Zeci de soldați ucraineni vor fi instruiți în România

Zeci de soldați ucraineni vor fi instruiți în România
| Foto: Bumble-Dee - Depositphotos.com

Zeci de soldați din Ucraina vor fi pregătiți la noi în țară.

Preşedintele Klaus Iohannis a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni.

De asemenea, şeful statului informează că a aprobat şi tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei.

„Scrisoare din partea domnului Klaus-Werner Iohannis, Preşedintele României, prin care informează Parlamentul României că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni”, este unul din subiectele discutate de membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au analizat, în şedinţa din 6 iulie 2023, implicarea României în crearea în unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv din Ucraina.

 

„Deteriorarea climatului de securitate şi stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, unde Rusia a continuat agresiunea împotriva Ucrainei, a generat efecte multiple cu impact nu doar asupra Ucrainei, ci şi asupra securităţii europene şi euroatlantice. Ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei au continuat acţiunile de sprijinire la nivelul NATO şi al Uniunii Europene pe multiple planuri a Ucrainei şi a cetăţenilor acesteia, incluzând eforturi de natură politică, diplomatică, economică, financiară, umanitară şi sectorială, dar şi pentru promovarea aplicării instrumentelor dreptului internaţional sau combaterea crizei alimentare globale. Acest curs de acţiune adus la consolidarea solidarităţii euroatlantice şi la adaptarea eforturilor în ceea ce priveşte politica de securitate şi apărare din perspectiva creşterii resurselor şi a implicării operaţionale în regiune”, reiese din scrisoare.

Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistenţă adresate de Ucraina în vederea creşterii rezilienţei acestui stat, în octombrie 2023 Ministerul Apărării din Finlanda a trimis o scrisoare către Ministerul Apărării Naţionale din România în care a informat că intenţionează să efectueze o donaţie de echipamente şi bunuri materiale către Ucraina şi a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului naţional, precum şi organizarea unor activităţi de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire şi să opereze echipamentele donate.

De asemenea, partea finlandeză a solicitat şi asigurarea cu titlu gratuit a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainian care va participa la activităţile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcţionării ambarcaţiunilor pe durata activităţilor de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfăşurării instruirii).

„Implicarea României în activităţile de susţinere a Ucrainei se circumscrie efortului de apărare colectivă a statelor membre NATO prin măsuri de asigurare şi garantare a securităţii şi apărării membrilor Alianţei, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade. Totodată, participarea României la activităţile de instruire a efectivelor forţelor armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susţinerea şi realizarea pe teritoriul României a acţiunilor destinate efortului de apărare colectivă. În acest context, în conformitate cu prevederile articolului (...) privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României (...), la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a ţării, am aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoaşterea, utilizarea şi întreţinerea echipamentelor donate. Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei”, se mai arată în scrisoare.

Comenteaza