-aș dori o strategie pentru toate sporturile. Gândiți-vă că au fost echipe care provin din orașe de 50.000 de locuitori și au jucat în semifinale de UEFA Champions League (Villarreal CF - n.red.). Sunt excepții, dar de ce nu putem și noi să facem performanță!? De ce nu poate Clujul să aibă echipe, una sau mai multe, să facă performanță? Nu e imposibil. O să zică lumea că visez din nou. Accept această părere, nu am o problemă”, a afirmat Tișe.

Ce probleme are Tișe cu Universitatea Cluj

„Eu astăzi nu pot să aprob niciun meci de fotbal pe Cluj Arena pentru că am probleme și se supără cei de la „U” Cluj, care consideră că este al lor. Și nu vorbesc aici de CFR Cluj, pentru că nu ei vor să joace acolo. Vorbesc de orice altă echipă. S-a mai întâmplat să joace alte echipe, dar foarte stingher. La fel, Untold-ul sau alte evenimente care afectează gazonul. Orice decizie am lua afectează într-un fel sau altul echipa de fotbal. Trebuie să ne decidem.

De asemenea, suntem criticați și de cealaltă parte, că de ce nu poate juca Unirea Dej pe stadion, pentru că și Unirea Dej este a Clujului. Îmi doresc să știm foarte clar ce facem. Să stai să critici este foarte ușor. Orice decizie aș lua, și îmi asum deciziile, va duce la critici. Dacă durează Untold-ul mai mult de patru zile, de ce e atât timp? De ce joacă echipa de rugby? De ce nu se dă gratuit stadionul în totalitate la „U” Cluj?

Sunt și astfel de întrebări: de ce nu se pune la dispoziție stadionul din partea comunității? Eu sunt de acord, dacă comunitatea spune da, să oferim gratuit tot ce înseamnă infrastructura sportivă echipei X sau altor echipe. Eu n-am o problemă dacă aceasta este dorința comunității, dar trebuie să știm asta. Nu este bunul meu sau a unei persoane fizice. Dar, din punct de vedere al tratamentului juridic, trebuie să lămurim lucrurile”, a explicat președintele CJ Cluj.

Comenteaza