20.07.2016. Viitorul lui „U" se decide miercuri

20.07.2016. Viitorul lui „U
Ziua va rămâne una importantă în istoria Universităţii Cluj. Atunci expiră perioada de înscrieri în Liga a III-a, dar şi ultimatumul transmis de Primărie actualei conduceri, iar destinele lui „U" s-ar despărţi de cele ale lui Florian Walter.

„U" Cluj e pe cale să rateze înscrierea în Liga a III-a. Termenul impus de Federaţia Română de Fotbal (FRF) pentru înscrierea cluburilor în cel de-al treilea eşalon expiră miercuri, 20 iulie 2016, iar dinspre „U" nu vin semne încurajatoare.

Administratorul judiciar Marieta Anastasescu nu pare să aibă intenţia de a iniţia demersuri în această direcţie, „investitorii italieni cu sediul la Londra" nu au mai apărut, iar patronul Florian Walter are acum alte probleme decât cele fotbalistice şi este puţin probabil să mai finanţeze „Şepcile roşii" cu vreun euro.

Oficialii Universităţii, atâţia câţi au mai rămas, au ratat şi o altă oportunitate, despre care s-a tot vorbit în lumea fotbalului: Liga a II-a. În condiţiile în care fotbalul românesc se zbate între insolvenţă şi faliment, exista varianta ca „U" să rămână în eşalonul secund, în cazul în care FRF nu ar fi reuşit să strângă destule echipe. Înscrierile pentru „B" s-au încheiat, însă, pe 15 iulie, fără ca „U" să facă ceva.

În plus, clubul a rămas fără cei mai mulţi dintre jucătorii din sezonul trecut, care îşi caută deja un viitor mai bun pe la alte echipe, nu are nici antrenor sau conducere. Practic, „U" s-a evaporat complet în această vară.

Mai mult, dacă cineva va avea curiozitatea să parcurgă formularul pus la dispoziţie de FRF cluburilor pentru înscrierea în Liga a III-a, va descoperi că acestea trebuie să facă dovada că au la dispoziţie un stadion pe care să îşi desfăşoare meciurile de pe teren propriu, că au un antrenor cu licenţă şi un staff tehnic, că au o structură de conducere şi surse de finanţare etc.

Liga a III-a sau Liga a IV-a?

Retrogradată în Liga a III-a pe teren, Universitatea va mai face probabil un pas în spate. După ziua de mâine, se va mai putea înscrie doar în Liga a IV-a, competiţie care iese din sfera FRF şi este organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Cluj, unde va da piept cu Viitorul Felacu, Potaissa Turda sau Armenopolis Gherla.

Tot mâine expiră şi „ultimatumul" dat de Primăria Cluj conducerii Universităţii. Clubul a fost somat în urmă cu două săptămâni să se înscrie într-o competiţie oficială până în 20 iulie. La expirarea acestui termen, societatea patronată de Florian Walter va pierde dreptul de a utiliza numele „Universitatea Cluj" sau palmaresul şi va rămâne doar un club oarecare, fără identitate sau istorie.

Planul „B". Intră în scenă Primăria Cluj şi Sabău

În acel moment se va declanşa şi „planul B". Asociaţia sportivă înfiinţată de Primăria Cluj alături de universităţile din oraş va prelua brandul „U" Cluj şi palmaresul echipei, îl va coopta pe Ioan Ovidiu Sabău pe postul de director sportiv şi se va înscrie în Liga a IV-a sau chiar a III-a, în funcţie de circumstanţele din acel moment şi de discuţiile care vor fi iniţiate cu FRF. Fostul internaţional, care tocmai a refuzat o colaborare cu Federaţia Română de Fotbal, se va ocupa apoi de angajarea unui staff tehnic, cu ajutorul căruia va alcătui un lot care va avea ca obiectiv imediat promovarea.

Liga I, obiectiv pentru centenar

Suntem în 2016, iar „U" sărbătoreşte în 2019 centenarul. Trei promovări succesive, din Liga a IV-a în Liga I, i-ar premite să evolueze din nou pe prima scenă peste trei ani. Vestea bună pentru suporterii „Şepcilor roşii" este că, orice s-ar întâmpla mâine, când expiră termenul de înscriere în Liga a III-a, dar şi ultimatumul dat de Primărie, „povestea merge mai departe", iar „U" are ocazia (pentru a câta oară?) să renasacă din propria cenuşă. De această dată pe baze sănătoase şi cu un proiect care, cel puţin pe hârtie, promite să ofere Universităţii Cluj un viitor mai sigur.

Ce se pregăteşte pentru „U"

În noul proiect, comunitatea locală va fi extrem de implicată în viaţa „Şepcilor roşii". Iniţial, finanţarea va veni din partea membrilor fondatori ai asociaţiei. Mai exact, a Primăriei Cluj, care va asigura în următoarea perioadă majoritatea fondurilor necesare demarării proiectului. Apoi, firmele importante din oraş şi din regiune vor putea deveni membri-asociaţi ai Universităţii Cluj, investind în echipă. Fostele glorii, pe umerii cărora „U" şi-a clădit istoria de aproape 100 de ani, vor deveni membri de onoare.

Un capitol important din acest proiect îl reprezintă suporterii. Pe modelul marilor cluburi din Europa precum Bayern Munchen, Real Madrid sau Barcelona, model adaptat legislaţiei româneşti, fanii vor putea deveni membri ai asociaţiei. O cotizaţie modică anuală le va permite suporterilor „Şepcilor roşii" nu doar să susţină echipa, ci le va oferi şi posibilitatea de a-şi spune cuvântul în ceea ce priveşte activitatea clubului.

Comenteaza